fbpx

Adrian Mischian PMP Campia Turzii

Adrian Mischian PMP Campia TUrzii

PSDTurda Ciortea 30iulie

WhatsApp Image 2020 07 30 at 14.56.02 1

Banner 1 Turda News HD

Banner 1 Turda News HD

CristianMatei 28iul

CristianMatei 28iul

Avram Gal

Scrie un comentariu

proiect biblioteca verde

Proiectul “Biblioteca Verde”, derulat de Asociația Collegium a Absolvenților Colegiului Național Mihai Viteazul Turda, având ca partener și beneficiar renumitul liceu turdean, face parte din Programul Spații Verzi, componenta Spații Verzi Urbane, administrat de Fundația Pentru Parteneriat și finanțat de Mol România.

 

Ne-am propus amenajarea unui spațiu verde-extensie a sălii de lectură a bibliotecii liceului, în curtea ce împrejmuiește clădirea acesteia.

În istoria de 110 ani a liceului, preocupările legate de amenajarea terenului generos ce înconjoară impetuoasa clădire, datează din anii 1920, când se înființează Gradina botanică, distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial și refacută apoi cu sprijinul dr. Alexandru Borza, directorul Grădinii Botanice din Cluj (a fost desfiintata în perioada de “industrializare” a liceului).

Actualul proiect este primul demers concret, după foarte mulți ani, care are ca scop amenajarea unui spațiu cu destinație specială, în speranța că odată realizat, vor putea urma alte proiecte.

Considerăm că amenajarea și întreținerea corespunzătoare a unui spațiu verde funcțional este mai mult decât un indicator de civilizație, este chiar un element de continuitate a unei identități spirituale bine conturate. Conștienti de funcția educativă a activităților de protecție și amenajare a mediului și de faptul că actul educațional nu trebuie să se reducă la sala de clasă, e evidentă nevoia ca mediul înconjurător să fie transformat în “laboratorul” în care elevii pot și trebuie să dobândească deprinderi, abilități și comportamente care să-i transforme în factori responsabili și cu inițiative în respectarea unor legi și norme ale naturii. 

La finalul proiectului, ”biblioteca verde” este o mică gradină plina de  flori, care te îmbie să poposești pe băncuțele cu care “s-a împodobit” peste vară, să citesti o carte, să spui sau să asculți povesti.

Au fost reparate gardul vechi și terasa, s-au refăcut și completat aleile de acces.

Panourile din zidul dinspre stradă au prins culoare și poartă “amprenta” pasiunii pentru desen și pictură a două eleve din clasa a-VIII-a: Alexandra Leas și Iasmina Fenesan.

Pe langă activitățile practice necesare amenajării “fizice” a spațiului verde, pentru care mulțumim voluntarilor implicați, elevii au desfășurat și acțiuni de educație ecologică, drumeții (CheileTurzii) și o  vizită  de studiu și informare la U.S.A.M.V. CLuj.

În concuzie, oportunitatea derulării și implementării acestui proiect este justificată atât de funcția educativ-estetică cât și de cea recreativă, oferită de un spațiu ce se vrea un loc al relaxarii prin lectura și un spatiu destinat desfasurarii unor activități educative nonformale.

Ne dorim ca toti beneficiarii acestui proiect să se bucure de “Biblioteca verde”, să aibă încredere ca prin efort comun, alte proiecte de amenajare a curții, grădinii și parcului liceului pot fi initiate si derulate cu succes.

Prof. Mariana Ursu - președinte Asociația Collegium, coordonator de proiect

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate