m install
petlinii
nello construct

Școala Profesională Poiana expune la „Turda în Oglindă”

floris

Luna iunie, încărcată din perspectivă simbolistică, aduce în fața dumneavoastră o selecție de obiecte de artă populară aparținând Școlii Profesionale Poiana Turda.

Școala Profesională Poiana este una dintre cele mai vechi unități școlare din zonă fiind înființată în anul 1882. Clădirea actuală a şcolii a fost construită în anul 1914 inițial ca și moară, fiind apoi transformată în unitate şcolară.

După anul 1918 a început o perioadă de intensă activitate educativă : s-a înfiinţat grădiniţă, atelier de ţesătorie şi lemnărie, bibliotecă, cantină pentru elevii săraci, farmacie şi muzeu. Erau editate două reviste şcolare Cuibul nostru şi De strajă, elevii făceau parte din corul bisericii şi organizau reprezentaţii teatrale.

Pentru a marca Ziua Internațională a Iei (24 Iunie) dar și Sânzienele, vitrina găzduiește obiecte de artă populară – îmbrăcăminte, țesături, obiecte ceramice și obiecte legate de industria casnică textilă, piese colecționate din Turda și satele din jurul Turzii, reprezentând o parte din patrimoniul satului transilvan, având în primul rând rol didactic în activitățile școlii (șezători, lecții deschise și parteneriate școlare).

Vă invităm așadar să vă bucurați de o expoziție guvernată de tradițional, să vă lăsați purtați în trecut, sărbătorind în același timp obiceiuri cu numeroase semnificații ritualice pentru români.

Comoara celor de la Școala Profesională Poiana se dezvăluie dumneavoastră cu scopul de a trezi interesul pentru păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural al zonei.

 

Turda în Oglindă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 72 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: