fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Ȋn data de „25 mai 2015” s-au ȋmplinit 390 de ani de la reȋnnobilarea la Alba Iulia a lui Ștefan Racz, descendent al Familiei Racz de Nagylak, strămoșul direct al familiei Rațiu de Noșlac din Turda, de către principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen.

Tot ȋn acest an se ȋmplinesc 360 de ani de la așezarea la Turda a descendenților săi, Vasile Racz și a fiului său Coman, reȋnnobilat de către principele Transilvaniei Mihai Apafi I.  

Cu acest prilej adresez felicitări tuturor membrilor familiei Rațiu, oriunde s-ar afla, precum și prietenilor și binefăcătorilor acesteia.

Istoria familiei Rațiu (Racz) de Noșlac (Nagylak) ȋncepe la sfȃrșitul sec. al XIII-lea (ȋn anul 1298, acum mai bine de șapte veacuri) la Noșlac. Cea a familiei Rațiu de Noșlac din Turda ȋncepe acum aproape patru veacuri tot la Noșlac și continuă la Turda pȃnă ȋn zilele noastre.

Pȃnă la strămoșul nostru comun „Ștefan”, datele istorice sunt destul de sărace ȋn informații. De la Ștefan, reȋnnobilat la 25 mai 1625 și pȃnă la mine (autorul articolului) au fost 11 generații (probabil și pȃnă la Ștefan au fost tot atȃtea), respectiv: Ștefan, Vasile, Coman, Nicolae, Pascu, Ștefan, Gligor, Indrei, Ioan, Traian, Nicolae-Mihai, apoi eu și fratele meu Mihail-Nicolae.

Pȃnă la Ionuț și Tudor fiii lui Mircea-Dimitrie Rațiu, respectiv pȃnă la Indrei și Nicolae fiii lui Ion-Iancu Rațiu au fost 12 generații: Ștefan, Vasile, Coman, Nicolae, Pascu, Ștefan, Gligor, Ioan, Ștefan, Nicolae-Portos, Augustin, Mircea-Dimitrie, respectiv Ion Ratiu.

La aniversarea de 400 de ani (peste 10 ani, ȋn anul 2025) de la reȋnnobilarea lui Ștefan (descendent al nobililor Racz de Nagylak), sper că vom fi măsură, noi membrii familiei rămăși ȋn viață, să celebrăm așa cum se cuvine memoria predecesorilor noștri.

Cȃt despre aniversarea de 400 de ani (peste 40 de ani, ȋn anul 2055) de la ȋmpămȃntenirea familiei la Turda, aceasta rămȃne ȋn sarcina urmașilor noștri.

Poate la aniversarea de 375 de ani (peste 15 de ani, ȋn anul 2030) să mai reușim unii dintre noi să participăm.

„Piae memoriae și veșnică recunoștință” părinților, moșilor și strămoșilor noștri!

Doamne ajută!

Cu aleasă considerațiune,

Ioan Gheorghe Rațiu    

Brașov, mai 2015

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate