fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Cartea cu titlul ”BISERICĂ, ȘCOALĂ, POPULAȚIE ÎN PROTOPOPIATUL ORTODOX TURDA la SFÂRȘITUL SECOLULUI al XIX-lea (1880 -1900)” aparține profesorului Ciprian Rigman, apărută la prestigioasa editură Argonaut din Cluj Napoca și a fost lansată sâmbătă, 29 august 2015,  într-un cadru inedit, mai precis în Amfiteatrul Salinei Turda. Aceasta vine să continue demersurile academice ale dascălului turdean, care, anul trecut, prezenta public primul său volum cu tematică istorică, Protopopiate și protopopi în Dieceza Greco - Catolică de Gherla la mijlocul secolului al XIX-lea (1856-1868), teza sa de doctorat. Predoslovia era semnată de reputatul istoric Dr. Simion Retegan, coordonator de elită și mentor fidel al autorului.

Au avut onoarea să vorbească: Prof. Dr. Călin Felezeu, Decanul Facultății de Psihologie și  Științele Educației din Cluj Napoca, amfitrionul acestui act cultural de excepție, Prof. Valentin Orga din partea editurii, cel care a scris și un prețios Cuvânt Înainte, pr. Sebastian Zăhan și pr. Dorin Sas. La final, autorul a mulțumit celor care au făcut posibilă această apariție livrescă, dăruind celor prezenți o carte în dar, cu o dedicație personală pentru fiecare. Conducerea Salinei a fost reprezentată de D-na Director General Simona Baciu, instituția fiind implicată în susținerea financiară a volumului. Au mai fost de față reprezentanți ai autorităților locale, preoți turdeni, istorici, profesori, alți invitați.  

Având avantajul tinereții, dar și al unei experiențe bogate în domeniu, autorul redă contemporanilor o adevărată frescă a epocii, cu parfumul său unic, rod al unei îndelungate opere de cercetare arhivistică, corelat și cu alte surse de informare. Din această perspectivă, putem vorbi de o radiografie științifică și temeinic argumentată a ceea ce însemna viața unei instituții bisericești, privită în majoritatea aspectelor ei, în răstimpul a două decenii.

Volumul e structurat pe nouă capitole ample, șapte dintre ele conținând și subcapitolele aferente, finalizat cu concluziile personale, anexele și bibliografia extrem de bogată, ce dă volumului o neștirbită pecete academică. Acesta se propune cititorului ca o analiză cât se poate de obiectivă și pertinentă asupra vieții sociale, culturale și religioase a românilor de confesiune ortodoxă din șase parohii emblematice, arondate Protopopiatului Ortodox Turda.

Astfel, după prezentarea cadrului geografic, istoric și economic al arealului Turzii, distinsul cercetător se pleacă - într-un important demers explicativ - asupra organizării instituționale a tractului protopopesc în perioada susmenționată, insistând asupra organismelor funcționale ce îl compun.

În capitolul al III-lea al lucrării sunt scoase la lumină documente ce atestă strânsa colaborare dintre cele două strane ale Bisericii Românești - Ortodoxă și Greco -Catolică - în fața unor momente hotărâtoare pentru soarta ardelenilor. În fervoarea unor răscruci de istorie, apartenența confesională pălea înaintea sentimentului național, identitatea de neam fiind liantul ce i-a înfrățit cu adevărat pe cei implicați în miezul evenimentelor. Rămâne celebru discursul liderului Ion Rațiu, președintele PNR, care declara răspicat în timpul Procesului Memorandului că “existența unui popor nu se discută, ci se afirmă“. Nu întâmplător, ca o alegere fericită, prima copertă a cărții reprezintă stilizat imaginea vechii bisericuțe din satul Cristiș de odinioară (azi cartierul turdean Oprișani), pe treptele căreia a fost împușcat preotul martir Ioan Opriș, ucis pe nedrept pentru singura vină de a-și fi îndemnat poporenii să meargă în alai la Alba Iulia, spre a consfinți Unirea cea Mare, pecetluind astfel un înfăptuirea unui vis nepieritor: România noastră dodoloață.  

Un spațiu generos este alocat Școlii confesionale ortodoxe din protopopiat (cap. IV), cu toate frământările, lipsurile și devenirile unei asemenea instituții indispensabile pentru formarea și educația unui popor. Preoții și învățătorii formează o legătură organică între Biserică și Școală, în procesul de culturalizare a maselor și de ridicare a nivelului de instrucție și educație. Cu adevărat Școala a apărut în tinda Bisericii, fiind sora mai mică a acesteia din urmă.

Elementele de habitat uman în aria jurisdicțională a protopopiatului Turda sunt consemnate în capitolul V, fiind prezentate pe larg tipologia așezărilor rurale, casele și gospodăriile, cu informații noi, abordate sociologic și, ca adaos inedit, câteva fotografii de epocă dintr-o colecție privată, alb-negru, foarte sugestive. Nu sunt neglijate nici fenomenele natalității, nupțialității și mortalității în spațiul și intervalul menționat, cu date statistice elocvente. Capitolul despre numele de persoane întâlnite în „colb de cronici” este intitulat într-un mod cât se poate de original: Ioan și Ana, Vasile și Maria sau despre numele de botez în Protopopiatul Ortodox Turda (1880 -1900).

Ar mai fi multe de precizat, dar lăsăm cititorilor savoarea lecturii acestui solid document despre istoria vieții bisericești în ansamblul ei la finele veacului XIX din zona Turzii. Mărturia scrisă se îmbie atât istoricului avizat, dar și oricărui iubitor de trecut și veșnicie românească.

Felicit sincer pe autor pentru acribia și perseverența intelectuală cu care dezvăluie filoane de istorie din această parte de țară transilvană, pionier desăvârșit în abordarea unor subiecte bine alese, ce suscită un viu interes.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu, Împărțitorul de talanți, să binecuvinteze și pe mai departe ostenelile intelectuale ale profesorului Ciprian Rigman, dându-i spor spre tot lucrul cel bun. În sfera cercetării izvoarelor istoriei naționale, de numele său, cu siguranță se va mai vorbi la mod elogiativ.

Pr. Dorin SAS

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate