m install
petlinii
nello construct

Informaţiile din dosarele penale, la „secret”?!

floris

Informaţiile din dosarele penale, aflate în faza de urmărire penală sau aflate pe rolul instanţelor, dar fără o sentinţă definitivă, ar putea intra la secret,  la propunerea deputatului PD-L Mihai Boldea. În acest sens, el vrea să modifice Legea 544/2001, care în prezent permite unui jurnalist să afle informaţii dintr-un dosar penal, pe baza unei cereri.

”Datorită prevederilor destul de ambigue din Legea 544/2001, se pot solicita şi obţine date din dosarele penale aflate pe rol sau în faza de cercetare penală, aceste informaţii putând fi apoi folosite pentru a crea o presiune publică asupra instanţelor. În plus, prin divulgarea unor informaţii confidenţiale dintr-un dosar penal aflat pe rol este lezată şi deteriorată imaginea unei persoane înainte ca instanţele abilitate să poată lua o decizie imparţială”, își justifică deputatul PDL propunerea.

În cazul în care s-ar divulga informaţii din acel dosar, jurnalistul ar putea fi condamnat la închisoare între 1 şi 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

Se poate să existe şi asemenea cazuri, însă cred că din nou se folosesc unele situaţii particulare, pentru a se impune o situaţie generală care nu ar fi conformă cu dreptul publicului de a fi informat, cu atât mai mult cu cât, de exemplu, şedinţele de judecată sunt publice, la ele putând avea acces orice persoană! Şi atunci se pune întrebarea: dacă şedinţele, în care se oferă detalii din proces, sunt publice, de ce n-ar fi publice şi datele din dosar, pentru jurnalişti? Nu cumva se încearcă protejarea anumitor persoane? Personal, cred că această propunere este o mare prostie!

Ce poate însemna aplicarea unei astfel de propuneri? De exemplu, un parlamentar, care e prins că a făcut tot felul de lucruri nu tocmai legale (gen şantajele PDL-istului Păsat, traficul de influenţă al PNL-istului Virgil Pop sau a senatorului PSD-ist Voicu), nu mai poate apărea în presă, cu informaţii despre faptele săvârşite pentru că… "sunt date din dosar", nu?!

Sunt unul dintre cei care nu cred în justiţia la televizor, aşa cum se mai întâmplă prin mirifica noastră ţară, însă de aici şi până la interzicerea accesului la un dosar penal, public în esenţă, e o cale lungă. Pentru că, atunci ar trebui să interzicem accesul oamenilor la şedinţele de judecată care sunt publice, iar despre faptele unei persoane s-ar putea discuta numai după ce s-a dat o sentinţă definitivă. Ceea ce cred că este puţin deplasat, ca drept al publicului de a fi corect informat.

Şi se va ajunge în situaţii de genul: un ziarist să fie condamnat la 3 ani de închisoare, pentru că a divulgat informaţii de corupţie şi de devalizare a unei bănci, dintr-un dosar penal, săvârşite de un deputat care ulterior va lua 2 ani de închisoare (poate cu suspendare!)! Vi se pare corect? Mie nu!

O societate în care accesul la informaţie se blochează pe diverse căi este o societate predispusă la acte de corupţie. Uitaţi-vă la statele moderne, cu o democraţie viabilă şi cu vechime: în timpul unor procese există oameni care fac diverse manifestaţii pro sau contra unor persoane judecate! Se "ştirbeşte" cumva dreptul la o judecată corectă?! Mă îndoiesc! O societate democratică şi funcţională, în esenţă, trebuie să pornească de la premisa dreptului la informare al publicului. Atâta timp cât vom găsi tot felul de chichiţe şi variante de a bloca accesul la informaţii (care în esenţă sunt publice), nu vom reuşi să progresăm!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: