fbpx

1380 x 300 TURDA NEWS

650x250 TURDA NEWS

PRO650x200 turda news mobil

PRO1380x300 turda news

 
 

890x300 01

Scrie un comentariu

124577512 3607208802633070 2531265432895343150 o

Primarul din comuna Iara, Popa Ioan Dorin (PNL), se află într-o posibilă stare de incompatibilitate, soția sa fiind angajată în Primăria pe care o conduce, ca funcționar public, la Compartimentul de Stare Civilă.

Dacă la începutul anului 2012, Popa Laura Adina figura referent în cadrul Primăriei Iara, probabil după alegerile din iunie 2012 primarul și-a dat seama că situația poate fi interpretabilă (Popa Ioan Dorin a fost primar și în mandatul 2008-2012), așa că a promovat o organigramă care sfidează logica funcționării administrației locale, cu scopul de a o scoate pe soția sa dintr-o posibilă relație de subordonare, cel puțin pe hârtie.

Conform organigramei aprobată prin HCL 45/13.07.2012, Compartimentul Stare Civilă apare subordonat... Consiliului Local,deși forul deliberativ local nu are un rol în aparatul de execuție al administrației locale. Însă, pe de altă parte, același document precizează cât se poate de clar că cele 28 de persoane (13 funcționari publici și 15 angajați ca personal contractual), figurează în aparatul de specialitate al primarului, în cadrul căruia există 1 funcție de conducere  și 27 funcții de execuție.

Printre funcționarii publici angajați în Primăria Iara se află și soția primarului, Popa Laura Adina. Aceasta ocupă funcția de consilier, în cadrul Compartimentului de Stare Civilă, fiind singurul funcționar public din acest compartiment. În organigramă, compartimentul respectiv apare subordonat Consiliului Local, deși Consiliul Local nu poate avea în subordine servicii/compartimente/direcții din cadrul Primăriei, relația de subordonare a angajaților Primăriei fiind față de primar, funcționarii publici făcând parte din aparatul de specialitate al primarului.

Conform Legii 161/2003, articolul 95, o astfel de situație de subordonare nu este permisă:

”(1) Nu sunt permise raporturile ierarhice directe în cazul în care funcţionarii publici respectivi sunt soţi sau rude de gradul I.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care şeful ierarhic direct are calitatea de demnitar.
(3) Persoanele care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) vor opta, în termen de 60 de zile, pentru încetarea raporturilor ierarhice directe sau renunţarea la calitatea de demnitar.
(4) Orice persoană poate sesiza existenţa situaţiilor prevăzute la alin. (1) sau (2).
(5) Situaţiile prevăzute la alin. (1) şi neîndeplinirea obligaţiei prevăzute la alin. (3) se constată de către şeful ierarhic superior al funcţionarilor publici respectivi, care dispune încetarea raporturilor ierarhice directe dintre funcţionarii publici soţi sau rude de gradul I.
(6) Situaţiile prevăzute la alin. (2) şi neîndeplinirea obligaţiei prevăzute la alin. (3) se constată, după caz, de către primul-ministru, ministru sau prefect, care dispune încetarea raporturilor ierarhice directe dintre demnitar şi funcţionarul public soţ sau rudă de gradul”.

Organele abilitate ar putea intra pe fir pentru a cerceta și modul în care s-a aprobat HCL-ul care a pus în practică o organigramă aberantă, care vizează clar interesele primarului.

Comuna Iara nu ar fi pentru prima dată în vizorul ANI!

Agenția Națională de Integritate(ANI) a constatat starea de incompatibilitate și existența conflictului de interese de natură administrativă a unui consilier local și fost consilier local din comuna Iara, județul Cluj.

Primul dintre ei, Vasile Pop, membru al Consiliului Local Iara, a fost găsit în stare de incompatibilitate întrucât firma pe care o administra, SC Dazrom SRL, a încheiat contracte cu primăria comunei. Conform inspectorilor ANI, Pop fusese atât asociat, cât şi administrator în cadrul respectivei companii, iar fiul său are calitatea de asociat.

"În perioada exercitării mandatului de consilier local, S.C. DAZROM S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia a deținut calitatea de asociat în perioada 11 aprilie 2007 - 14 ianuarie 2013 și funcţia de administrator în perioada 16 mai 2007 - 14 ianuarie 2013 și în cadrul căruia fiul acestuia deține calitatea de asociat), a încheiat contracte comerciale cu Primăria Comunei Iara, autoritate a administrației publice locale din care persoana evaluată face parte în calitate de consilier local", se arată într-un comunicat remis presei în cursul zilei de marţi.

Cel de-al doilea ales local vizat de ANI este Alexandru Man, un fost consilier local din Iara. El a fost acuzat de conflict de interese administrativ deoarece a adoptat două HCL prin care fratele său a primit în arendă 26 de hectare de păşune, proprietate a comunei.

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate