fbpx

Icon Scrie un comentariu

Gunoaie Masini

În aceste zile, suntem în plin scandal al deșeurilor, după ce societatea care gestionează UNICA platformă de depozitare temporară a deșeurilor din întreg județul, a anunțat că nu mai permite depozitarea gunoaielor. Asta după ce majorase tarifele, unilateral, cu aproape 500%! TurdaNews a descoperit un document oficial INCENDIAR, care poate deschide o pistă privind interesele din spatele SCANDALULUI GUNOAIELOR.

Totul a pornit de la neclaritatea condițiilor în care Salprest Rampă SA a ajuns să gestioneze UNICA platformă de depozitare a gunoaielor din întreg județul, în condițiile în care întreg circuitul gunoaielor menajere, de la persoana fizică și până la depozitarea sa, este STRICT reglementat, cu norme exigente. Cu toate acestea, firma Salprest Rampă SA și-a permis, luna trecută, să anunțe firmele de salubritate din județ, că majorează tariful de depozitare cu aproape 500%!

Autoritățile județene (Consiliul Județean) și Primăria Cluj Napoca (primarul Emil Boc) au MIMAT că se chinuie din răsputeri pentru rezolvarea situației tensionate a gestionării depozitării gunoaielor din județ. În fapt, NU S-A ÎNTÂMPLAT nimic, iar problema a rămas în continuare extrem de arzătoare, în condițiile în care tariful exagerat apasă bugetele de cheltuieli ale companiilor de salubritate din județ, iar asta s-ar putea răsfrânge și asupra populației, care ar putea fi nevoită să suporte majorarea aberantă impusă de societatea care gestionează depozitarea.

TurdaNews a descoperit un document EXTREM de important, care poate dezvălui adevăratele interese din această afacere!

În luna septembrie 2014, în Consiliul Local Cluj Napoca, la propunerea și insistențele primarului Emil Boc, s-a luat decizia încheierii unui PROTOCOL cu Salprest Rampă SA, prin care i s-a pus în brațe AFACEREA depozitării gunoaielor din întreg județul, FĂRĂ O REGLEMENTARE strictă în ceea ce privește prețul maximal pe care-l poate impune, cu atât mai mult cu cât dobândise o poziție de MONOPOL (repet: este singurul loc din județ unde se pot depozita gunoaiele colectate pe întreaga rază a județului!).

Documentul a fost adoptat în 18 septembrie 2014, prin HCL Cluj Napoca nr. 364/2014.

Boc a prezentat Salprest Rampă SA drept ”unica soluție”! La câteva luni, Salprest Rampă majorează tariful de 5 ori! Există o ”legătură”?!

Inițiativa acestui proiect a avut-o primarul Emil Boc, după ce Salprest Rampă a depus o solicitare în acest sens, cu nr. 303146/29.08.2014. Hotărârea viza ”însușirea Protocolului privind reglementarea depozitării deșeurilor din județul Cluj pe platformele de stocare temporară autorizate și în curs de autorizare, până la deschiderea celulei de la depozitul nou, ecologic, dar nu mai târziu de 31.12.2015, precum și monitorizarea depozitului neconform de la Pata Rât”.

Conform procesului verbal al ședinței CL Cluj Napoca (pct. 19 de pe ordinea de zi), protocolul nu cuprindea termenul maximal de 31.12.2015, fiind impus la insistențele unui consilier local (Anastase), ceea ce ne poate duce cu gândul la o ”afacere” bine ticluită pentru Salprest Rampă SA, până la finalizarea construcției Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CMID), care în cel mai fericit caz ar fi peste câțiva ani! Cu atât mai mut cu cât și în protocol s-a prevăzut NUMAI în titlu, fiind omise articolele, unde se face referire doar la termenul de ”până la deschiderea primei celule din noul depozit ecologic” (cel prevăzut în proiectul cu fonduri europene).

Din procesul verbal rezultă insistențele primarului Emil Boc de a se aproba protocolul, susținând că ”e singura variantă”, chiar dacă la vremea respectivă nu a existat un anunț sau un studiu privind gestionarea acestei probleme, la nivelul județului. Ba mai mult, secretarul municipiului Cluj Napoca, Aurora Roșca, susține că autorizația de la mediu a fost transmisă cu o zi înaintea ședinței (!), iar cei de la Mediu ar fi spus că deține autorizație de mediu pentru stocarea temporară încă din 2012.

Făcând o scurtă paranteză, se naște întrebarea firească: de ce era nevoie de acest protocol? Ce ACOPERĂ el? Nu cumva se substituie unei forme legale de reglementare, care ulterior a permis celor de la Salprest Rampă să avanseze majorarea tarifului de 5 ori, fără să prezinte public o justificare a acetui tarif aberant?

Săptămânalul Gazeta de Cluj a făcut referire la acest subiect, la acea vreme, iar ce este interesant este tocmai faptul că se face referire la o adresă a Salprest Rampă SA, din 29.07.2014 (nr. 555, la Primărie), în care societatea de depozitare a gunoaielor anunța că închide rampa temporară, din cauza capacității maxime admise. la scurt timp, apare Protocolul, în care se vorbește despre ”punerea la dispoziția” Salprest Rampă SA a unui teren adiacent conturului depozitului neconform sistat (Pata Rât). Oare nu cumva la aceste teren se face referire că urma să fie autorizat?! Și dacă acest teren a fost pus GRATUIT la dispoziția Salprest Rampă, dându-i-se, practic, o afacere de milioane în gestiune, cum își permite societatea să majoreze tariful de 5 ori, unilateral, iar nimeni nu zice nimic?! Ce interese există la mijloc?!

Revenind la protocol, trebuie menționat că aceeași decizie de aprobare a Protocolului a fost luată și de Consiliul Județean Cluj, în 29 septembrie 2014. În mod ciudat, hotărârea 244/29.09.2014 nu este disponibilă pe siteul instituției, așa cum era normal și cum impune legislația privind transparența. La fel, nici procesul verbal al acelei ședințe în care au existat discuțiile pe această temă! Să-și fi dorit cineva ASCUNDEREA acestui subiect?!

Poziția Salprest Rampă SA este în afara protocolului! De ce tace toată lumea, respectiv primarul Emil Boc și oficialii CJ Cluj?!

Ciudat este că poziția Salprest Rampă SA, prin care anunță că nu mai permite depozitarea gunoaielor, este CONTRARĂ prevederilor din protocol! Cu toate acestea, NIMENI nu spune nimic și nu arată OBLIGAȚIILE asumate în protocol!

La punctul 3.2 din protocol, respectiv la obligațiile operatorului Salprest Rampă SA ”privind depozitarea deșeurilor din județul Cluj pe platforma de stocare temporară autorizată până la deschiderea celulei dee la depozitul nou ecologic”, chiar la punctul a) este menționat:

- să primească pe platforma de stocare temporară deșeurile fracție umedă din Municipiul Cluj Napoca și Județul Cluj.

Cu alte cuvinte, Salprest Rampă SA și-a asumat OBLIGAȚIA să primească deșeurile din județ, fără nici o altă condiționare, legată de plata unor tarife aberante stabilite unilateral! Și atunci... DE CE TACE toată lumea?!

Conform aceluiași Protocol, Municipiul Cluj Napoca și Județul Cluj ”vor pune la dispoziția operatorului SC Salprest Rampă SA, în condițiile legii, spațiul adiacent conturului depozitului neconform sistat (...)”. Însă, în plenul ședinței, primarul Emil Boc spune că rampa este privată. Iar de aici se nasc întrebări: cum a ajuns Salprest Rampă SA să dețină terenul situat în VECINĂTATEA fostei rampe, care între timp a fost închisă ca neconformă, având astfel posibilitatea să-și deschidă platforma temporară de depozitare a gunoiului, de pe urma căreia încasează sume impresionante, în condițiile în care la câteva luni de la semnarea protocolului, a majorat tarifele de 5 ori?! Și dacă funcționa LEGAL până în septembrie 2014, de ce mai era nevoie de acest protocol?! Nu cumva el ascunde... ceva?! Nu cumva obiectul REAL al Protocolului este tocmai PUNEREA LA DISPOZIȚIE a terenului adiacent, pe care să se continue activitatea de milioane de lei?!

Organele abilitate SUNT OBLIGATE să facă lumină în acest caz, cu atât mai mult cu cât este vorba de un scandal județean privind depozitarea gunoaielor, iar în spatele acestui scandal și al majorării unilaterale a tarifului de depozitare de 5 ori, după semnarea unui Protocol cu Municipiul Cluj Napoca și Județul Cluj, se pot ascunde interese pecuniare URIAȘE!

Subiectul este unul arzător, iar TurdaNews solicită implicarea și a altor organe de media, de la nivel județean sau național, pentru a se face lumină în acest caz și pentru a se descifra ițele unei afaceri cu gunoaie, de milioane de lei!

Oricum, VOM REVENI pe marginea acestui subiect, până când se va REZOLVA problema!

Foto: Ziua de Cluj.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator