fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Acum 157 de ani, in 24 ianuarie 1859, se realiza Unirea Principatelor Romane, Moldova cu Tara Romaneasca, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire a constituit piatra de temelie a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, de la Alba-Iulia.

Despre atmosfera de bucurie si entuziasm care au cuprins poporul roman, ne relateaza Nicolae Grigorescu, astfel: “...Atunci am vazut eu ce va sa zica bucuria unui popor. Cantece, jocuri, chiote in toate partile. Isi ieseau oamenii in drum cu oala plina cu vin; care cum se intalneau luau vorba de Cuza, de unire, se imbratisau si incingeau hora in mijlocul drumului. Si era un ger de crapau pietrele. Da’ cine mai sta in casa? Am vazut batrani care plangeau de bucurie. ”

Desi scurta, perioada de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza, prin reformele sale (adoptarea primei Constitutii romanesti, reforma electorala, reforma agrara, fiscala si a invatamantului, secularizarea averilor manastiresti, prima linie de cale ferata din tara, etc.), a pus bazele dezvoltarii moderne a Romaniei.

In constiinta publica romaneasca, numele Domnitorului reprezinta un simbol al Unirii, al acestui act de insemnatate determinanta, menit sa ne reaminteasca faptul ca puterea unui popor sta in solidaritate si unire. Intreaga istorie a romanilor, luptele, sacrificiile, jertfele, toate vorbesc despre aspiratiile de unitate ale poporului roman, despre acel nationalism adevarat si decent, care traieste si in sufletele romanilor de astazi si in virtutea caruia neamul acesta si-a pastrat fiinta si identitatea nationala, limba, credinta stramoseasca, valorile traditionale si culturale.

Dumnezeu a sadit in sufletele romanilor, bunatate, sensibilitate si intelepciune. Cu aceste virtuti alese, avem datoria sfanta de a le vorbi copiilor si nepotilor nostri despre frumusetea si istoria acestui popor, despre eroii acestui neam, despre adevaratele valori care stau la baza fundamentului national.

Cu mare bucurie si mandrie in suflet, in aceasta frumoasa zi de sarbatoare nationala, va urez un sincer si calduros,
LA MULTI ANI, DRAGI ROMANI!!!
LA MULTI ANI, ROMANIA!!!

Deputat ALDE de Turda,

Mircea Vicentiu Irimie

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate