fbpx

1380 x 300 TURDA NEWS

650x250 TURDA NEWS

PRO650x200 turda news mobil

PRO1380x300 turda news

 
 

890x300 01

Scrie un comentariu

Acum 22 de ani, la Timişoara se auzea un strigăt. Şi apoi încă unul... Şi încă unul... A ieşit Timişoara în stradă! Era scânteia care avea să declanşeze explozia Revoluţiei Române. Un moment al istoriei noastre, încă nedisecat complet, încă neelucidat şi mult prea controversat. Poate şi datorită celor care azi îşi flutură certificatul de revoluţionar, după ce şi-au vârât banii doldora prin buzunare, primiţi ca "beneficii", neuitând să amintească de faptul că "dacă nu era el...".

124577512 3607208802633070 2531265432895343150 o

Iertaţi-mă, dar nu cred în revoluţia cu certificat! Nu cred în pretinşii eroi care apoi vin să-şi ceară simbria. Pentru că, din cunoştinţele mele istorice, simbria şi-o cer doar mercenarii medievali. Şi mă întreb: ai cui mercenari au fost ei, cei care azi şi-au pus în ramă diploma de mare luptător?! Că duşman, vedem bine, n-a existat... N-am văzut un terorist! Unul, măcar! Sau un luptător anti-revoluţie! Şi atunci, cu cine au luptat ei de sunt eroi?! Dar, am văzut destui revoluţionari vagabonzi sau chiar informatori ai fostei Securităţi!

În schimb, mai vedem printre noi câţiva eroi. Adevăraţi! Ei au luptat în război adevărat, cu duşman, cu ani de zile de luptă, cu gloanţe şuierându-le pe la urechi, cu prieteni dându-şi ultima suflare în braţele lor... Şi n-au primit certificate. Şi nici măcar pensii! Ştiţi ce pensie are un luptător în al doilea război mondial?! Unul care a luptat cu arma în mână pentru ţărişoara asta?! Dar ştiţi ce bani primea/primeşte un revoluţionar?! Nu faceţi comparaţii... Că poate le va fi ruşine şi "revoluţionarilor cu certificat"... Sau, poate, sunt încă mult prea naiv...

Cred în revoluţiile şi revoluţionarii care au un ideal. Băieţii ăştia şmecheri cu certificatele în mână ar merita respectul meu în cazul în care şi-ar arde certificatele! Dar, din păcate, pe mulţi nu îi văd în stare de aşa ceva... Şi cum să-i văd, când există cazuri de "revoluţionari" care şi-au băgat pe lista de beneficiari ai Revoluţiei soţia, fraţii, cumnaţii, neamurile toate, de parcă n-au fost la Revoluţie, ci la chef familial?! Un caz de "mare revoluţionar" de ăsta ştiu şi pe plan local, la Câmpia Turzii... Mai sunt cazuri de "nesimţiţi" şi la Turda...

Pentru ei, revoluţia nu a fost o luptă pentru un ideal. Ci o simplă luptă pentru interesul propriu. Cum vă explicaţi că nu prea există revoluţionari cu patalama care să fi fost prezenţi şi în Piaţa Universităţii, în iunie 1990, luptând împotriva instaurării Comunismului cu faţă umană (dacă are sau nu o legătură cu rânjetul lui Ion Iliescu, asta vă las să stabiliţi singuri)?! Eroii adevăraţi nu primesc certificate... Mulţi dintre ei sunt oameni obişnuiţi... Îşi fac treaba şi gata! Nu fac tam-tam! Nu umblă după şmenuri şi aranjamente... Nu strigă din toţi rărunchii în stânga şi în dreapta că "merită respect", chiar dacă ei în fond sunt nişte nesimţiţi notorii! Nu aşteaptă recompense, pentru că s-ar simţi jigniţi!

Acum 22 de ani, am crezut că Revoluţia era un ideal... Între timp, mi-am pierdut acel crez... Revoluţia s-a pierdut undeva... Au mai rămas "revoluţionarii" şi certificatele lor, aducătoare de beneficii. Parafrazând un cântec celebru, interpretat de Vali Sterian (Dumnezeu să-l odihnească în pace!), aş spune:

"Doamne, vino Doamne, să vezi ce-a mai rămas din ... Revoluţie"

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate