fbpx

Scrie un comentariu

cmid

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că centrul județean de deșeuri (parte a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, proiect cu finanțare europeană) va fi dat în funcțiune ”parțial”, în a doua jumătate a acestui an. Asta ar însemna că deșeurile de la Turda vor putea fi duse la Cluj, nu la Brașov sau Odorheiu Secuiesc, cum se întâmplă acum, cu costuri mult mai mari și cu un tarif pentru populație pe măsură.

 

"În acest an vom putea face o recepție parțială a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, astfel că vom da în funcțiune parțial, în sensul de a fi folosit de tot județul. Am reușit fazarea proiectului, adică o parte să reușim să o terminăm până în vară, lunile iulie-august. Din septembrie va trebui deja să folosim acest centru. Primăriile din Cluj trebuie să aibă o variantă pentru gunoaie. Sper ca în acest interval de timp să avem o recepție parțială și prima celulă, prima "groapă" să fie dată în funcțiune. Acest centru ne-a consumat atât de multă energie pentru că, deși el era pe o cale bună, s-au întâmplat tot felul de nereguli. Dosarele penale care sunt acolo, alunecările de teren care au fost determinate de lucrări făcute de anumite firme care au dorit prin aceasta să obțină bani în plus, au întârziat foarte mult finalizarea centrului", a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj, la un post de radio.

Ce-i drept, acum un an, același Alin Tișe spunea că centrul județean de deșeuri va fi dat în funcțiune în 2018, lucru care nu s-a întâmplat.

“În sfârşit, Centrul de Deşeuri intră în linie dreaptă, în sensul că lucrările pe care le-am făcut în acest an sunt consistente şi ne dau speraţă că anul 2018 va fi anul în care acest Centru de Deşeuri va fi, în sfârşit, terminatÎmi pot asuma astăzi o promisiune că anul 2018 va fi anul în care acest centru va fi dat în funcţiune clujenilor, respectiv pentru toate primăriile. Lucrările sunt într-o stare avansată. Sunt optimist. Sunt lucrări pe care le-am făcut anul trecut. Ce a mai rămas de făcut ne dă speranţe că anul viitor îl vom putea da în funcţiune”, spunea Alin Tișe, citat de Monitorul de Cluj.

Centrul de Deșeuri este o imensă ”gaură neagră” pentru bugetul județean, însă nimeni nu răspunde pentru asta!

”Centrul de Deşeuri, în prezent o ruină, a ajuns să coste peste 100 de milioane de euro. Monitorul de Cluj a urmărit în ultimii 8 ani evoluţia acestui proiect-telenovelă unde, după falimente răsunătoare, licitaţii anulate, „lucrări malefice” şi bani publici sifonaţi pe construcţii imaginare, valoarea investiţiei a crescut de mai bine de patru ori.

Mai mult, judeţul Cluj a returnat 20 de milioane de euro pentru lucrări neconforme fără ca cineva să fie tras la răspundere.”, menționează Monitorul de Cluj.

Ce a însemnat pentru turdeni nerealizarea la timp a Centrului de Deșeuri?

Turdenii au plătit cu vârf și îndesat managementul prost de la nivelul Consiliului Județean, în ceea ce privește realizarea CMID. În urmă cu mulți ani, acest proiect european s-a realizat prin asocierea tuturor administrațiilor locale din județ, care își asumau unele obligații. Ulterior, centrul de deșeuri nu a fost realizat la timp, iar întârzierea de circa 8 ani a creat situații neplăcute pentru multe dintre administrațiile locale din județ.

Dacă clujeni (Primăria Cluj Napoca) au putut duce în continuare deșeuri în zona Pata Rât, cei de la Turda nu au mai putut face acest lucru, societatea de salubritate fiind obligată ”să se descurce” cum poate. Din acest motiv, au crescut și tarifele de salubritate pentru cetățeni, o parte din acest tarif având legătură directă cu costurile foarte mari de transport a deșeurilor la Brașov sau la Odorheiu Secuiesc.

Foto: Monitorul de Cluj.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator