fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Istoria Partidului Naţional Liberal se identifică chiar cu istoria naţională a României. Azi avem onoarea de a spune: „La multi PNL!” cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la înfiinţarea acestui partid care prin efortul şi sacrificiile sale a oferit Romaniei de ieri şi de azi identitate naţională, structuri politice şi demnitate diplomatică.

Avem o tradiţie pe care niciun partid politic nu și-o poate asuma. Aceasta înseamnă şi o mare responsabilitate, pentru că suntem cel mai „vechi tânăr” partid politic din România prin concepţie, prin acţiune şi prin felul nostru de a fi.

Primul meu argument este de natură conceptuală:

Avem traditie și avem valori, avem cu ce ne mandri, pentru că noi promovam:

- libertatea individului;

- economia de piață;

- libertatea de expresie.

Al doilea argument este de natură istorică:

·       PNL este cel mai important partid al României încă din 1875 , și a a avut cel mai important rol în modernizarea țării.

·       Am avut un lung șir de guverne între 1876-1888

·       PNL a fost promotorul Constituției din 1923.

·       Guvernul condus de Ion I. C. Brătianu a unificat administrativ și a centralizat Regatul României; au fost anii unor reforme sociale majore, precum introducerea calendarului gregorian  (1919) şi  reforma agrară.

·       Activitatea PNL a fost suspendată de către comuniști în noiembrie 1947SighetAiudJilavaGherlaBotoșaniRâmnicu Sărat, Bicaz și Canalul Dunăre-Marea Neagră poartă amprenta de sânge și suferință a celor care au avut curajul să arate că libertatea este mai presus de gândirea politică a vremurilor.

Toate acestea pentru ideea liberală.

·       După Revoluția din 1989 PNL a fost reînființat de Dan Amedeo LăzărescuNicolae EnescuSorin Bottez ș.a., primul său președinte fiind Radu Câmpeanu.

Nu voi face o trecere in revistă a momentelor din istoria contemporană, dar trebuie spus că după 25 de ani de democraţie liberală, azi avem primul Preşedinte al României provenit din rândurile Partidului Naţional Liberal, în persoana lui Klaus Werner Iohanis.

Al treilea motiv este de natură personală:

Sunt fericit să pot spune că am jurul meu o echipă care înțelege că după 140 de ani noi, cei care promovăm principiile  Partidului Național Liberal în Câmpia Turzii, suntem ceea secolul al XXI-lea așteaptă să vadă în acțiune.

Am în jurul meu o echipă tânără, dinamică, determinată și mai puternică ca oricând.

Am dovedit asta cu ocazia alegerilor europarlamentare, am dovedit asta cu ocazia alegerilor prezidentiale și o dovedim în fiecare zi pentru că noi nu suntem un partid de conjunctură.

Vom dovedi asta în fiecare zi, pentru că noi am ales să facem parte din Partidul Național Liberal fiindcă așa simțim.

La mulți ani PNL!

Dorin Lojigan - co-președinte PNL Câmpia Turzii

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate