Live Video
 

Petre Pop: De ce este important potentialul comunității

modulo 550

Comunitatea este elementul de bază al unei structuri administrative. Ideea pe care o are individul despre el însuşi reprezintă de fapt conturul potenţialului comunităţii. De obicei, majoritatea indivizilor, cu excepţiile de rigoare, sunt caracterizaţi de atitudini optimiste, pozitive în privinţa viitorului. Acest fapt încurajează altruismul, şi bunăstarea comunităţii. 

Ceea ce este foarte important, este faptul că membrii comunităţii sunt conştienţi de apartenenţa lor la aceasta, făcându-i mai motivaţi, mai activi şi fideli acestui concept.

O comunitate locală îşi crează propriul sistem de valori, o cultură şi organizare socială specifică.

Mai este însă şi un alt aspect, deosebit de important. O comunitate, care a avut un profil economic monoindustrial, iar acum se confruntă cu dispariţia actorului economic, se confruntă cu o stare de disperare şi confuzie. O comunitate locală îşi crează propriul sistem de valori, o cultură şi organizare socială specifică. Dacă nu este mobil, adaptabil la noua situaţie, intervine apatia, deznădejdea, încrederea în sine. Acest fapt se va manifesta mai ales la cei cu vârta de peste 40 ani, pe când cei tineri vor fi mai impetuoşi, curajoşi şi inventivi.

Eforturile administraţiei locale de a organiza cursuri de recalificare sau de a găsi noi forme de remodelare profesională vor fi zadarnice dacă cel care beneficiază de acestea nu este încrezător în sine, în sistem. Sunt necesare acţiuni concrete dar şi ferme de a crea un climat de încredere pozitiv atât la nivel individ cât şi în acţiunile întreprinse la nivel local.

Petre POP-sociolog
consilier judetean

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa redactia@turdanews.net.


 

LIVE VIDEO pe TurdaNews:

Miercuri, 25 aprilie, ora 17.00:

Fotbal - Cupa României. Vulturul Mintiu Gherlii - Sticla Arieșul Turda.

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

loading...