fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Adoptarea in Parlament a noului Cod Fiscal impune administratiilor locale revizuirea taxelor si impozitelor locale care se aplica in anul 2016. Modificarea legislatiei, determina in cele mai multe cazuri, majorari a acestor taxe si impozite. In afara cresterilor impuse prin lege, consiliile locale pot majora semnificativ, in limita la 50%, toate impozitele si taxele locale. Taxele si impozitele locale aplicabile in anul 2016 urmeaza sa se adopte si la Turda.

 

In cazul persoanelor fizice, vreau sa anunt turdenii ca voi propune adoptarea unor solutii care sa mentina impozitele locale in limitele celor platite in anul 2015, acolo unde se poate acest lucru. Spre exemplu, in cazul cladirilor rezidentiale, cota de impozitare propusa este de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, la fel ca in anul 2015. Chiar daca se pastreaza cota de impozitare la nivelul anului 2015, Guvernul a impus o crestere cu circa 7% a valorii impozabile pe metru patrat, aspect care se rasfrange asupra populatiei. O alta modificare importanta care duce la cresterea impozitului pe cladiri la persoane fizice, in special la blocuri, este modificarea coeficientului de transformare a suprafetei utile in suprafata construita desfasurata, ceea ce va duce la cresterea impozitului pe cladiri cu inca aproximativ 17%. Spre deosebire de alte administratii locale care au propus majorari semnificative care in unele cazuri ajung la 50%, eu imi doresc sa ne limitam la cresterile stabilite prin lege, fara a mai adauga altele.

Citește și: 

Efectele noului Cod Fiscal: Cresc taxele și impozitele locale la Câmpia Turzii! Vezi cu cât!

In cazul persoanelor fizice care detin cladiri nerezidentiale (utilizate in alte scopuri decat cel de locuit), majorarea impusa de lege este semnificativa, comparativ cu anul 2015, in sensul ca legea prevede o cota cuprinsa intre 0,2% si 1,3%, ceea ce poate duce la o majorare de 13 ori a impozitului. Cu toate acestea, eu am propus sa mergem pe varianta minima oferita de lege, respectiv 0,2%, varianta care, totusi, duce la o dublare a impozitului in anul 2016, fata de anul 2015. Ma refer la cladirile nerezidentiale cumparate, construite sau reevaluate in ultimii 5 ani! Precizez acest lucru deoarece cladirile nerezidentiale mai vechi de 5 ani si nereevaluate vor fi impozitate cu cota de 2%. Guvernul a impus aceste modificari in legislatia impozitarii care vor afecta unele categorii de persoane fizice, respectiv cele care detin astfel de case sau apartamente. Dar, asta nu este o decizie a administratiei locale, care are obligatia de a aplica intocmai prevederile legii, adica de a pune in practica majorarile stabilite prin lege.

La fel am gandit si in cazul persoanelor juridice.

In cazul impozitului pe teren, atat la persoane fizice cat si la persoane juridice, in anul 2016, se vor impozita suplimentar suprafetele de teren ocupate de cladiri iar in cazul persoanelor fizice pe langa aceasta modificare, legislatia prevede ca terenurile intravilane sa fie impozitate obligatoriu la categoria curti constructii pentru suprafata de pana la 400mp, indiferent de folosinta efectiva a acestuia (arabil, livada etc). Doresc sa precizez ca pentru a face mai usoara sarcina fiscala a persoanelor fizice, am coborat normele in lei pe mp la terenul categoria curti constructii, sub nivelul anului 2015, respectiv la minimul prevazut de noua lege.

Am vrut sa explic aceste lucruri pentru ca oamenii sa inteleaga modul in care noi, administratia locala, am abordat subiectul taxelor si impozitelor locale pentru anul 2016, care repet, trebuie modificate odata cu adoptarea noului Cod Fiscal!

Tudor Ștefănie,

Primar Municipiul Turda

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

 

Adoptarea in Parlament a noului Cod Fiscal impune administratiilor locale revizuirea taxelor si impozitelor locale care...

Posted by Tudor Stefanie on 8 Octombrie 2015

 

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate