fbpx

Scrie un comentariu

fast fashion 2

Pentru că începe școala în mai puțin de o săptămână, părinții au început aventurile la cumpărături de haine. Din păcate, majoritatea aleg să consume fast fashion, un concept care se referă la haine ieftine produse în masă și care au o amprentă puternică asupra mediului înconjurător.

Conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, industria modei este responsabilă pentru poluarea oceanelor cu aproximativ 1.4 milioane de trilioane de fibre de plastic din cauza utilizării fibrelor sintetice cum ar fi poliesterul, acrilicul și nailonul.

GettyImages 1061829496 e1586416225978

Iată câteva idei pentru a reduce amprenta pe care o avem asupra mediului pentru că este important să trăim o viață cât mai sustenabilă.

În primul rând ar trebui să donezi toate piesele de îmbrăcăminte pe care nu le mai folosești. De ce să ți de o bluză care nu o să îți vină bine niciodată sau o pereche de pantaloni care nu se mai potrivesc cu stilul tău? Dacă nu ai pe cineva cunoscut care s-ar bucura de aceste piese, încearcă un centru de colectare. ClujLife are un articol pe această temă: https://www.clujlife.com/2019/11/21/unde-poti-dona-haine-in-cluj/

După ce ai curățat garderoba, vezi ce piese îți lipsesc ție sau copilului, încearcă să nu mergi la cumpărături fără să ai o listă de necesități pentru că ajungi să deți 134 de bluze de același fel pe care oricum nu ai unde să le porți.

Evită pe cât posibil brandurile de fast fashion sau cele de imitații de branduri celebre. De ce? După cum am zis și mai sus, industria modei poluează foarte mult și folosește multe resurse naturale. Un exemplu din blogul RetVin : “pentru o pereche de blugi, se consumă 7.000 de litri de apă! Şi se produc 2 miliarde de prechi de blugi, în fiecare an! Pentru un tricou, este nevoie de 2.700 de litri, suficient pentru a potoli setea unui om timp de 900 de zile. Iar apa este doar una dintre resursele necesare în producția de haine. În procesul de vopsire, se folosesc 1.7 milioane de tone de chimicale diverse. Unele articole conțin fluorocarbon, o substanță extrem de rezistentă, care ajunge în mediu și se descompune abia după sute de ani.” - https://www.retvin.ro/blog/efectele-devastatoare-ale-industriei-fast-fashion/

Încearcă-ți norocul în magazinele second hand. Datorită  multor influenceri care vorbesc constant despre cumpărăturile second hand, nu mai este o rușine să ai haine din SH, ba mai mult, este de lăudat o piesă bună la un preț de nimic.

De asemenea în ultimul timp au apărut mai multe “magazine” second hand online, în special pe Instagram care vând piese de brand, de exemplu Adidas sau Nike. Câteva exemple:

jhjjghh

kyuhkyhky

Schimbările în comportamentul nostru de consumator se fac treptat și au efect benefic în imaginea de ansamblu a planetei de care trebuie să avem grijă dacă dorim să lăsăm ceva copiilor noștri!

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate