fbpx

1380 x 300 TURDA NEWS

650x250 TURDA NEWS

PRO650x200 turda news mobil

PRO1380x300 turda news

 
 

890x300 01

Scrie un comentariu

Cu siguranţă aţi auzit de mult discutata nouă Lege a sănătăţii. Nu ştiu câţi dintre voi aţi citit-o, măcar de curiozitate. Ce pot să zic e că noi am primit şi comunicate, cu luări de poziţie politice pe tema respectivă, deşi sunt convins că cei care ni le-au trimis nici măcar nu au citit legea cu pricina! În fine, nu contează… Însă, când am primit o invitaţie de genul Join my cause: Spuneti NU desfintarii serviciului public de urgenta – SMURD, chiar nu m-am mai putut abţine!

124577512 3607208802633070 2531265432895343150 o

Păi, să arunci în spaţiul public o astfel de dezbatere (pe Facebook, unde există peste 4 milioane de români cu conturi), mi se pare o prostie. Şi asta e cea mai elegantă catalogare. Că ar putea fi vorba chiar de o rea intenţie sau chiar de o manipulare crasă, bazându-se pe reacţia în masă tipic românească, fără măcar a avea habar despre ce este vorba!

Sincer, m-am săturat să gândim cu curul!

Păi cum să faci referire la noua lege a sănătăţii şi să lansezi o petiţie online împotriva desfiinţării SMURD, când legea respectivă nici nu face referire la aşa ceva!

Iată testul de lege, articolul 66, alineatul 2:

Asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească terestra din cadrul sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat este asigurată de servicii de ambulanţă omologate de Ministerul Sănătăţii, precum şi de echipajele integrate ale Serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), aflate în structura inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, a autorităţilor administratiei publice locale şi a spitalelor omologate prin ordin al ministrului sănătăţii in acest sens.

Păi?! Despre ce vorbim?!

Şi uite-aşa, în loc să se discute la concret, că legea a fost supusă dezbaterii publice (în caz că nu ştiaţi), batem câmpii cu tâmpenii! În loc să privim lucrurile constructiv, să vedem cum şi ce trebuie făcut, să vedem ce putem schimba în bine în actuala stare a lucrurilor din sectorul sănătăţii (nu-mi spuneţi că toate sunt “roze”, că ştiţi bine că nu-i aşa!), vorbim despre lucruri inexistente, pierzându-ne energia aiurea.

Bravo! Nu vă mai plângeţi: avem ţara pe care o merităm!

Şi vă mai dau un exemplu concret: mulţi au sărit de cur în sus 5 metri, că noua lege introduce ideea transformării spitalelor în fundaţii sau în societăţi comerciale al cărei acţionar unic să fie Consiliul Local. Însă, n-am văzut discutându-se despre MOTIVAŢIA introducerii acestor variante! Şi vă spun eu: ideea are la bază nevoia de bani în sănătate. Că ştim bine că spitalele nu sunt dotate cum trebuie…

Cum ar rezolva noul statut problema?! O fundaţie, de exemplu, ar putea atrage acel 2% din impozitul salariaţilor, sumă deloc de neglijat la nivelul unui municipiu ca Turda sau Câmpia Turzii (mă refer la numărul de angajaţi), bani care ar putea fi folosiţi pentru dotări medicale. În plus, o fundaţie ar putea declanşa campanii de donaţii, pe subiecte concrete.

O societate, în schimb, ar putea rezolva problema prin credite bancare, de exemplu. Mă refer la această situaţie în cazul în care nu există banii necesari pentru dotări moderne ale spitalului. Fiind vorba de o societate, investiţia s-ar putea realiza în 1-2 ani (investiţii mari, care să schimbe “faţa” spitalului), iar creditul ar fi garantat de bugetul local.

Sunt variante… Din păcate, nu văd discuţiile constructive, pe temă… Şi apoi, ne plângem că lucrurile nu merg bine… Păi cum să meargă dacă noi ne limităm la a iniţia petiţii online prin care să interzicem căderea merelor în cer, necitind demonstraţiile fizico-matematice ale lui Newton?!

Dacă totuşi există cineva interesat:

- Textul de lege supus dezbaterii poate fi citit dând click AICI.

- Motivaţia pentru elaborarea noii legi a sănătăţii poate fi citită dând click AICI.

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate