fbpx

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

andrei suciu t9

Asociația T9 și-a prezentat recent, prin intermediul siteurilor obediente, ”finalizarea proiectului ”Turda - promovată de jurnaliștii din orașele înfrățite, în Anul Centenar”, proiect cu un buget total de 24.200 de lei. În concluzie, cu mici nereușite, cei de la Asociația T9 au prezentat finalizarea proiectului care a avut ca scop, conform spuselor lor, ”promovarea unei imagini pozitive a municipiului Turda pe plan internațional”. Acum, așteaptă banii de la Consiliul Județean! Bani publici, evident! TurdaNews vă prezintă mecanismul de tip ”suveică” prin care asociația a vrut să se înfrupte din banul public, dar și adevărul despre acest proiect. Adevăr ascuns de T9!

 

Practic, cei de la Asociația T9, condusă de Andrei Suciu (cunoscut publicului pentru faptul că a refuzat cu încăpățânare să ofere informații despre inventarul de la Zoo Turda, la care a participat, informații care ar fi putut arăta amploarea jafului care a avut loc acolo, protejându-i astfel pe cei care au făcut ”dispăruți” circa 3 milioane de lei), au prezentat un raport care nu făcea nicio referire la conținutul proiectului pe care ei l-au depus la Consiliul Județean Cluj, pentru finanțare din bani publici.

TurdaNews deține informațiile din cererea de finanțare și vă prezentăm datele, comparativ cu ceea ce a anunțat Andrei Suciu, președintele T9, omul care s-a aflat în spatele acestui proiect.

Bugetul proiectului

Ce au zis în cererea de finanțare: 24.200 lei.

Ce au zis la finalizarea proiectului: 2.411,31 lei (de vreo 10 ori mai puțin).

Ce zice, totuși, Consiliul Județean: 3.000 lei.

De ce această diferență?! Asta-i întrebarea! Practic, cei de la T9 au făcut un proiect prin care vroiau să pună mâna pe o finanțare consistentă din bugetul județului, care apoi să fie direcționați prin tot felul de servicii către ”gașca” lor (veți descoperi detaliile, mai jos). Însă, Consiliul Județean Cluj i-a anunțat că finanțează proiectul doar cu 3.000 de lei. Brusc, cei de la T9 au renunțat să mai ”promoveze” Turda pe banii lor, încropind un proiect de toată jena și invocând diverse motive pentru a-și justifica neducerea proiectului inițial la capăt.

Ce spuneau în cererea de finanțare a proiectului

Iată ce se spunea despre proiect: ”Proiectul „Turda-promovată de jurnaliștii din orașele înfrățite, în Anul Centenar” își propune promovarea unei imagini pozitive a municipiului Turda pe plan internațional, prin aportul jurnaliștilor din orașele înfrățite cu municipiul Turda. Presupune implicarea unui număr de 7 jurnaliști, câte unul din fiecare localitate înfrățită, în activități de colaborare și transfer de bune practici din domeniul jurnalismului, în scopul promovării Turzii în presa scrisă și online din Franța, Ungaria, Serbia, Polonia și Ucraina. Prin organizarea de tururi ghidate și întâlniri cu oficialități, mass-media, reprezentanți ai mediului economic, ai societății civile, cu elevi și cetățeni, jurnaliștii din orașele înfrățite vor cunoaște istoria milenară și realizările contemporane ale turdenilor, articolele publicate de jurnaliști generând un număr crescut de vizitatori și turiști, fapt benefic pentru economia Turzii și bunăstarea tuturor turdenilor”.

Frumos, nu?! 😉

Dar... ce a ieșit?! Din cei 7 jurnaliști, doar unul a mai venit la Turda. Iar dacă vă așteptați ca măcar acel unic jurnalist prezent (Anne Kerjean/Franța) să fi promovat Turda în presa scrisă sau online din Franța, așa cum își asuma proiectul, adevărul e că nici măcar atât nu s-a întâmplat! ”Asociația T9 și-a exprimat speranța ca ea să scrie și să publice în ziarul Charente Libre un articol despre Turda, contribuind astfel la creșterea numărului de turiști francezi care vor vizita municipiul Turda – dar aceasta rămâne la latitudinea ei”, spune Andrei Suciu. Cu alte cuvinte, jurnalista din Franța a venit în România, în concediu, pe banii Consiliului Județean, s-a plimbat, a vizitat, iar apoi n-a catadicsit să scrie ceva pentru ”promovarea Turzii” (e drept, a profitat de nepriceperea celor de la Asociația T9, care și-au asumat acest lucru prin proiectul depus pentru finanțare, însă ulterior nu au mai pus în practică angajamentul luat). Ăsta-i marele proiect al lui Andrei Suciu și al Asociației T9! 😅

De fapt, jurnalista din Franța le-a dat cu flit celor de la T9, probabil după ce s-a convins că aceștia sunt niște habarniști. Dovada o veți avea câteva rânduri mai jos!

Cine erau partenerii pentru prăduirea celor 24.200 de lei

Proiectul pentru care s-a solicitat finanțarea de 24.200 de lei de la Consiliul Județean avea și două societăți ”partenere”. Una era Cotidian Turda SRL (al cărei asociat unic este tocmai Asociația T9, conform datelor de la Registrul Comerțului!), iar cea de-a doua era Mindsurf SRL (societatea lui Horea Hudrea, jurnalist din ”cercul” T9/USR). Ambele societăți dețin câte un site, cu audiențele cele mai mici în zonă, concluzia fiind că nu au fost alese pe alte criterii decât cel de apartenență la grupul care plănuia prăduirea banului public.

Cum se ”prăduiau” banii?! Simplu!

În cererea de finanțare (la punctul 1) erau prevăzute și cheltuieli cu ”cazare și masă, traduceri, designer, print, publicitate”. De aici urmau să se ”înfrupte” partenerii. Numai că cei de la Consiliul Județean i-au îndemnat să-și pună pofta-n cui, neacceptând să le dea decât 12% din valoarea totală a proiectului. Iar cei de la T9 nu și-au băgat banii lor pentru a ”promova” Turda.

Fiți pe fază: promiteau seminarii, broșuri gratuite... În realitate: zero barat!

În cererea de finanțare, Asociația T9 menționa și organizarea unui eveniment, care consta într-un seminar cu tema ”2018 - Centenarul Marii Uniri”, susținut de istorici și cadre didactice de specialitate. Au făcut ceva?! Nimic! 

În aceeași cerere, vorbeau și despre ”elaborarea broșurii „Turda în Anul Centenarului Marii Uniri", care cuprinde interviuri și fotografii reprezentative, varianta online și tipărită”. Iată ce se menționa: ”Se vor tipări 100 de broșuri, din care un număr de minimum 25 se vor dona Centrului de Informații Turistice Turda, pentru a fi puse, gratuit, la dispoziția turiștilor care vizitează Turda; prezentarea rezultatelor proiectului în cadrul unui eveniment festiv...”. Evident, a fost doar ”gargară” specifică celor de la T9.

Și dacă tot nu au realizat nimic, asta nu înseamnă că Asociația T9 renunță cumva la acest proiect de ”succes” în promovarea Turzii. Deja se gândește la continuitatea eșecului, tot pe bani publici. Iată ce menționează Andrei Suciu: ”Asociația T9 ține legătura atât cu Anne Kerjean cât și cu jurnaliștii olandezi și din Serbia și cu partenerii din presă (n.r. adică, siteul lor și siteul lui Horea Hudrea). Împreună vom elabora strategia optimă pentru continuarea/dezvoltarea proiectului

Dar să revenim la jurnalista din Franța

La categoria ”rezultate obținute”, Andrei Suciu a raportat că ”s-au făcut un număr impresionant de fotografii” (care, probabil, ulterior au fost distruse, că nu au apărut nicăieri! 😂), că ”au fost 10 articole cu referire la proiect” (minciună!), rezultatul fiind ”creșterea vizibilității municipiului Turda în spațiul online”. Serios?! 😂

Articolele la care au făcut referire aveau la bază informația publicată de InfoArieș.ro, siteul deținut de Horea Hudrea, cu titlul: ”Jurnalist francez despre Turda: ”Nu înțeleg logica după care construiți biserici fastuoase, dar aveți un spital vechi” (pentru ”cunoscători”: v-ați dat seama de unde provine retorica acestui articol 😏). Celelalte 9 erau doar transpuneri ale aceleiași idei, fără nicio referire la ”promovarea Turzii”, adică ideea pentru care au solicitat bani publici.

Revenind la jurnalista din Franța, să vedem ce spune Andrei Suciu: ”Anne Kerjean a publicat numeroase fotografii din Turda și împrejurimi pe contul personal de FB, promovând Turda. Asociația T9 și-a exprimat speranța ca ea să scrie și să publice în ziarul Charente Libre un articol despre Turda, contribuind astfel la creșterea numărului de turiști francezi care vor vizita municipiul Turda – dar aceasta rămâne la latitudinea ei. Deci, recunoaște că una a spus când a cerut banii și alta a fost la final, când trebuie să facă decontul.

Iar despre poze, dacă doriți să vedeți ”numeroasele poze”, puteți intra direct pe contul de Facebook al jurnalistei, să le ”descoperiți”https://www.facebook.com/anne.kerjean/photos_all (dar le vom pune și la finalul articolului). Nu de alta, dar oricare dintre voi ar fi făcut niște poze mai reușite pentru promovarea Turzii, dacă vă asigura cineva un mini-concediu gratuit (cazare, masă, vizitare obiective turistice, fără nicio obligație!).

Spuneam mai sus că voi reveni cu precizări privind faptul că, în cele din urmă, jurnalista le-a dat cu flit celor de la Asociația T9, nemaipublicând nimic. Această concluzie reiese din faptul că proiectul avea două etape (prima de vizită și a doua de elaborare a articolelor), coroborat cu faptul că în 25 septembrie 2018 (adică, la mai bine de o lună de zile după vizita singurului jurnalist la Turda), am adresat o serie de întrebări celor de la Asociația T9, iar răspunsul lor a fost că proiectul încă nu e finalizat. Dar... apoi au așteptat degeaba! Jurnalista din Franța nu a publicat niciun cuvințel despre Turda, ce să mai vorbim despre ”promovare” sau ”atragere de turiști”?! Cu alte cuvinte: ”păcăleală” în stilul Asociației T9! Iar ceea ce au prezentat la final, ca proiect ”încheiat”, face referire la date anterioare celei în care am solicitat informații despre proiect.

În loc de concluzie...

Pe lângă faptul că Asociația T9 una zice, alta face (practic, mințind cu nerușinare, singurul scop fiind să pună mâna pe banii Consiliului Județean), trebuie remarcat și faptul că ”specialiștii” din Asociația T9, în frunte cu președintele Andrei Suciu, s-au dovedit a fi niște habarniști de toată jena, nefiind în stare să ducă la bun sfârșit un proiect simplu, având un grad de nerealizare de vreo 95%. Chiar și așa, încă mai există suficiente persoane cu un intelect mediocru, care mai cred ”poveștile cu specialiști” spuse de Asociația T9. 😂

La final, vă mai redau un pasaj din cererea de finanțare, care pune ”capac” la tot proiectul penibil al asociației conduse de Andrei Suciu: ”Rezultatul așteptat al acestui proiect va fi publicarea de articole despre Turda în ziarele respective, creșterea gradului de informare a cititorilor respectivi referitor la Turda și creșterea numărului de turiști din Franța, Ucraina, Ungaria, Serbia și Polonia care vor vizita municipiul nostru ca urmare a citirii articolelor. Impactul economic va fi vizibil în domeniul HoReCa, prin creșterea numărului de turiști, a numărului de înnoptări și a numărului de mese servite, benefice pentru economia Turzii și bunăstarea tuturor turdenilor. De asemenea, se vizează întărirea sentimentul de mândrie locală a turdenilor.”.

Cei care ați pufnit în râs, sunteți oameni normali! Cei care nu văd ridicolul situației, ori sunt proști grămadă, ori sunt membrii T9... 😂

Un articol interesant, pe aceeași temă, a scris și jurnalistul Ionel Ignat:

Precizare: Poza reprezintă un trucaj, respectiv o combinație între Andrei Suciu și pozele de ”promovare” a Turzii, de pe contul de Facebook al jurnalistei franceze. Pozele le puteți ”descoperi” și mai jos, așa cum apar pe contul jurnalistei:

poze jurnalista

 

 

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate