m install
petlinii
nello construct

Vezi ce burse școlare erau la Turda și Câmpia Turzii înainte ca Guvernul să decidă un minim de 100 de lei/bursă!

floris

Așa după cum v-am informat deja, bursele școlare pentru elevi vor fi de minim 100 de lei/elev, indiferent despre ce bursă este vorba, respectiv de performanţă, de merit, de studiu sau de ajutor social. Minimul impus de Guvern era… maxim la Turda și Câmpia Turzii, conform unor decizii ale administrațiilor locale.

Trebuie spus și faptul că, inițial, proiectul Hotărârii de Guvern era prevăzut cu un minim de… 150 de lei (sursa: MEC)! Însă, în cele din urmă, s-a aprobat un cuantum minimal de 100 de lei/bursă.

Care este situația burselor școlare la Turda și Câmpia Turzii?

La Câmpia Turzii, consilierii locali au aprobat recent cuantumul burselor pentru anul școlar 2020-2021.

Astfel, pentru bursele de performanță se acordă 100 de lei/lună, pentru bursele de merit – 90 de lei/lună, pentru bursele de studii – 70 de lei/lună și pentru bursele de ajutor social/sau ajutor social ocazional – 60 de lei/lună.

Numărul burselor școlare va fi stabilit de către consiliile de administrație ale unităților școlare, în limita fondurilor aprobate în buget cu această destinație și în raport cu integritatea efectuării de către elevi a activităților școlare.

Bursele se acordă lunar, pe timpul școlii (8 burse lunare/an/elev), cu excepția burselor sociale care se acordă pe toată durata anului (12 burse lunare/elev/an).

După cum lesne se poate observa, doar bursa de performanță îndeplinește criteriul minim stabilit de Guvern. Pentru celelalte burse, sunt diferențe de 10 lei, 30 de lei sau 40 de lei/lună.

La Turda, situația este și mai critică. Conform ultimelor valori aprobate pentru bursele școlare (pentru anul școlar 2019-2020), majoritatea burselor școlare erau cu mult sub nivelul minim prevăzut de Guvern acum.

Cuantumul burselor este semnificativ mai mic, în cazul municipiului Turda, comparativ cu Câmpia Turzii. Dacă în cazul burselor de performanță cuantumul este similar, respectiv 100 de lei/lună, Turda are valori mai mici la celelalte burse: bursa de merit – 50 de lei/lună, bursa de studiu – 25 lei/lună, bursa socială – 20 lei/lună.

Ce se va întâmpla?

Este clar că decizia Guvernului trebuie respectată, iar Consiliile Locale vor stabili alte valori pentru bursele școlare acordate în anul școlar 2020-2021, care vor fi semnificativ mai mari.

În aceste condiții, rămâne de văzut ce strategii se vor adopta, pe plan local:

  • Se vor stabili cuantumuri egale între bursele școlare, la minimul impus (100 de lei) sau vor exista valori diferențiate ca și până acum? În sensul că bursele de performanță să fie mai mari, de exemplu.
  • Se vor aloca sume suplimentare pentru acest capitol de cheltuieli sau se vor stabili criterii mai dure pentru acordarea burselor, ceea ce va duce la o diminuare a numărului de elevi beneficiari?

Rămâne de văzut.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 72 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: