fbpx

turdanews vot

Scrie un comentariu

gradinescu ct 2

Proiectul ”Viața în grădina verde - Creștem Grădinescu” a fost lansat la Câmpia Turzii, la Școala ”Mihai Viteazul” din localitate. Asociația Slow Food Turda, beneficiara unei finanțări de 10.000 de euro pentru implementarea acestui proiect, în colaborare cu școala menționată, dar și cu Primăria Câmpia Turzii, va crea o grădină urbană în curtea școlii, în care vor fi implicați copiii, care vor avea ocazia să învețe și să studieze pe viu despre modul de creștere și îngrijire al plantelor, fiind beneficiarii muncii lor.

 

Proiectul constă în amenajarea unui spațiu de grădină urbană în curtea școlii, cu straturi de legume, flori și plante aromate, sală de curs în aer liber, spațiu de recreere, hotel de insecte, seră, toate realizate cu scop educativ. Activitățile din proiect înseamnă o serie de ateliere tematice, vizite în arii protejate și la producători, seminarii cu invitați și muncă de grădinărit ce îi va avea ca beneficiari în primul rând pe elevii școlii, dar și comunitatea locală.

Slow Food Turda se află printre cei 10 câștigători ai programului “Creștem Grădinescu”, aceștia alăturându-se rețelei “Grădinescu” deja existente, crescând astfel numărul grădinilor urbane de la 10 la 20, program coordonat de către Institutul de Cercetare în Permacultura din România, sponsorizat de Kaufland Romania.

Pentru zona Turda – CâmpiaTurzii, acordul de colaborare s-a încheiat între Municipiul Câmpia Turzii, în calitate de proprietar al terenului și autoritate locală, reprezentat de domnul primar Dorin Nicolae Lojigan, Școala Gimnazială “Mihai Viteazul” CâmpiaTurzii în calitate de beneficiar, reprezentată de doamna director Carmen Anechitoaie și Asociația StudCoop / Slow Food Turda, în calitate de coordonator de proiect, reprezentată de președintele asociației Marta Pozsonyi. 

În cadrul acestei conferințe de presă, ocazionată de lansarea proiectului, primarul Dorin Lojigan a anunțat că municipiul Câmpia Turzii va beneficia de finanțare europeană direct de la Bruxelles, în următorul exercițiu financiar, anunțând că vizează amenajarea Parcului Berc.

“M-ați provocat cu conceptul de grădini urbane. Ceea ce o să spun acum este un aspect pe care îl cunoaștem 4, 5 oameni din primărie. Un vis mai vechi de-al meu, care încet, încet, prinde viață și mă refer aici la faptul că trei orașe din Transilvania au fost selectate de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord Vest, pentru a obține în exercițiul financiar viitor al Uniunii Europene, 2021-2027, finanțare direct de la Bruxelles pentru acest concept de grădini urbane. Aceste trei orașe sunt: Câmpia Turzii, Beclean și Oradea. Pentru Câmpia Turzii, proiectul la care ne-am gândit este amenajarea Parcului Municipal „Berc”. Am început să facem niște pași pentru a demara un nou proiect, un concurs de soluții cu amenajarea acestui monumet fantastic pe care îl are Câmpia Turzii și pe care nu multe orașe nu îl au. Mulți primari au avut acest vis, însă se pare ca acum se poate împlini.”, a spus primarul Lojigan.

Vezi mai jos înregistrarea integrală a conferinței de presă, precum și detaliile proiectului:

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate