fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Nu se putea ca data de 17 iulie să treacă neobservată, asemeni unei zile banale, din cursul săptămânii. Dacă acum 5 ani o omagiam cum se cuvine, cu fastul unui eveniment de neuitat,  iată că, opriți puțin din goana vieții, poposim preț de câteva clipe, să-i aducem și acum dramul nostru de prețuire și recunoștință, la împlinirea unui alt jubileu: aniversarea a 95 de ani de viață.

Multe ceasuri de voroavă captivantă am petrecut cu Doamna Preoteasă Maria Lupu în locuinţa ei modestă din strada Mihai Eminescu, evocând amândoi personalitatea de excepție a părintelui Vasile Lupu, plecat prematur dintre noi. Căminul unei prezbitere cernite de văduvia ţinută cu mare cinste,  a devenit pentru mine (şi nu numai) o adevărată şcoală a vieţii, la care se predă încă lecţia cuminţeniei şi a omeniei veritabile. Dascăl neîntrecut, e nimeni alta decât învăţătoarea de odinioară, pe care actul pensionării n-a descumpănit-o, ci i-a dat aripi să-nveţe mai departe pe discipolii ce tânjesc după aceste cursuri trecute prin filtrul atent al vieţii sale, negăsite  în cărţi sau rafturi de bibliotecă. Aici te poți împărtăşi din nectarul acestor inegalabile învăţăminte, rostite sub pecetea sincerităţii de o preoteasă venerabilă, ce îţi pune la suflet şi în palme inima ei largă, fără zăvoare protectoare.

Dacă pentru viitorii preoţi există şcoli teologice care-ţi pot şlefui vocaţia, pentru soţiile acestora - viitoarele doamne preotese - nu s-a înfiinţat încă nici o formă instituţională de pregătire pentru nobila misiune ce şi-o asumă alături de soţul slujitor, încă din ceasul Hirotoniei. Şi atunci, cu voia lui Dumnezeu - cel puţin pentru zona Turzii - Doamna Preoteasă Maria Lupu a devenit „sora mai mare” a soţiilor de clerici, care doresc să îi secondeze rodnic pe aceştia, în nobilul apostolat ce le stă înainte. Şi nu  numai pe ele, căci pragul casei dumneaei îl calcă zilnic numeroase persoane, de la ţărani autentici, purtându-şi cu mândrie desagii torşi la război, până la titraţii universitari, care-şi petrec aici ceasuri întregi de dialog constructiv.

Mi-a spus odată o vorbă, pe care nu am auzit-o la nimeni, într-un deceniu de devenire pastorală: - „Părinte Dorin, să ştii că din preoţie nu faci niciodată avere”! Cu timpul, m-am convins întru totul de adevărul acestor cuvinte, căci pentru slujitorii cuvântului evanghelic, argintul lumii rămâne deoparte, aceştia tânjind doar după nestematele comorilor pe care „nici molia, nici rugina nu le strică şi furii nu le sapă şi nu le fură”(Mt. 6, 20).

Ar  fi multe de spus despre inimoasa preoteasă Maria Lupu. Cum aş putea uita imensa ei generozitate, cu care ştie să ofere un dar  pentru oricine o cercetează, bogat sau sărac, deopotrivă, verbul ei sigur,  harisma oratoriei care a făcut-o celebră, darul poetic revărsat în multe versuri extrem de reuşite, colecţia vestimentară ce păstrează vie mireasma modei anilor prin care a trecut, farmecul narativ cu care te cucereşte, aducându-ţi în faţa ochilor crâmpeie de istorie trecută şi recentă, tinereţea debordantă a spiritului ei creator în ciuda vârstei pe care o are, competenţele sale culinare, ridicate la statut de artă gastronomică şi multe, multe altele ?!

În sanctuarul adânc al fiinţei sale, ea a prosternat un adevărat cult părintelui Vasile, oficiind rolul de sacerdot sublim. Doar aşa poţi înţelege cât de arzător poate fi pentru dumneaei momentul dorit al reîntâlnirii cu soţul Vasile, preotul desăvârşit, lumina şi îngerul vieţii sale.

Oricât aș căuta să-mi adun cuvinte șlefuite, simt că aceste rânduri sunt mult prea sărace, chiar timide, în demersul temerar de a aduce elogiul cuvenit acestui pilduitor model de OM între OAMENI.

Fii binecuvântat, străvechi sat transilvan de la poalele Apusenilor, ce ai dat neamului românesc asemenea fii şi fiice demne de toată lauda !

Sper din toată inima ca următorul act de omagiere a Doamnei Preotese să fie peste exact cinci ani, când centenarul dumneaei poate fi din nou un prilej binevenit să o felicităm, mulţumind lui Dumnezeu pentru darul divin, de a o fi întâlnit şi cunoscut, aici pe pământ.

Din toată explozia de bucurie cu care o înconjurăm la ceas aniversar pe sărbătorita noastră, se strecoară o urare plină de optimism:

Vă sărutăm mâna, Doamna Preoteasă, să ne trăiţi întru mulţi şi fericiţi ani !”

Cu smerită plecăciune,

Pr. Dorin Sas, Valdemoro, Spania.  

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate