Live Video
 

Vezi ce zice poluatorul despre dezastrul ecologic de pe Arieș!

modulo 550

terran 650

 

In data de 3 aprilie, la ora 12.00, la iazul de decantare Valea Sesei, apartinand Cupru Min SA, s-a produs o avarie tehnica. Avaria a generat poluarea accidentala a paraului Valea Sesei cu un amestec de apa si steril, ce a ajuns pana in raul Aries.


Amestecul apa-steril a debusat in aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare inchisa inca din anul 1988. In amontele barajului s-a format, in decursul anilor, un con de depunere a namolului chiar in dreptul instalatiei dezafectate – o sonda inversa conectata la canalul de evacuare.

Avaria a fost semnalata imediat si conducerea companiei a intervenit operativ mobilizand un numar important de echipe de interventie si utilaje grele, care au reusit sa limiteze poluarea si sa opreasca total deversarea la ora 15.40.
Reprezentantii Garzii de Mediu, SGA Alba si ISU Alba au fost prezenti pentru a preleva probe si evaluarea masurilor de mediu adecvate.

In 1988 o sonda inversa a devenit inutilizabila. Interventiile din 1988 au oprit antrenarea in canal a sterilului de flotatie, dar apa a continuat sa patrunda aducand aluviuni care au dus in final la blocarea galeriei, determinand astfel deversarea apelor poluate.
In 2015, atunci cand a constatat scurgerile de apa, conducerea Cupru Min a solicitat proiectantului general Cepromin Deva si Comisiei Nationale pentru Baraje sa identifice o solutie tehnica de remediere. Proiectantul a elaborat mai multe variante de interventie iar Comisia Nationala urmeaza sa decida care este solutia optima in primavara anului 2017, dupa dezghet.

Din 2015 Cupru Min a lansat un program preventiv si a executat ample lucrari, printre care constructia a patru diguri de preventie pe Valea Sesei, constructia unui drum de acces pentru interventia rapida a utilajelor specifice, transportul unor mari cantitati de piatra pentru interventie in caz de nevoie – masuri care si-au dovedit din plin utilitatea in cazul de fata.

Imediat dupa semnalarea avariei conducerea Cupru Min a oprit Uzina de preparare, a redus nivelul lacului de acumulare si a coordonat o echipa de interventie dispunand de utilaje grele (autobasculante de 40 tone, incarcatoare frontale, excavatoare si buldozere) care a avut obiectivul de a crea un baraj de piatra sortata pentru a opri scurgerea si de a suprainalta si largi digurile de retinere din aval de baraj. Intr-un timp scurt, specialistii de la Cupru Min au transportat si instalat in locatie un volum de peste 2500 metri cubi de piatra. Apoi au trecut la curatarea malurilor si la evacuarea sterilului.

Pentru rezolvarea problemelor de mediu, Cupru Min a demarat proiectarea unei statii moderne de neutralizare a apelor acide si de recuperare a metalelor din haldele de steril.

Studiul de fezabilitate s-a incheiat iar proiectul tehnic urmeaza a fi finalizat in vara acestui an. Compania cauta solutii pentru finantarea proiectului care are o valoare estimativa de 19 milioane de euro. Totusi, in planul de investitii pe anul 2017, sunt deja prevazute lucrari adiacente proiectului de baza: mutarea deversarii sterilului de flotatie pentru reducerea presiunii asupra digului, separarea apelor neutre de apele acide prin captarea a trei afluenti in zona haldei de steril, si constructia unei statii de recuperare a apelor din iazul Valea Sesei si recircularea in Uzina de preparare

Compania monitorizeaza cu atentie zona si colaboreaza cu autoritatile de mediu.

Vine si replica celor de la APELE ROMÂNE:

Urmare a unei informații telefonice primite în data de 03.04.2017 ora 12.00 de către Dispeceratul SGA Alba, SC Cuprimim SA informează că s-a produs o avariere la sistemul vechi de evacuare din Iazul de decantare Valea Șesei.
Ulterior, A.B. A Mureș a primit la ora 13.44 aceeași informație și în scris.

Reprezentanții CUPRUMIM au intervenit imediat pentru stoparea evacuării sterilului în Valea Seșei, steril care a ajuns și în râul Arieș. În urma acestei intervenții, debitul de steril evacuat a scăzut, iar la ora 15.40 a fost anunțat telefonic și ulterior în scris, că s-a stopat evacuarea.

MĂSURI:

Înterprinse de beneficiar, imediat:
- S-a intervenit la blocarea cu anrocamente de greutate (cca 400 t) în zona de evacuare a sterilului.
- S-a oprit deversarea sterilului de flotație de la uzina de preparare pentru a nu mai fi aport suplimentar de apă.
- S-a ridicat ultimul inel de la sonda inversă activă, pentru reducerea nivelului apei în iazul și pentru a îndepărta pericolul de avacuare steril

Înterprinde de A.B.A Mureș prin S.G.A. Alba:
- S-a dispus creșterea debitului evacuat din acumularea Mihoiești pentru a asigura debitul de diluație în râul Arieș.
A anunțat I.S.U și prin aceștia s-a comunicat la primăriile de aval situația existentă pentru a se lua măsuri ca apa râului să nu fie consumată de populație și animale.

Dispuse pentru S.C CUPRUMIN S.A pentru perioada imediat următoare:

- Monitorizarea permanentă a zonei aval baraj, unde s-a produs evenimentul, până la găsirea unei soluții finale.
- Măsuri pentru asigurarea unei intervenții rapide, la nevoie.
- Conducerea executivă va urgenta găsirea unei soluții tehnice finale, pentru ca incidente similare să nu se mai repete, în vederea asigurării funcționării în siguranță a iazului Valea Șesei.
- Curățarea zonei afectate.

Analizele de laborator la LCA Alba și Tg. Mureș au arătat:
secțiunea de monitorizare a efectului în Valea Șesei
ora 13.20 pH=9.1
ora 18.50 pH=7.2
secțiunea Arieș amonte
ora 19.10 pH=7.6
secțiunea Arieș aval
ora 15.40 pH=9.5
ora 19.40 pH= 9.8
- conductivitatea din toate punctele de vedere se încadrează în parametrii normali pe râul Arieș
- Pe cursul de apă a râului Arieș nu s-au înregistrat depășiri a concentrațiilor metalelor (fier, mangan, cupru, zinc) în formă dizolvată (clasa II de calitate Ord. 161/2006)
- Apa râului Arieș este încărcată în materiale în suspensie în concentrație foarte mare.

Concluzii

1. Nu a fost afectat stabilitatea barajului de la iazul de decantare Valea Șesei.
2. Pe întreg cursul de apă Arieș, între secțiunea Valea Lupșii-Turda ( inde a ajuns unda de poluare) nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă.
La pH mai mare de 8.5 metalele nu se regăsesc în forma dizolvată (doar în concentrații foarte mici). Forma dizolvată a metalelor constituie un risc pentru viața acvatică.


 

LIVE VIDEO pe TurdaNews:

-

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

loading...