fbpx

pmp 1300x300

PNL1300x300pxTrio

asacons montatorprefabricate

alde banner 728x90 06

diego banner mai2019

Scrie un comentariu

oprea

Jurnalistul turdean Marian Oprea a prezentat în această după-amiază scurtmetrajul "Panteonul Transilvaniei şi Unirea" (realizat împreună cu scriitorul Ioan Ciorca) în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Turda.

 

Evenimentul a debutat de la ora 17.00, la Teatrul ”Aureliu Manea” din Turda (sala studio).

Activitatea s-a bucurat de prezența scriitorului Ioan Ciorca, a istoricului Vasile Lechinţan, prof. dr. Răzvan Mihai Neagu, prof. dr. Ciprian Rigman, nu în ultimul rând printre invitați s-a numărat primarul Ioan Roman de la Viișoara, discuția abordând și un subiect de suflet al edilului – Ion Bozdog, un un locuitor de seamă al comunei care s-a numărat printre cei 1228 de delegați ai românilor din Transilvania, care, la Marea Adunare de la Alba Iulia, au semnat Proclamația Unirii acestei provincii românești cu țara.

Scurtmetrajul "Panteonul Transilvaniei şi Unirea" surprinde diverse aspecte din viaţa a peste 30 de personalităţi care au participat direct la Marea Unire sau au avut funcţii ori roluri importante în preajma sau după marele eveniment.

Cimitirul Hajongard din Cluj (azi Cimitirul Central al oraşului), supranumit “Panteonul Transilvaniei”, datorită numărului impresionant de personalităţi ale căror rămăşiţe pâmânteşti se află aici, constituie un adevărat „micro-univers” multi-etnic şi multi-confesional.

Filmul documentar cu o durată de aproximativ 20 de minute surprinde cel mai bine acest lucru, dincolo de cuvinte rămân faptele celor trecuți în neființă, majoritatea dintre personalitățile evocate și-au dedicat viața semenilor, faptele lor rămân în memoria afectivă a umanității.

 

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator