fbpx

1380 x 300 TURDA NEWS

650x250 TURDA NEWS

PRO650x200 turda news mobil

PRO1380x300 turda news

 
 

890x300 01

Scrie un comentariu

Democraţia are slăbiciunile ei. Au zis-o alţii înaintea mea. Iar una dintre problemele actuale este că dictonul “minoritatea se supune majorităţii” nu rezolvă, în esenţă, problema calităţii “majorităţii”.

124577512 3607208802633070 2531265432895343150 o

Astfel, în cazul istoriei noastre recente, majoritatea a ajuns să se constituie şi cu ajutorul unor segmente de populaţie “cumpărate” cu fonduri de la bugetul de stat. Astfel, din punctul meu de vedere, corectitudinea votului a fost viciată prin intervenţia acestor segmente. Şi mi-am pus întrebarea: care-i soluţia?!

Încercaţi să faceţi un apel la memorie şi să judecaţi istoria recentă a democraţiei noastre. Fiecare Guvern a avut, la vremea lui, proprii “omuleţi-maşini de vot” (cu excepţia PDL-ului de acum, dar asta e altă poveste). Iar alegerile s-au bazat pe un lucru simplu: votul academicianului este egal cu cel al asistatului social (indiferent în ce formă). Şi cum n-au fost niciodată atâţia academicieni câţi asistaţi social au fost, alegerile erau uşor de “coordonat”. Democratic, firesc…

După 1989, au existat numeroase decizii guvernamentale care au creat nişte favoruri pentru anumite clase de oameni: pensii mărite, pensionare anticipată, drepturi revoluţionari, diverse forme de asistenţă socială etc. Fiecare din aceste clase sociale au ştiut cum să “mulţumească”: prin vot. De fapt, ăsta era trocul!

Astfel, timp de peste 20 de ani, ţara a avut de pierdut de pe urma acestor trocuri mai mult sau mai puţin sesizabile. Pe de o parte, a fost o clasă politică care şi-a văzut de “treburile ei”. Iar pe de alta, erau aceia care beneficiau de “firimiturile” legislative ale clasei politice. De pe urma acestor trocuri, însă, a avut de suferit România, ca stat. Pentru că am funcţionat permanent pe deficit. Adică, permament am fost nevoiţi să ne împrumutăm pentru a acoperi o “gaură” la buget. Toţi au făcut asta de-a lungul anilor!

Şi, poate, vă puneţi întrebarea: cum putem stopa această “păcăleală” democratică?! Din punctul meu, rezolvarea este simplă: ar trebui introdus dreptul de vot doar pentru contributorul la buget!

Ce înseamnă asta? Înseamnă că nu va avea drept de vot decât acela care într-un an fiscal a contribuit mai mult la bugetul naţional/local, comparativ cu ceea ce a primit. E un calcul simplu de aritmetică…

Astfel, cei care contribuie la buget, e normal să aibă dreptul să decidă (politic). Ceilalţi… nu! Pentru că, privind lucrurile în ansamblu, dacă ei primesc mai mult de la Stat decât contribuie, înseamnă că ei trăiesc pe seama contributorilor. Şi, gândiţi-vă un pic: nu e normal! Adică, dacă eu sunt contributor la buget, iar altul este cheltuitor al aceluiaşi buget, înseamnă că, la vot, el merge şi decide pe banii mei!

Ştiu, e dură viziunea… Însă, dacă veţi gândi profund, veţi realiza ce simplu se rezolvă multe probleme. Nu vor mai fi alegerile alea în care trocurile în detrimetul bugetului Statului mai pot funcţiona! Dintr-un simplu motiv: beneficiarii unor trocuri de acest gen nu ar avea drept de vot! Şi acum spuneţi-mi sincer: nu credeţi că vom începe să gândim altfel lucrurile?!

Soluţia aceasta poate fi dezvoltată, evident… Şi vă asigur că sunt numai beneficii. Mult mai multe decât are actualul sistem democratic.

Sunt curios: ce părere aveţi?!

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate