fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Întâlnirea dintre Papa Francisc și Patriarhul Chiril, în acestă lună, în Cuba, are o conotație specială. În plan diplomatic există dorința comună de a-i scoate pe creștini de la periferia vieții publice.

Din punct de vedere ecumenic, este necesară alegerea unui drum comun, scopul fiind recuperarea spațiului pierdut în ultimele secole, pentru a accede în spiritul oamenilor.

Cuvântul simpatheia, de proveniență greacă, definește o comuniune de sentimente, un simțământ comun. Tocmai în această definire, Papa Francisc și Patriarhul Chiril au pledat pentru intensificarea legăturilor dintre cele două biserici, condamnând conflictele militare, persecutarea creștinilor, secularismul, consumismul, adoptând o poziție comună pentru apărarea valorilor creștine fundamentale.

Cei doi lideri au susținut în declarația lor comună că speră ca întâlnirea lor să contribuie la restabilirea acestei unități dorite de Dumnezeu!

Tensiunile geo-politice existente nu înseamnă numai război, ci și o influențare de origine culturală care are drept sursă primară religia.

Dialogul celor doi reprezentanți ai creștinătății este evenimentul cel mai sofisticat, pentru unii controversat, care depășește granițele europene și care pune în comun cultura de tip religios.

Întrevederea de la Havana s-a transformat deja în imagine simbol de angajare a catolicimului și ortodoxiei pe drumul unui dialog întru regăsirea unității pierdute.

Nu trebuie uitat faptul că Papa Ioan Paul al II-lea a arătat deschidere către creștinătatea răsăriteană, atunci când a ales capitala României pentru prima sa vizită într-o țară cu credință majoritar ortodoxă.

În acest context, Biserica noastră trebuie să se ridice la nivelul spiritual al acestei întâlniri și să susțină mai departe caracterul creștin oriental al națiunii noastre.

De o deosebită importanță este și faptul că există o criză a familiei în lumea occidentală. Căsătoria a fost și trebuie să rămână o școală de dragoste și fidelitate. Este regretabil, chiar îngrijorător, că au apărut și alte forme de coabitare, puse pe același plan cu uniunea sfântă dintre bărbat și femeie.

Dezvoltarea reproducerii biomedicale, jocul de-a Dumnezeu al unor oameni de știință, reprezintă un atac la actul creației divine.

Petre Pop - sociolog

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate