fbpx

 
 
Scrie un comentariu

mininsteruleducatiei

Sub genericul #EducațiaContinuă, Ministerul Educației și Cercetării și Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti” al Academiei Române organizează o serie de întâlniri online dedicate prezentării noii programe de examen pentru disciplina Limba și literatura română și a modalității de aplicare a acesteia, în perspectiva examenului ce va fi susținut, în anul 2021, de elevii clasei a VIII-a. Noua programă a fost aprobată prin ordinul de ministru nr. 3.472/10.03.2020.

Prima întâlnire din această serie  a avut loc chiar astăzi, 16 decembrie 2020, la ora 15:00 pe canalul de YouTube și pe pagina de Facebook ale Ministerului Educației și Cercetării. . În cadrul acesteia, au fost prezentate noutățile programei de examen de Limba și literatura română. De asemenea, complementar acestor sesiuni, vor fi organizate în următoarea perioadă și întâlniri online cu specialiștii din Ministerul Educației și Cercetării, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și din Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”. Aceștia vor răspunde întrebărilor privind competența lingvistică și conținuturile ce vizează elementele de construcție a comunicării (de limbă și comunicare).

Ulterior, și programa de examen pentru disciplina Matematică va face obiectul aceluiași tip de abordare și prezentare. Obiectivul urmărit de minister și partenerii săi în acest demers este acela de pregătire a cadrelor didactice și a elevilor pentru Evaluarea Națională, examen pe care absolvenții clasei a VIII-a îl vor susține în anul 2021.

Punctual, iată care sunt schimbările pe care programa pentru examen le suferă. În prima sesiune, discuția s-a axat pe prima componentă din cele 3 ale materiei limba și literatura română, respectiv cea lingvistică. 

Pentru clasa a V a, programa nouă presupune față de cea veche și enunțuri asertive, interogative, exclamative și imperative. La clasa a VI a, complementul indirect în dativ și complementul prepozițional, circumstanțialul de mod, de timp și de loc. Pentru clasa VII a, atributul, circumstanțialul de cauză și de scop. Iar la clasa a VIII a, construcții sintactice, enunțuri eliptice, norme de punctuație, apoziția.

Mai multe detalii și informații despre schimbările care au loc în sistemul educațional român găsiți atât pe pagina oficială a Ministerului Educației și Cercetării: edu.ro.

 

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate