fbpx

Maxi Prest oferta termopane 2020

Icon Scrie un comentariu

Bani

Jaful care s-a produs la Zoo Turda, acolo unde lucrările de amenajare a unui parc zoologic modern stagnează de ani de zile, deși trebuiau terminate din anul 2012, sunt departe de a fi lămurite. Documente importante au fost sustrase din Primăria Turda și apoi ”pierdute”, tocmai pentru a se șterge urma jafului de proporții. TurdaNews a investigat acest subiect și acum suntem în măsură să vă prezentăm proporțiile jafului!

 

În octombrie 2010, administrația locală condusă de fostul primar Tudor Ștefănie anunța lansarea unui proiect de anvergură, privind realizarea unui parc zoologic modern, unic în România. La vremea respectivă, valoarea totală a proiectului era estimată la 7,8 milioane lei (circa 1,9 milioane de euro, la cursul leu/euro de atunci), iar finalizarea lucrărilor era estimată la 22 de luni (2012 era anul în care investiția trebuia dată în funcțiune).

Urmau să fie construite un sediu administrativ, cu birouri, centre de informare, sală de conferinţe şi spaţii destinate exclusiv cercetării şi educaţiei, un centru ecvestru – gândit şi ca un centru de recreere cu un club hipic care să aducă venituri suplimentare, în timp ce suprafaţa administrată va fi împărţită în opt zone. Casa urşilor, casa felinelor mari, zonele Africa 1 şi 2, unde va fi amenajată o casă a rinocerilor şi un microclimat de savană în care mai multe animale - zebre, antilope, girafe – urmau să coabiteze. Proiectul mai prevedea realizarea unei case exotice, cu palmieri, acvarii şi terarii, iar alături urma să fie amenajat un platou pentru o cafenea, lângă lacul existent. La etajul al doilea al grădinii, pe deal, se preconiza a fi amenajate zona animalelor de pădure din Europa şi zona animalelor semidomestice (cămile, lame).

Asta era pe hârtie... În realitate, suntem în anul 2017, iar investiția care trebuia finalizată în anul 2012 încă este departe de a fi inaugurată.

În primăvara anului 2014, TurdaNews a prezentat în premieră datele banilor care au ”dispărut”, fără executarea lucrărilor.

Plăţi de 18 miliarde, pentru lucrări neexecutate la Zoo Turda! Ulterior, firma a intrat în faliment!

Peste 18 miliarde de lei vechi (1,8 milioane de lei) din banul public s-au "volatilizat" în conturile unei firme care ulterior a intrat în faliment. Nu o spunem noi, o spunea raportul Curţii de Conturi! "Au fost acceptate la plată și achitate către SC Benzot-Har SA Miercurea Ciuc, situații de lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții ”Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda, județul Cluj”, în care au fost înscrise cantități de lucrări mai mari decât cele efectiv realizate", se menţiona în raportul în posesia căruia a intrat siteul nostru de știri, în condițiile în care administrația locală a refuzat să-l facă public.

Ce înseamnă asta?! Înseamnă că cineva a acceptat decontarea unor lucrări care nu au fost executate. Banii au fost viraţi de la bugetul local, în contul firmei Benzot Har din Miercurea Ciuc. Ulterior, firma respectivă a intrat în faliment, punând sub semnul întrebării finalizarea lucrărilor la parcul zoologic din Turda, care trebuia terminat încă din anul 2012! Asta pentru că AU EXISTAT bani, însă s-a comis un adevărat JAF din banul public!

Adevăratele proporții ale jafului! Cu documente!

De-a lungul anilor, TurdaNews a continuat să cerceteze acest subiect, iar între timp Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar penal pe această temă (ce-i drept, la vreo 2 ani după ce noi am dat publicității primele informații privind jaful care a avut loc).

Citește și:

EXCLUSIV - În jaful de la Zoo Turda s-au identificat persoane suspecte de săvârșirea unor infracțiuni!

Conform documentelor în posesia cărora am intrat recent, între anii 2010-2012, valoarea facturilor pentru obiectivul ”Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda” s-a ridicat la 8.109.000 lei! Sumă mai mare decât valoarea lucrărilor estimate a se realiza, în anul 2010, respectiv, 7,8 milioane de lei (sumă menționată și mai sus, la începutul articolului).

Practic, lucrările trebuiau terminate în anul 2012, dacă ne raportăm la banii care s-au cheltuit! De fapt, acest lucru a fost menționat și de administrația locală în februarie 2012, când se spunea că în vara acelui an parcul zoologic va fi vizitabil (citește AICI).

Din suma totală de 8.109.029 lei, cota de la Bugetul de Stat a fost de 6.081.771 lei (75% din valoarea lucrărilor eligibile). În ciuda acestor sume imense, care figurează ”cheltuite”, parcul zoologic de la Turda este nefinalizat și lăsat în paragină, de circa 5 ani! Unele estimări neoficiale vorbesc despre un procent de realizare de 70%. Faceți un calcul simplu: dacă suma alocată a fost de 100%, iar procentul de realizare al lucrărilor este de maxim 70%, rezultă că au ”dispărut” circa 30% din banii alocați acestei investiții! Adică vreo 2.430.000 de lei!

Curtea de Conturi a depistat, la controlul din 2013, valoarea de 1.800.000 de lei care reprezentau plăți pentru facturi, fără ca lucrările să fie executate! Și se pare că acest prejudiciu este doar o parte din banii care au ”dispărut”!

Andrei Suciu, candidatul care trebuia să ”acopere” tot rahatul!

Andrei Suciu, actualul președinte al Asociației T9 și fost candidat pentru funcția de primar, pare a fi omul care trebuia să ascundă acest scandal, în care au dispărut 2.400.000 de lei. Acest lucru s-a lămurit mai mult după derularea alegerilor, iar în februarie 2017 am prezentat argumente concrete în acest sens:

Andrei Suciu și T9/USR protejează jaful celor 18 miliarde din banul public! De ce oare?!

Andrei Suciu a recunoscut public că a făcut parte dintr-o comisie de inventariere, care a scos în evidență neregulile de la Zoo. Însă, refuză să facă publice acele date, protejându-i astfel pe cei care au dat marele ”tun” financiar la bugetul local, de unde s-au ”evaporat” 18 miliarde de lei. Atât de disperați au devenit cei de la T9/USR, în frunte cu Andrei Suciu, încât și-au fixat ca obiectiv tentativa de distrugere a singurului jurnalist decis să meargă până la capăt pentru a afla adevărul despre miliardele dispărute. Nu mai au nici o remușcare, iar minciuna a devenit stindardul asociației care protejează jaful cu orice preț. Dar mi-am asumat această luptă pentru aflarea adevărului!

Pentru că au simțit că sunt pe urma descifrării jafului de la Zoo Turda, cei de la T9, în frunte cu președintele Andrei Suciu, au pornit o campanie de denigrare a subsemnatului, bazată pe minciuni sfruntate:

T9 scoate artileria grea a minciunilor la atac! Așteptăm scuzele, dacă mai au o umbră de bun simț!

În februarie 2017, Andrei Suciu ne condiționa să ”facem rost de documentul” cu semnătura sa (citește AICI), iar apoi va spune public tot ceea ce îi solicităm! Ei bine, după câteva luni, am făcut rost de acel document (l-am atașat acestui articol, mai jos). Dar, sunt aproape convins că Andrei Suciu și T9 nu vor spune nici acum nimic despre inventarul jafului de la Zoo Turda (îi anunț că le pun la dispoziție un spațiu de emisie video online în direct, în cazul în care se decid să vorbească și să spună adevărul!). Pentru că misiunea lor era să ascundă documentele și ceea ce se putea afla despre jaf!

Ce poate spune, public, Andrei Suciu? Având în vedere că el a participat la acel inventar de la Zoo Turda, efectuat în perioada august-septembrie 2015, el ne poate spune public care este stadiul execuției lucrărilor, respectiv procentul real de realizare al investiției, pe care l-a constatat. Doar este specialist în construcții, nu?! Și, evident, dacă nu vrea să acopere în continuare proporțiile jafului!

Datele inventarului urmau să fie folosite într-un dosar civil care a fost deschis de municipalitatea turdeană, în anul 2015, cu scopul de a se șetrege urmele jafului public:

Cum se șterg urmele unui jaf din banul public? Iată cum!

Totuși, din inventarul făcut pentru acest dosar reiese o informație extrem de importantă, care poate lămuri și mai mult proporțiile jafului care a avut loc la Zoo Turda! Curtea de Conturi vorbește despre un prejudiciu de de 3.232.941 lei! E drept, dosarul respectiv e pe civil și are o cu totul altă direcție, însă e bine de reținut și această informație, pentru cei care vor să realizeze adevăratele proporții ale jafului din banul public!

Dacă te interesează, poți citi și:

TOATE amănuntele despre lucrările de la Zoo Turda, cu toate dedesubturile!

DNA a deschis dosar pe tema Zoo Turda

La solicitarea TurdaNews, DNA a făcut unele precizări privind stadiul dosarului penal.

”În cadrul dosarului având ca obiect suspiciunea săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fals în declaraţii şi fals intelectual, presupus comise pe fondul şi în cadrul lucrărilor subprogramului „Extindere şi reamenajare parc zoologic şi de agrement Turda, judeţul Cluj”,  DNA - S.T.Cluj a dispus continuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane suspecte, între care nu se regăseşte şi fostul primarul al Municipiului Turda. Există o evaluare preliminară a prejudiciului, urmând a se statua asupra întinderii acestuia la finalizarea cercetărilor.

Alte detalii nu pot fi oferite, în acest moment, deoarece acestora le sunt incidente prevederile art. 12, alin.1, lit, e) din Legea 544/2001.”, ne-a comunicat DNA.

IATĂ DOCUMENTELE PE CARE LE DEȚINEM:

Document 1: Documentul din care rezultă sumele primite de la Bugetul de Stat, dar și valoarea facturilor pentru lucrările executate, pe baza cărora am făcut calculul adevăratului prejudiciu de la Zoo Turda, respectiv proporțiile jafului.

Document Zoo 01

Document 2: Documentul pe care Andrei Suciu îl credea ”dispărut”, respectiv procesul verbal de inventar în care apare și semnătura sa (în februarie 2017 ne condiționa să-i arătăm un document în care apare semnătura sa, pentru a răspunde public asupra neregulilor de la Zoo Turda).

Document Zoo 02

Document 3. Prima pagină a dosarului inventarului realizat, în care se menționează ce conține dosarul.

Document Zoo 03

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator