fbpx

 
 
Scrie un comentariu

CMID

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a spus că “Județul Cluj încheie definitiv epoca poluării!”, făcând referire la faptul că vineri a intrat prima mașină de deșeuri în celula de depozitare a deșeurilor.

Operatorul rampei temporare de deșeuri a RADP a notificat Agenția de Mediu în legătură cu atingerea pragului limită de 75% pentru depozitarea deșeurilor. În contextul deciziilor pe domeniul mediu ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și ținându-se cont de faptul că celula CMID este operațională, a fost asigurat fluxul deșeurilor sortate și ecologizate.

Investiția de la Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor are o valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, este cel mai mare centru de acest tip din România, cu o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi.

”Pentru realizarea Celulei de depozitare au fost realizate lucrări de terasamente ce au presupus:

1.    dislocarea unor cantități de pâmânt și realizarea unor lucrări de umplutură de peste 750.000 de  mc,  echivalentul a aprox 42.000 de autobasculante de 18 mc;

2.    soluții complexe de stabilizare și drenare a apelor subterane interceptate în versantul pe care a fost realizată prima celulă ce au presupus forarea a peste 300 de piloti de beton armat cu diametrul de 900 de mm cu lungimi de pâna la 27 de m și a peste 430 de m de piloți secanți cu lungimi până la 24 de m, respectiv forarea unei lungimi cumulate de peste 15 km;

Sistemul de drenare a apelor subterane de sub celulă și sistemul de drenare a levigatului au presupus utilizarea unei cantități de peste 40.000 de mc de sorturi, echivalentul a peste 2.200 de autobasculante de 18 mc.

Stația de osmoză de osmoză inversă pentru tratarea levigatului are o capacitate de operare de 106 metri cubi pe zi.”, a anunțat Consiliul Județean Cluj.

Cei de la Garda de Mediu - Comisariatul Județean Cluj consideră că nu există o autorizație de mediu pentru celula în care azi s-a descărcat prima mașină cu deșeuri și că nu se poate vorbi despre o autorizare până când nu sunt îndeplinite cerințele la nivelul întregului CMID.

”Acordul de mediu nr 18-NV6/12.08.2010 cu modificările și completările ulterioare a fost emis pentru SMID ca un tot unitar și nu doar pentru celula nr. 1, ca un depozit de sine stătător care are ca activitate doar depozitarea deșeurilor, chiar dacă sunt îndeplinite prevederile HG 349/2005 privind depozitarea deșeurilor. Până la această dată, instituția noastră nu a intrat în posesia unui document care să certifice finalizarea tuturor lucrărilor. Beneficiarul acestor lucrări este Consiliul Județean Cluj.

În consecință, este normal și legal ca viitoarea autorizație integrată de mediu să se raporteze la îndeplinirea tuturor condițiilor din acordul de mediu SMID și să nu fie una parțială.

Menționăm că SMID a fost finanțat parțial din fonduri europene și în consecință este evident că verificarea cheltuirii acestor fonduri va avea în vedere respectarea tuturor investițiilor/proceselor/instalațiilor prevăzute în acordul de mediu al SMID.”, au precizat cei de la Garda Mediu.

În ceea ce privește faptul că pe rampa temporară a RADP Cluj s-a atins capacitatea de 75% gunoi depozitat, cei de la Garda de Mediu spun că în acest caz gunoaiele trebuie duse într-un depozit autorizat (deci, nu celula 1 a CMID).

”Agenția pentru Protecția Mediului Cluj a transmis instituției noastre notificarea RADP Cluj care precizează că “la data de 19.05.2020 se va atinge 75% din capacitatea maximă de deșeuri admisă, conform A.M. nr. 115 din14.09.2015, revizuită la dată de 18.02.2019”.  

Capacitatea autorizată a acestei  platforme este de 358.000 tone.

Din deșeurile care intră pe platformă, o parte este reciclată și o altă  parte este transportată spre

depozitare finală, pe depozite autorizate din alte județe. Având în vedere că 75% din capacitate a

fost atinsă în cca 4 ani și jumătate (începând cu  septembrie 2015), rezultă că până la atingerea

capacității maxime există timpul necesar pentru ca demersurile inițiate să conducă la “găsirea unui

depozit de deșeuri AUTORIZAT în vederea redirectionarii deșeurilor” așa cum se stipulează în

actuală autorizație de mediu a RADP Cluj.  

În concluzie, soluția legală și de dorit pentru județul Cluj  este finalizarea și  autorizarea CMID, cu toate instalațiile funcționale. În acest fel vor scădea și costurile actuale (inclusiv pentru cetățeni)  pentru gestionarea deșeurilor.

În situația în care, acest lucru nu va fi posibil, soluția legală este depozitarea pe un alt depozit AUTORIZAT din țară, așa cum s-a procedat și până în prezent”, au precizat cei de la Garda de Mediu.

Rămâne de văzut dacă se va continua activitatea de depozitare a deșeurilor din tot județul pe noua platformă a CMID.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate