fbpx

BANNER vezeteu

Scrie un comentariu

parlamentuleuropean

Cel mai adesea în pragul unor alegeri electorale ne întrebăm cu cine să votăm sau ce ar trebui să luăm în considerare când votăm. Ne dăm seama că de fapt, problema este că nu cunoaştem destul de bine proiectele pe care le promit candidaţii, nu cunoaştem fondul organizării alegerilor şi acest fapt ne descurajează şi mai mult.

Pentru că în ultimii ani prezenţa la vot în România a fost extrem de scăzută, iar tinerii devin din ce în ce mai dezinteresaţi cu privire la schimbările politice, s-a decis organizarea unei sesiuni de informare pe data de 22.05.2019 susţinută de către Dl. Prof. Conf. Dr. Adrian Corpădean la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii UBB. 

La conferinţă au participat studenţi şi tineri cu drept de vot care au dorit să afle mai multe despre funcţionarea insituţiilor cu putere legislativă din UE, procedura de adoptare a actelor normative în instituţiile Uniunii Europene, rolul europarlamentarilor şi cum impactează activitatea acestora statul din care ei provin şi cetăţenii.

 Conferinţa nu a fost una clasică, ci a constat într-o conversaţie între participanţi şi domnul profesor pentru ca tinerilor să le fie mai facilă interiorizarea informaţiei. Aceştia şi-au exprimat părerea cu privire la subiecte controversate precum “introducerea sistemului de vot obligatoriu în România”, “conceptul de o Uniune Europeană federalistă” sau de “distribuirea fondurilor UE”, toate discuţiile fiind lipsite de caracter politic. Astfel că tinerii au integrat în argumentele lor teoria pe care au studiat-o în mod formal la cursuri şi au încercat să fie cât mai convingători. Din liniile acestora de argumentare s-a evindenţiat gândirea critică şi capacitatea de analiză, astfel în cât au reuşit să îl impresioneze pe domnul profesor şi sa câştige încredere în faptul că opinia lor este relevantă în orice context şi trebuie expusă.

Curajul tinerilor de a vorbi în public şi a exterioriza propriei viziuni asupra temelor abordate, de a adresa întrebări, şi de a căuta cele mai bune argumente care să le întărească afirmaţiile,  au dus la un tip de educaţie informală sau non-formală care lipseşte cu desăvârşire în sistemul educaţional românesc. 

Evenimentul a fost creat cu ajutorul “Asociaţiei The Da Vinci System” Turda, Students’ Academy of International Law (SAIL), Biroul de Informare al Parlamentului European în România prin intermediul căruia participanţii au primit mici cadouri de la Comisia Europeană, si desigur, Facultatea de Drept UBB, Facultatea de Studii Europene UBB. Prin prisma acestor entităţi, evenimentul a putut strânge aproximativ 30 de tineri studenţi care au avut ocazia de a discuta cu un specialist al problemelor unionale şi care au pornit către secţiile de votare  mai încrezători şi siguri că părerea lor va conta.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator