m install
petlinii
nello construct

Afacerile media ale Liei Durlan: Din penal în penal!

zamblau eugen
floris

Managerul publicaţiei Ziarul 21, Lia Durlan, are două dosare penale pe rolul Judecătoriei Turda. Asta după ce, în trecut, a fost condamnată într-un alt dosar penal, la 5 luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost prinsă că a circulat cu o maşină cu numere false şi cu un talon falsificat.

 

Cele două dosare penale aflate în prezent pe rolul Judecătoriei privesc acuzaţia de înşelăciune şi fals în înscrisuri, respectiv cea de evaziune fiscală.

 

Dosarul de înşelăciune a fost intrumentat după ce s-a descoperit faptul că Lia Durlan a întocmit o adeverinţă de venit falsă, bazată pe un contract de muncă ce avea ştampila ITM falsificată, prin care se menţiona că este director al staţiei Radio 21 Turda şi că încasează 2.500 de lei, lunar. Adeverinţa i-a fost necesară pentru a lua un credit de la BCR Turda, deoarece la venitul real nu ar fi putut primi creditul, întrucât mai avea şi alte credite (un credit imobiliar de 10.600 euro, de la BCR Câmpia Turzii). În 17 noiembrie 2006, BCR Turda i-a dat un credit de 34.000 de lei, pe care ulterior nu l-a mai returnat, motiv pentru care oficialii băncii s-au constituit parte în proces, pentru suma de 32.306,60 lei. Adică, soldul rămas de rambursat.

 

La ultimul termen, avocatul Liei Durlan, Ucu Faur, a solicitat instanţei clemenţă faţă de clienta sa, deoarece între timp ar fi rambursat creditul integral. Din acest motiv, a solicitat ca Lia Durlan să primească maxim o amendă penală.

 

Acuzată de o evaziune fiscală de peste 9,3 miliarde lei vechi!

Însă, cel mai „gros” dosar (atât ca acte, cât şi ca acuzaţii aduse de organele de cercetare penală) este dosarul de evaziune fiscală, unde cei de la Finanţe s-au constituit parte civilă pentru suma de 930.238 lei. Adică, peste 9,3 miliarde de lei vechi!

 

În calitate de asociat şi administrator al societăţii Optima Press SRL, editorul săptămânalului Ziarul 21, Lia Durlan a fost depistată de către organele de control ale Gărzii Financiare (GF) că a folosit o contabilitate dublă, având încasări pe facturi emise care nu se regăseau în contabilitatea societăţii. Astfel, în perioada controlată (decembrie 2004 – mai 2007), inspectorii GF au descoperit faptul că Lia Durlan s-a folosit de 1.350 facturi, dintre care doar 885 au fost înregistrate în contabilitatea firmei, rezultând o diferenţă de 465 de facturi.

 

În urma unor controale încrucişate, GF a găsit 126 de facturi, la diverşi clienţi, în valoare totală de 518.280 lei, bani care nu erau înregistrate în contabilitatea firmei. În plus, s-au emis şi facturi cu acelaşi număr de înregistrare, în contabilitate înregistrându-se factura mai mică, în timp ce factura mai mare rămânea neînregsitrată, pentru a se plăti impozite mai mici la bugetul de stat. Valoarea totală a facturilor fiscale cu aceeaşi serie şi număr, care s-au găsit la diverse societăţi şi care nu au fost înregistrate în contabilitatea firmei Liei Durlan, se ridică la 135.250 lei.

 

În concluzie, pentru facturile descoperite de GF suma totală care nu se regăsea în contabilitate era de 653.530 lei. Însă, au rămas 339 de facturi negăsite! Motiv pentru care cei de la GF au estimat un prejudiciu bazat pe media facturilor emise şi descoperite, ajungând la suma totală considerată a fi un prejudiciu la bugetul de stat.

 

Lia Durlan a susţinut că „majoritatea facturilor emise şi neînregistrate nu sunt scrise de mine” (atenţie, pentru cei care mai emit facturi în contul Ziarul 21!), încercând astfel să scape, aruncând vina pe seama altor persoane, din jurul ei. Numai că… a fost greu să păcălească cu această „schemă”.

 

Avocatul Liei Durlan, Ucu Faur, a solicitat la ultimul termen o expertiză contabilă pentru a se stabili existenţa prejudiciului invocat de cei de la Finanţe. „Se poate discuta de evaziune fiscală doar în contextul prejudicierii bugetului de stat cu anumite sume”, a concluzionat Ucu Faur, avocatul care o apără pe Lia Durlan.

 

Transfer de activitate, ca să se „piardă urma”

În momentul în care a văzut că treaba devine extrem de serioasă, în cazul societăţii Optima Press SRL, Lia Durlan a transferat toată activitatea pe o nouă societate, SC 21 Press SRL, condusă de ginerele său, Remus Pop. La 17 iulie 2008, moment în care a transferat activitatea, SC Optima Press SRL, societatea condusă de Lia Durlan, avea datorii la bugetul de stat în valoare de 941.235 lei.

 

Ulterior, Optima Press SRL a intrat în faliment, iar lichidatorul societăţii a introdus-o şi pe Lia Durlan ca parte responsabilă de falimentarea propriei societăţi, având indicii că falimentarea s-a produs cu unele scopuri nu tocmai legale. În mod normal, pentru că toate transferurile s-au făcut pentru ca creditorii să nu mai aibă ce recupera, lichidatorul ar putea considera că aceste tranzacţii au fost făcute fără respectarea legislaţiei, motiv pentru care tot ceea ce s-a înstrăinat, în mod ciudat, ar putea reveni în patrimoniul Optima Press SRL, pentru a fi valorificate, iar creditorii să-şi recupereze banii.

 

Probabil, conştientă de această situaţie, Lia Durlan a transferat încă o dată activitatea, pe o nouă societate, respectiv pe societatea ToDa Press SRL. Însă, există indicii că în acest moment foloseşte ilegal numele Ziarul 21 şi domeniul de internet ziarul21.ro, motiv pentru care ar putea fi declanşată o nouă cercetare penală.

 

Nu este exclus ca cercetările să se etindă şi să se ajungă la concluzia că în această activitate, care are la bază înşelarea Statului, să fie mai mulţi complici, cu ajutorul cărora a tot transferat activitatea societăţii iniţiale, care ulterior a fost băgată în faliment.

 

Pensionată… cu invaliditate!

Lia Durlan este una dintre persoanele care s-au pensionat pe „caz de boală”, în mod ciudat. Ea a figurat internată în spital, deşi îşi continua activitatea în cadrul propriei firme, pentru ca ulterior să fie pensionată pe „caz de boală”. Ciudat, pensionarea a survenit ca urmare a faptului că Lia Durlan nu mai putea presta cele 4 ore, în calitate de învăţătoare, dar… poate presta mult mai multe ore în calitate de manager al Ziarului 21!

Evident, pensia vine de la bugetul de stat şi contituie o nouă „păcăleală”, prin care Lia Durlan atrage nişte foloase necuvenite. Şi în acest caz ar putea exista un nou dosar penal.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: