fbpx

 
 
Scrie un comentariu

 Nu aș fi scris aceste rânduri, dacă derapajul unui coleg de breaslă nu m-ar fi deranjat atât de tare. Și nu e vorba de derapajul profesional, că mi-e tot mai clar că demersul jurnalistic nu mai are nimic comun cu respectivul de ceva vreme, singura activitate a acestuia materializându-se în mizerii aruncate în spațiul public, ca niște cecuri în alb, care așteaptă să fie semnate de cei atacați, sub forma unor contracte de publicitate aducătoare de ”liniște și pace”.

 

M-a deranjat o propoziție care aruncă o pată pe munca celor care-și fac treaba profesionist, printre aceștia fiind, cu toată lipsa de modestie, inclusiv cei care își desfășoară activitatea în cadrul TurdaNews, străduindu-se să respecte principii jurnalistice, să informeze prompt și corect, fără denaturări sau intenții de manipulare, cu asumarea criticilor bine documentate și argumentate, atunci când e cazul.

Iată ce m-a deranjat:

”În timp ce conducerea Salinei Turda se laudă în unele organe de presă care încasează sume de bani pe criterii de „ciocul mic și joc de gleznă” că Salina Turda are toate avizele de la ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al Județului Cluj) pentru securitatea la incendiu, noi ne permitem să o contrazicem”.

Cele scrise îi aparțin lui Ionel Ignat, care în disperarea lui determinată de nereușita șantajistică, a început să debiteze tâmpeniile creierului său înfierbântat de ”tupeul” unora care se încăpățânează să nu cedeze șantajului și articolelor belicoase, transmise frecvent, ca un glonte de atenționare la adresa potențialei ”victime”.

N-o să fac referire la tâmpeniile scrise în articolul său, generat de ”furia” realității că Salina Turda nu s-a închis în urma controalelor ISU, deși alte saline din țară și-au închis porțile pentru 30 de zile, determinându-l să-și urle frustrarea prin cuvintele scuipate, prin care acuză că spusele directoarei de la Salină ar fi o ”minciună”, în condițiile în care aceasta susține că turiștii sunt în siguranță când vizitează Salina, lucru confirmat de controlul ISU Cluj. N-o să fac referire nici la enervarea pe care o poate reprezenta simpla solicitare a directoarei de la Salină, de a se rectifica pozitiv bugetul de venituri al societății care administrează Salina, în urma rezultatelor manageriale peste așteptări, cu prezentarea datelor financiare care trebuie să însoțească o astfel de solicitare. Și nici măcar la ”supărarea” că numărul de turiști prea mare îi generează probleme la fiere, deși în alte vremuri nu mai știa cum să-și bată lăbuțele de încântare că se face ”performanță managerială”, prin creșterea numărului de vizitatori. Pentru că intră în sfera penibilului jurnalistic, fiind situații sinonime cu cele recente, când prezenta impozitul ”scăzut” de la Câmpia Turzii (1,1% pe valoarea impozabilă a clădirilor nerezidențiale ale persoanelor juridice), în timp ce la Turda era unul ”majorat” considerabil (deși era vorba de 0,3%, adică de circa 4 ori mai mic decât la Câmpia Turzii!), cu toate că orice țânc din clasele primare știe că 0,3% nu poate fi mai mare decât 1,1%.

Citește detalii AICI.

Însă, nu pot trece cu vederea expresia aruncată în spațiul public, referitor la ”organe de presă care încasează sume de bani pe criteriul de ciocul mic și joc de gleznă”, din simplul motiv că subiectul respectiv a fost tratat și de colega mea, în mod echilibrat și din dorința de a informa cititorii corect. Și dacă unii nu au limite în nesimțirea lor, atunci hai să dăm odată cărțile pe față și să spunem unele lucruri pe care multă lume nu le știe!

Este adevărat că TurdaNews are încheiat un contract de publicitate cu societatea care administrează Salina Turda, însă acesta a fost încheiat pe baza analizelor societății privind eficientizarea cheltuielilor de publicitate și a rezultatelor siteului nostru de știri, în ceea ce privește audiența (așa cum e normal și firesc, de altfel). Ionel Ignat nu mai are un astfel de contract, din simplul motiv că nu are date de audiență sau studii de impact necesare pentru o relație contractuală normală, pe principii comerciale corecte. E adevărat, până să ajungă actuala directoare, a fost cadorisit cu un astfel de contract, primind o sumă de bani nejustificată în raport cu ceea ce ar fi vândut, în mod normal (mai are și altele!). Însă, nu este exclus ca respectivii să fi cedat șantajului (așa cum au cedat și alții, pe care-i putem aminti, dacă e cazul), încheind un contract de publicitate care în orice moment poate intra în atenția DNA, privind suspiciuni rezonabile de încălcare a legii.

Deci, înainte de a reproșa pe nedrept unora că fac ”ciocul mic și joc de gleznă”, probabil ar trebui mai întâi să se uite în oglindă și să-și citească apoi elucubrațiile jurnalistice, în care logica e sacrificată pe altarul intereselor abjecte de șantaj (exemplu concret: Primăria Câmpia Turzii a cotizat, deci are impozit mic de 1,1%, iar Primăria Turda, care nu a cotizat, are un impozit mare de 0,3%!).

TurdaNews nu face ”ciocul mic”, nici ”joc de gleznă”. Suntem siteul de știri cu cea mai mare audiență, câștigată după ani de muncă asiduă, dublată de corectitudine informațională și respectarea principiilor jurnalistice oneste. Suntem siteul de știri care criticăm, atunci când e cazul, dar întotdeauna o facem argumentat, concis și clar. Noi nu suntem în stare să facem un ”oral” eventualilor clienți de publicitate, prostindu-ne cititorii că 0,3% e mai mare decât 1,1%, dintr-o disperare care te împinge în prăpastia protituției intelectuale. Și tocmai de aceea, nu pot permite unora să se joace cu cuvintele, etichetând incalificabil munca celor de la TurdaNews.

Înainte de a face pe grozavul, probabil era mai indicat să pui mâna să muncești, să-ți clădești o afacere prosperă, care să aducă după sine contracte comerciale încheiate pe principii corecte și care să genereze și eventuale locuri de muncă sau asimilate acestora (în cazul în care nu v-ați dat seama, ”rețeta” locală a șantajului prin presă include una bucată jurnalist, una bucată societate comercială ”pă persoană fizică” și una bucată site; că vorba aia: de ce să împarți rodul șantajului tău cu altul, nu?!).

Și înainte să urli disperat că unii nu funcționează corect, deși ești contrazis de evidențele realității, mai bine ai explica cât de ”corect” îți funcționează propria societate (SC Portaglia SRL, CUI 26484834), în condițiile în care ultima declarație a fost depusă la Administrația Financiară în februarie 2013 și atâta timp cât pentru desfășurarea unei activități legale era necesară depunerea unor declarații trimestriale sau cel mult anuale...

Și vreau să mai adaug ceva: înainte de a te apuca să dai replici, gândește-te că poate nu am chef să facem ”ping pong” cu lături jurnalistice, iar dacă totuși nu-mi asculți sfatul, așteaptă-te la o lovitură care va pune capăt ”meciului”. C-așa-i în tenis!

Și un mesaj pentru cei ai căror bani întrețin astfel de siteuri: o astfel de presă vă doriți?! Nu vă e rușine asociindu-vă imaginea firmei cu astfel de specimene?! Chiar sunteți atât de șantajabili?! Dacă o femeie are puterea de a nu ceda (directoarea de la Salină) presiunilor șantajiste, oare voi nu ați putea?!

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate