fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Sa ne asezam in sensul giratoriu din fata Electroceramicii si ne uitam de-a lungul strazii foste Armata Rosie si sa incercam cu gandul sa ne ducem in decembrie 1989 : ce putem vedea? Pai multe intreprinderi de interes national (poluante ce e drept ar zice unii) care asigurau mii catre zeci de mii de locuri de munca si care asigurau existenta a zeci de mii de oameni in orasul nostru.

Era bine era rau, nu stiu, dar in orice caz oamenii traiau si traia si orasul.Era loc de mai bine bineinteles… de aia a fost revolutia si am incercat sa schimbat.

Sa ne intoarcem in decembrie 2015 in acelasi loc si sa ne uitam de-a lungul strazii Armata Rosie; ce vedem: ruine si iar ruine, fosta sectie de ghips acum o firma infloritoare, inca vreo alte cateva si in rest ruine si ruine. Cate locuri de munca? Buna intrebare: oare gasim raspunsul prin Italia si Spania, Germania sau Anglia ori aiurea prin tara pe unde s-a raspandit forta de munca acestui oras candva infloritor. Si ce, ar zice unii, asta e economia de piata daca acele intreprinderi vechi nu au fost viabile.

Probabil nu au fost viabile, nu stiu, dar de ce in alte tari comuniste au fost viabile? De ce Polonia este fruntasa estului cand si-a pastrat si reorientat o buna parte din economie?De ce Slovacia?

Pai ar zice unii astea sunt departe. Poate asa e, dar Clujul e la 30 de km si acolo avem al doiloea salariu mediu pe angajat, din tara, dupa Bucuresti. Da s-ar putea zice, dar acolo este industria IT: si ce ne impiedica sa avem si noi in Turda industrie IT? Sau o alta industrie care sa revigoreze acest oras? Sa nu mai plece tinerii?

Oare cine trebuie sa se ocupe de a face ceva in acest sens? Turdenii de rand?

Dar hai sa discutam altfel: cate locuri de munca s-au creat si pierdut in acelasi timp in ultimii 4 ani? Care este planul administratiei de a crea locuri de munca? Care sunt 3 initiative serioase si sustenabile prin care eu, ca cetatean, sa inteleg ca acest oras mai are o sansa?

Cand putem vedea un raport serios, al actualei adiministratii, cu privire la situatia actuala si de perspectiva a creerii de noi locuri de munca?

Acum se construieste, taras-grapis autostrada Turda-Sebes care va lega Turda de Ungaria si de vestul Europei; intelegem oare acest moment istoric pentru oras? Ce face actuala administratie in acest sens? Care este stadiul centurii de ocolire a orasului?

Un oras traieste prin oamenii sai dar cu precadere prin tinerii sai: ce face actuala administratie sa retina tinerii in acest oras si in perspectiva sa dezvolte acest oras? Creaza locuri de munca?

Decembrie 1989 – Decembrie 2015 – un timp irosit pentru Turda?

Doru Anca - Președinte PRM Turda

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate