fbpx

pmp 1300x300

asacons montatorprefabricate

Scrie un comentariu

Primăria Turda nu se regăsește printre cei 60 de creditori care au rămas de izbeliște, de pe urma insolvenței (și mai nou, falimentului!) societății Benzot Har din Miercurea Ciuc, care trebuia să execute lucrările de reamenajare și extindere ale Grădinii Zoologice de la Turda!

Asta deși Curtea de Conturi a stabilit că ”au fost acceptate la plată și achitate către SC Benzot-Har SA Miercurea Ciuc, situații de lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții ”Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda, județul Cluj”, în care au fost înscrise cantități de lucrări mai mari decât cele efectiv realizate”. Suma plătită din banul public, respectiv din contul Primăriei Turda, se ridică la peste 1,8 milioane de lei (18 miliarde de lei vechi!).

Lucrare ce trebuia finalizată în câteva luni luni, neterminată nici după... 4 ani!

În iulie 2010, site-ul constructiv.ro publica informația conform căreia firma din Harghita câștiga un proiect în valoare totală de 7,8 milioane de lei: ”Firma de constructii Benzot-Har, din localitatea Miercurea Ciuc, a castigat licitatia organizata de Primaria municipiului Turda pentru reamenajarea unui parc zoologic si de agrement din zona, proiect de 7,8 milioane de lei, fondurile provenind de la bugetul de stat si cel local”. Conform aceleiași surse, care cita agenția de știri Mediafax, lucrarea urma să fie finalizată în 5 luni! Suntem în august 2014, iar lucrările la parcul zoologic din Turda sunt departe de a fi finalizate, iar lucrările stagnează total!

Benzot Har a câștigat o licitație publică pentru ”Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda, proiectare și execuție”, la valoarea de 7.842.109 lei. Deși licitația a fost publică, ea nu a fost realizată în sistemul electronic, fiind organizată în sistem propriu de administrația locală. Ba mai mult, o informație foarte importantă menționată cu ocazia atribuirii contractului către Benzot Har este faptul că acest contract nu putea fi subcontractat! Cu toate acestea, pe autorizația de construcție apare și firma Romabelt din Târgu Mureș (citiți mai jos în a cui grații este această firmă).

Bani suplimentați, fără transparență

”Lucrările de la Grădina Zoologică din Turda par a fi deja suplimentate, fără a se organiza o procedură de licitaţie pentru acest lucru. Deşi lucrările sunt deja avansate, se pare că directorul Grădinii Zoologice a spus că este nevoie de mai mulţi bani decât la început. Deşi licitaţia a fost semnată pentru suma de 7,8 milioane de lei, directorul susţine că mai are nevoie de circa 9,3 milioane de lei. Din acest lucru poate rezulta doar faptul că lucrările au nevoie deja de o suplimentare. Când este vorba de bani publici se pare că suplimentările curg pe bandă rulantă şi că pentru acestea nu este nevoie de nici o procedură transparentă”, scria Gazeta de Cluj în 1 iulie 2013.

Asta după ce directorul Mate Csaba a dat o declarație pentru CityNews, în aprilie 2013, în care spunea: „Eu nu pot să deschid nici anul acesta Grădina Zoologică, voi avea nevoie de 20 de angajaţi pe posturi de îngrijitori animale. Cum o să îi angajez eu dacă posturile sunt blocate şi în cererile ce le formulăm trebuie să cerem mult mai puţine posturi? Nu pot să fac treabă cu un om sau doi. Am nevoie de 20 de angajaţi! (…) Anul acesta nu deschidem sigur. Trebuia să primim finanţare de la minister, dar ne-au tăiat din bani pentru mărirea salariilor”.

Declarațiile aveau menirea să acrediteze ideea că stagnarea lucrărilor la parcul zoologic Turda s-ar datora unor cauze din exterior și că e nevoie de mai mulți bani pentru finalizarea lucrărilor. De menționat că acestea au fost vehiculate în spațiul public ÎNAINTE de a se da publicității informații privind neregulile constatate de Curtea de Conturi în cadrul controlului exercitat la Primăria Turda, unde s-a făcut referire la ”volatilizarea” a peste 1,8 milioane de lei, pentru ”lucrări nexecutate” la parcul zoologic.

Curtea de Conturi: Plăți nejustificate, de 1,84 milioane de lei!

Primarul Tudor Ștefănie a vorbit prima dată, în mod public, despre neregulile constatate în raportul Curții de Conturi, abia în octombrie 2013. Cu acea ocazie, Tudor Ștefănie a amintit și de ”acceptarea la plată a unor cantități de lucrări mai mari decât cele executate, în valoare de 1.847.000 lei”, către Benzot Har SA, pentru lucrări la parcul zoologic Turda.

La acea vreme, primarul a încercat să îndulcească cele constatate de Curtea de Conturi, menționând că ”s-a trecut la inventarierea situaţiilor existente la grădina zoologică şi că firma respectivă este în lichidare juridică, iar administraţia locală se va înscrie la masa credală”. De atunci, însă, Primăria Turda nu a mai prezentat nici o concluzie privind inventarul presupus a fi executat! Referitor la ”înscrierea la masa credală”, informația era doar pentru ”păcălirea” presei, pentru că tabelul preliminar al creanțelor se făcuse în... 21 septembrie 2012! Vezi AICI documentul din Buletinul Insolvenței, paginile 16-19.

Ba mai mult, în 26 iunie 2014, firma respectivă a intrat în procedură de faliment, nemaifiind nici o șansă să fie readusă în circuitul economic, iar posibilitatea ca cei 1,847 milioane de lei să mai fie vreodată recuperați, este nulă!

Tot la acea conferință de presă din octombrie 2013, primarul Ștefănie spunea că lucrările au fost preluate de o altă firmă și sunt șanse să fie terminate până în primăvara lui 2014. "Valoarea constatată de Curtea de Conturi, într-un control foarte scurt, poate fi modificată de rezultatele controalelor efectuate de noi", spunea atunci primarul, care între timp a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, la contestația făcută împotriva raportului.

De asemenea, interesant este faptul că plățile nejustificate au fost efectuate până în iunie 2012, dată la care firma Benzot Har a intrat în insolvență, deși primise bani pentru lucrări neexecutate care se ridicau la 1,8 milioane de lei, adică aproximativ 430.000 de euro. Bani care nu se știe unde au ajuns, în cele din urmă. Să fi avut asta legătură cu campania electorală din iunie 2012?! Sau să fie doar o coincidență?!

Primăria, suspectată că favorizează societatea Romabelt!

Chiar dacă nu a dat numele societății care continuă lucrările, aceasta era Romabelt din Târgu Mureș. O societate ”abonată” la lucrări publice în Turda (implicată în renovările de la Colegiul Național Mihai Viteazu, iar mai nou în contractul de milioane de euro pentru reabilitarea sitului poluat din Poștarât), care lucra la parcul zoologic, deși în contractul de atribuire al lucrărilor se menționa că este interzisă subcontractarea.

Ei bine, Romabelt SRL a fost subiectul unor reproșuri din partea unor oameni de afaceri, care au rămas cu buzele umflate în urma insolvenței celor de la Benzot Har SA. Cotidianul Adevărul a publicat, în 2 iulie 2013, un articol intitulat ”Înșelăciuni ca-n junglă la Grădina Zoologică Turda. Cum să faci bani din piatră seacă în România”, în care sunt prezentate dovezi clare privind favorizarea firmei Romabelt SRL, din partea administrației locale turdene.

Circuitul banilor, cu destinația contul firmei Romabelt SRL, a fost descoperit de un italian, care executase lucrări la parcul zoologic, dar care nu a mai fost plătit, fiind ”țepuit” în dulcele stil mioritic.

”Bertagni a intrat în posesia unor extrase de cont şi a unor facturi care atestă că Primăria Turda a transferat din noiembrie 2012 până în ianuarie 2012, în trei tranşe suma de 600.000 de lei către Bezot Har, iar după câteva zile banii au ajuns în conturile Romabelt. Astfel, 13.11.2012, în conturile Bezot Har intră 200.000 de lei de la Primăria Turda, sumă care ajunge peste două zile la Romabelt. În 21.11/2012, în conturile Bnezot au intrat 200.000 de lei de la Primăria Turda, aceeaşi sumă fiind transferată după două zile în contul Romabelt. În 29.11/2012, din aceeaşi sursă intră circa 70.000 de lei în contul Bezot, iar peste două săptămânii banii ajung la Romabelt. În 31.01/2013 în conturile Benzot au intrat 117.000 de lei de la Primărie, sumă care a ajuns peste o săptămână în contul Romabelt”, se preciza în acel articol.

Cine lămurește misterul unei investiții lăsate în paragină?

Lucrările începute în vara anului 2010 nu au fost terminate nici până azi. An de an, autoritățile locale anunțau că ”din primăvară” parcul zoologic va fi funcțional. Între timp, nu numai că lucrările au stagnat în totalitate, dar mare parte din cele deja executate sunt lăsate în paragină, punându-se sub semnul întrebării întreaga investiție.

Până în acest moment, nimeni nu a dat lămuriri clare în privința sumei de 1,84 milioane de lei, care s-a ”volatilizat” din bugetul local în contul unei firme care ulterior a intrat în insolvență/faliment. Deși, moral și legal, cineva trebuia să prezinte un raport constatator, cu persoane vinovate, cu situația descrisă concret și cu explicații privind faptul că s-au acceptat la plată sume atât de mari, fără o minimă verificare a lucrărilor efectuate! De ce tace administrația locală și de ce nu dorește să lămurească această problemă?! Iată o întrebare la care nu noi trebuie să dăm răspunsul...

 

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator