fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Alegerile uninominale din această toamnă au cam zăpăcit un pic clasa politică. Asta pentru că pretendenţii la un fotoliu de parlamentar trebuie să intre în contact direct cu alegătorul. Gata cu interesul votului pe liste, în care partidul taie şi spânzură cine candidează, situaţie în care, de regulă, „centrul” făcea jocurile aproape întotdeauna, indiferent că era vorba de centrul politic naţional sau judeţean.

 

Ori, noile reguli ale sistemului au zăpăcit atât de tare clasa politică, încât unele partide s-au gândit la notorietatea unor cântăreţi, alţii la sportivi, iar politicienii „greuceni” preferă să-şi aleagă fiefuri în care riscul pierderii alegerilor să fie cât mai mic posibil, semn că în rândul clasei politice există o teamă pentru confruntarea directă cu electoratul.

 

Pe de altă parte, alegerea pe colegii electorale personalizează într-un fel alegerile generale. Dacă înainte mai vedeam un candidat „paraşutat” te miri de pe unde într-un judeţ, că „aşa trebe”, acum astfel de măsuri atrag după sine un risc. Pentru că mi-e greu să cred că alegătorul obişnuit va prefera un vot politic pentru un „paraşutat” (chiar cu notorietate), în detrimentul unui politician de-al locului, care evident că, vrând-nevrând, e obligat să vină şi să dea raportul. De-aia după ce s-au împărţit feliile colegiilor electorale, cu păreri pro şi contra, alegerea candidaţilor nu este o sarcină deloc uşoară în ecuaţia viitoarelor alegeri electorale.

 

Practic, la aceste alegeri fiecare vot contează. Pe de o parte, pentru că un candidat bun poate aduce suficiente voturi încât să intre „la sigur” în Parlament, pe de altă parte pentru că voturile asigură şanse la o eventuală redistribuire şi nu în ultimul rând pentru că chiar dacă alegerile sunt de tip uninominal, partidele trebuie să adune, prin candidaţii lor, voturile necesare pentru a îndeplini baremul de 5 procente, necesar pentru accederea în viitorul Parlament.

 

Însă, interesul crescut pentru aceste alegeri cred că rezidă din faptul că în toamnă procentele din sondaje se şterg frumuşel cu buretele, pentru că sondajele fac referire la un vot politic, ori votul uninominal ar putea să aibă şi altă tentă. Ori, în această situaţie, bătălia pentru adunarea voturilor şi implicit a procentelor va fi extrem de dură. Pentru că partidul cu cele mai multe procente are şanse să desemneze premierul. Şi nu numai de-aia...

 

(Articol publicat în săptămânalul local Obiectivul de Arieş)

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate