fbpx

1380 x 300 TURDA NEWS

650x250 TURDA NEWS

PRO650x200 turda news mobil

PRO1380x300 turda news

 
 

890x300 01

Scrie un comentariu

124577512 3607208802633070 2531265432895343150 o

Ițele privind ”dispariția” celor 1,8 milioane de lei (18 miliarde de lei vechi) din contul Primăriei Turda, pentru lucrări neexecutate la parcul zoologic rămas neterminat și în prezent, se încurcă tot mai tare! Pe lângă dispariția unor documente din Primărie, s-a reușit deturnarea atenției într-o altă direcție, care tărăgănează lămurirea situației vechi de aproape 4 ani.

 

Dincolo de faptul că lucrările au început în anul 2010 și trebuiau terminate cu mulți ani în urmă, în realitate situația lucrărilor a bătut pasul pe loc, ani de zile. Asta și din cauza unor probleme descoperite de Curtea de Conturi, în anul 2013.

"Au fost acceptate la plata si achitate catre SC Benzot-Har SA Miercurea Ciuc, situatii de lucrari pentru realizarea obiectivului de investitii ”Extindere si reamenajare parc zoologic si de agrement Turda, județul Cluj”, in care au fost inscrise cantitati de lucrari mai mari decat cele efectiv realizate", se preciza în raportul Curții de Conturi din acel an, făcându-se referire la plata sumei de 1,8 milioane de lei. Plățile au fost efectuate în cursul anului 2012. În același an, în 26 iunie, firma Benzot Har intră în insolvență/faliment. Practic, la 6 zile după ce fostul primar Tudor Ștefănie câștiga încă un mandat. Coincidență stranie...

Totul a ieșit la iveală după o investigație din anul 2014 a TurdaNews, care a scos subiectul la suprafață, în ciuda faptului că raportul Curții de Conturi a fost ”secretizat”, nefiind dat publicității niciodată. Ce s-a întâmplat ulterior este de-a dreptul halucinant!

Însă, până la acel moment, SC Romabelt din Târgu Mureș, membru al asocierii căruia i-a fost adjudecată licitația realizării parcului zoologic, anunță că vrea să continue lucrările, pentru a finaliza acest obiectiv turistic, de o importanță considerabilă pentru municipiu. În 23 octombrie 2013 se încheie o minută, în care administrația locală se obligă ”să predea în cel mai scurt timp posibil documentele aferente lucrărilor executate de către Benzot Har SA și necesare continuării lucrărilor”. Practic, era vorba de proiectul după care trebuia să se realizeze construcția, dar și de un inventar al situației, respectiv lucrările executate și cele care mai sunt de executat. Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată!

Probabil, pentru că între timp a ieșit public scandalul cu banii plătiți către Benzot Har SA, pentru lucrări neefectuate, urmat de intrarea în insolvență/faliment a societății în conturile căreia au intrat banii, pierzându-se astfel urma lor. Oficialii societății Romabelt susțin într-o adresă înregistrată la Tribunalul Cluj, că ”valoarea reală a lucrărilor rămase de executat, ar fi de 3 ori mai mare, această diferență între stadiul fizic actual și stadiul scriptic al deconturilor și plăților efectuate declarat de Municipiul Turda explicând de fapt refuzul, constant și nejustificat, al Municipiului Turda de a ne furniza documentele întocmite de Benzot Har SA” (februarie 2016).

Revenind la momentul 2014, când tot scandalul a devenit public, Municipiul Turda a găsit o soluție prin care să ”complice” lucrurile: a dat în judecată SC Romabelt, reproșându-i că nu a finalizat lucrările, fiind direct responsabilă de această situație! Asta cu toate că SC Romabelt are mai multe adrese către administrația locală, în care solicită efectuarea acelui inventar, necesar la preluarea unor lucrări, plus documentația aferentă! Procesul se judecă și în prezent, la Tribunalul Cluj.

Însă, lucrurile s-au complicat și mai tare după controlul Curții de Conturi la Primăria Turda din anul 2016, când s-a constatat că lucrările la parcul zoologic nu au fost finalizate. Reprezentanții administrației locale s-au ”scos” simplu, aruncând pisica în ograda celor de la SC Romabelt. Nu este exclus ca anumite persoane din Primărie, implicate în scandalul banilor de la parcul zoo, să fi omis prezentarea documentelor transmise de SC Romabelt, cum ar fi solicitarea unui inventar și predarea documentației pentru a se putea continua lucrările! Cert este că cei de la Curtea de Conturi ajung la concluzia că SC Romabelt trebuie să plătească suma de 3.232.941 lei, pentru nefinalizarea lucrărilor. Asta cu toate că societatea respectivă nu putea executa lucrările, de vreme ce acestea nu se puteau face decât în baza proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, documente care nu i-au fost puse la dispoziție de reprezentanții administrației locale. Evident, urmează un nou proces...

Astfel, problema inițială, descoperită în 2013, respectiv banii plătiți pentru lucrări neexecutate, a trecut în planul doi, în condițiile în care ”vinovat” al situației a devenit SC Romabelt. Totuși, nu trebuie omis faptul că DNA are un dosar penal întocmit pe tema jafului de la parcul zoo. Însă, un amănunt foarte interesant, care ar putea cântări greu, este faptul că din Primărie au dispărut documente importante care vizau tocmai situația de la parcul zoo.

Iar cei care știu ceva, preferă să tacă! Unul dintre aceștia e liderul asociației T9, Andrei Suciu, care a recunoscut public că a participat la un inventar efectuat la parcul zoologic, pentru a se stabili lucrările efectuate și ceea ce mai era de executat, dar cu toate acestea refuză să dea vreo informație în acest sens, de parcă ar fi sub un cod al tăcerii (Omerta), practicat de mafioții din sudul Italiei.

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate