fbpx

Untitled design High Quality 15

Untitled design High Quality 15

ezgif.com optimize 3

3 Comentarii

Diana Apahidean

Fosta jurnalistă a TVR Cluj, Diana Apahidean, a pierdut definitiv procesul cu instituția care a demis-o, acuzând-o că ar fi încălcat statutul jurnalistului, deși fosta jurnalistă susține că probele existente la dosar prezintă o cu totul altă situație! ”Este o palmă dată peste obrazul fiecărui jurnalist onest din această țară!”, a concluzionat Diana Apahidean, cu referire la decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Fosta jurnalistă TVR a pierdut definitiv procesul cu TVR-ul, în care a acuzat faptul că a fost demisă ilegal și a solicitat daune în acest sens, însă instanțele nu i-au dat dreptate. În urma proceselor care au durat 4 ani, fosta jurnalistă trebuie să achite către TVR 19.000 de lei, care reprezintă cheltuielile de judecată ale instituției.

”Astăzi justiția și-a arătat din nou adevărata față. Și nu este o palmă doar la adresa mea, Diana Apahidean, ci este o palmă dată peste obrazul fiecărui jurnalist onest din această țară!

După 4 ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție mi-a respins recursul și închei definitiv acest capitol, însă nu înainte de a vă arăta cât de mizerabil poți fi tratat în această țară unde corupția și nedreptatea ne stăpânesc.

- Colaborator fiind al Televiziunii Române (TVR Cluj), realizez o știre în calitate de reporter de investigații.

- Subiect sensibil fiind, redactorul șef se opune difuzării, dar șeful ierarhic superior mă îndeamnă să trimit știrea la București. Mă conformez.

- Știrea transmisă de mine la București în formă COMPLETĂ este ciuruită de editorii din redacție și intră pe post trunchiată, fără toate părțile implicate, fără explicații esențiale care se regăseau în textul/montajul realizat de mine.

- În baza acestei greșeli, apar plângeri peste plângeri, iar cei vinovați de trunchierea materialului, în loc să își asume, dau vina pe mine. TVR întrerupe colaborarea cu subsemnata.

- Comisia de etică a TVR analizează cazul și în ciuda evidenței, sugerează vinovăția mea. Mă întorc la faptul că eu am transmis știrea integral și la faptul că și dacă era un material scris prost, AVEAU TOT DREPTUL SĂ NU ÎL DIFUZEZE, SAU SĂ CEARĂ LĂMURIRI SUPLIMENTARE!

- Cu dreptatea în mână, formulez o plângere la Tribunal împotriva TVR pentru încălcarea dreptului la demnitate și onoare. Mi se respinge acțiunea, dar se constată vinovăția angajaților TVR. În speță, instanța reține că nu mi s-a creat un prejudiciu serios, în afara unei perioade în care am avut de suferit pentru că materialul a fost difuzat trunchiat, fără vina mea.

- Fac Apel. La Curtea de Apel Cluj, mi se schimbă unul dintre judecători în ziua ultimului termen, ziua în care a și fost dată sentința. N-am apucat să ajung acasă din sală, că deja se publică faptul că mi se respinge acțiunea, noul judecător neavând timp fizic să citească dosarul. În TOTALĂ CONTRADICȚIE cu prima sentință, în motivare se reține CULPĂ COMUNĂ, din două motive demonstrate negru pe alb în proces, în favoarea mea. (judecătorii susțin că am trimis prea târziu știrea, deși martorii și printscreen-urile mailurilor transmise ilustrează CLAR că am trimis la timp și, al doilea motiv, că nu aș fi avut voie să trimit la București materialul fără viza redactorului șef, însă, nu există o astfel de interdicție, iar ȘEFUL IERARHIC SUPERIOR mi-a cerut acest lucru!).

- Formulez Recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție în baza articolelor din lege care spun clar că ÎN PROPRIA CALE DE ATAC NU SE POATE ÎNRĂUTĂȚI SITUAȚIA! Dar legea se pare că se aplică preferențial.

- După ce mi-au distrus credibilitatea acuzându-mă pe nedrept că am încălcat statutul ziaristului într-un demers jurnalistic ABSOLUT ONEST, mai trebuie și să achit către TVR suma de 19.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Aceasta este o descriere brută, succintă, însă încrengăturile și presiunile politice din spatele acestor rânduri sunt mai mult decât josnice.

Sunt o persoană foarte puternică și sunt conștientă de ceea ce SUNT, de principiile și integritatea care mă reprezintă, iar cei care mă cunosc pot confirma acest lucru cu ușurință. Sunt o luptătoare și am luptat până la capăt, iar experiența aceasta cu siguranță mă face și mai puternică. DAR...este absolut rușinos și de neiertat!

Mă gândesc doar la milioanele de oameni care trec prin așa ceva din cauza unui sistem bolnav. Sigur sunt probleme mult mai mari în lumea aceasta, dar povestea mea ar trebui să aibă un ecou, undeva, la un moment dat.”, a spus Diana Apahidean.

Cazul Dianei Apahidean arată încă o dată modul destul de ”lejer” în care instanțele din România judecă spețele în care sunt implicați jurnaliști, consecința fiind descurajarea jurnalismului.

În prezent, Diana Apahidean este responsabilul PR în Primăria Turda și și-a înființat propria firmă de consultanță specializată în relații publice, Partners in PRime.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Vlad · 13:13 16.04.2021
  Sunt convins ca aceleasi principii au ajutat-o sa devina responsabilul PR in primaria Turda. Cum poti sa vorbesti de etica si profesionalism cand ai contract cu o institutie publica unde manager e tatal tau?
  https://www.ziardecluj.ro/purtatoarea-de-cuvant-de-la-turda-primeste-prin-seap-13000-de-euro-pentru-servicii-de-consultanta-tatal-ei-administreaza-orasul-si-conduce-ca-salina-turda

  • Acest comentariu este nepublicat.
   Gelu FLOREA · 15:56 16.04.2021
   @Ion marin Sunt convins că plătește din banii ei, nu din banii turdenilor! Primăria nu poate achita cheltuielile unei persoane fizice! Și nici turdenii nu cred că vor face chetă să le achite! Nimeni nu-și permite așa ceva! Nu mai vorbiți prostii!

  • Acest comentariu este nepublicat.
   Ion marin · 14:52 16.04.2021
   @Vlad Corect... problema e ca plateste cheltuielile de judecata din banii turdenilor ... ea fiind abonata primariei ca si multi altii ... stii cum zic nenea Gelu?😬
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate