fbpx

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

BADBF14A 46C4 4F2F 9877 8C4E827A3777
Asociația IELE-SÂNZIENE a inițiat o campanie online prin care cere autorităților produse menstruale gratuite în școli. Petiția a fost semnată de 33.000 de români, dar a stârnit și reacții negative pe rețelele de socializare. 

"Te-ai întrebat vreodată cum se descurcă o adolescentă atunci când e pe stop în timp ce e la școală? Te-ai gândit că poate nu are resursele necesare pentru a achiziționa produse menstruale lunar? Sau că pur și simplu nu are la îndemână un absorbant în ziua respectivă?

Într-o țară în care nu se vorbește despre menstruație, pentru că este considerată ceva murdar și un subiect rușinos, cerem Guvernului să implementeze un program prin care produsele menstruale să fie disponibile în toate școlile din România în mod gratuit, pe toată durata anului școlar.

La fel ca hârtia igienică, produsele menstruale sunt o necesitate. Acestea sunt indispensabile tuturor persoanelor care au menstruație (aproximativ 4,8 milioane în România, dintre care, 702,820 sunt adolescente cu vârste cuprinse între 12-18 ani), pentru a putea fi active în viața comunității ca în oricare altă zi.

Considerăm, însă, că distribuirea acestora gratuită în școli este un început promițător în această direcție și va ajuta la: 

- diminuarea inegalităților sociale dintre elevi 
- scăderea absențelor școlare 
- opțiunea ca toată lumea să își gestioneze menstruația într-un mod igienic și sigur 
- diminuarea stigmatului asupra menstruației (elevii petrec 4-7 ore pe zi la școală, un mediu în care ei se dezvoltă, învață, leagă prietenii, un mediu important pentru ei, în care este firesc să aibă acces la produse de bază pentru a nu se simți rușinați, pentru a nu fi nevoiți să lipsească de la ore, să folosească improvizații etc.)

Consecințele lipsei accesului la produse menstruale sigure sunt: 

- folosirea unor materiale improvizate precum hârtie, cârpe sau haine, care pot duce la infecții și afecțiuni ale aparatului reproducător; 
- absențe școlare, ce au un efect negativ asupra educației; 
- creșterea stigmatului asupra proceselor firești ale corpului uman; 
- excluziune socială: în 2019, 33,5% din persoanele de sex feminin cu vârsta între 0-17 ani se aflau în risc de excluziune socială.

Citește pe blog-ul nostru mai multe despre această inițiativă și motivele din spatele ei: https://ielesanziene.org/petitia-produse-menstruale-gratuite-in-scoli/.

Citește răspunsurile noastre la cele mai frecvente întrebări despre petiție: https://ielesanziene.org/petitia-produse-menstruale-gratuite-in-scoli-intrebari-si-raspunsuri/

Asociația IELE-SÂNZIENE este o organizație activă din 2020, care derulează programe de educație menstruală și despre pubertate dedicate adolescentelor. Asociația își propune, prin proiectele derulate, să reducă stigmatul asupra menstruației în societatea românească prin acces la resurse educative și produse de igienă menstruală sustenabile." au scris organizatorii.

Petiția: https://campaniamea.declic.ro/petitions/cerem-produse-menstruale-gratuite-in-scoli-1?bucket&source=facebook-share-button&time=1622042197&utm_campaign&utm_source=facebook&share=bb45b668-b224-4103-9243-69c630aed8af&fbclid=IwAR0cmubE8y4NTnQOGCe_hQgzDutcSA3tQyWCQXnH3__KByFOHr2LSroMlRo

 

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate