fbpx

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

48902949 m 1

Mai sunt câteva zile până când începe semestrul II al anului școlar 2020-2021 și odată cu acesta întoarcerea fizică, acolo unde situația epidemiologică permite, a elevilor în bănci. În acest context, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a prezentat varianta de lucru a ordinului cu privire la regulile de redeschidere a şcolilor în cadrul unei videoconferinţe.

Ministrul Educației a transmis astfel că elevii care au simptome de Covid-19 vor fi testați în incinta școlii. Acest demers va fi valabil doar dacă există cabinet medical și părinții elevului sunt de acord.

„În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.
În cazul in care există un consimtamant informat și semnat al părinților cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea tesării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate catre DSP/DSPMB. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.”, se arată în documentul oficial citat în Monitorul de Cluj.

Un alt aspect care a fost discutat mult este legat de poziționarea elevilor în bănci. Ministrul Educației și Ministrul Sănătății nu par să cadă de acord asupra acestui aspect, Cîmpeanu militând pentru doi elevi în bancă, iar Voiculescu insistă să existe distanțare între ei, așa cum a fost stabilit și în toamna anului trecut, când au fost deschise școlile.

Această condiție a făcut ca, mai ales în orașele mari, unde școlile sunt aglomerate, multe clase să învețe în așa-zisul „scenariu hibrid”, în care jumătate din copii erau în clasă, iar jumătate urmăreau cursurile online, de acasă. Acest mod de predare a fost criticat de profesori, părinți și elevi, iar actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că acesta nu va mai exista, pentru că s-a dovedit extrem de ineficient.

„Cu siguranţă că vor sta câte doi în bancă, acesta nu este un sistem doar în România, ci a funcţionat în state care nu au închis şcolile şi nu a generat o creştere a ratei de infectare. (…) Nu are rost să impunem reguli care nu se pot respecta”, a explicat Ministrul Educației.

Semnarea acordului pentru începerea școlii între aceste două Ministere a rămas în aer din cauza acestei divergențe, scrie G4Media

Alte aspecte legate de deschiderea școlilor:

  •  părinţii sau însoţitorii nu vor avea voie să intre în şcoli,
  • cursurile pot începe la intervale orare diferite pentru a se evita aglomeraţia,
  • intrarea în şcoli se va face intrarea prin mai multe căi de acces,
  • elevii vor ieşi pe rând în pauză,
  • se vor permite doar jocurile care permit distanţarea fizică,
  • sălile de clasă vor fi aerisite constant,
  • în băi trebuie să existe în permanenţă dezinfectant şi prosoape de hârtie, uscătoarele electrice şi prosoapele din material textil fiind interzise.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate