fbpx

Scrie un comentariu

tineri justitie

Pentru mulți tineri, educația juridică reprezintă un domeniu vag sau puțin cunoscut din cauză că nu este destul de promovat în instituțiile de învățământ de pretutindeni, ceea ce produce dezinteres, ba chiar mai mult facilitează urmările negative ale necunoașterii legilor și a codului penal.

 

Pe baza acestei idei a luat naștere proiectul Moot Court Competition, o simulare a unui proces de judecată prin intermediul căruia tinerii turdeni au avut oportunitatea de a se transpunere în pielea unor avocați, judecători, procurori, acuzați, victime sau martori. Cu ajutorul domnului Cristian Danileț, care a îndrumat participanții în a cunoaște și a pune în practică atribuțiile corespunzătoare fiecărui personaj, activitatea a avut loc la Judecătoria Municipiului Turda, îndeplinindu-și scopul, cel de a informa tinerii în legătură cu educația juridică, de a le stârni interesul pentru acest domeniu, dar în special de a le oferi un mediu corespunzător și cât mai apropiat de realitate tinerilor pentru a-i familiariza cu ideea de proces de judecată.

Astfel tinerii care s-au înscris la acest proiect au fost repartizați în patru echipe care erau constituite de un avocat, un inculpat sau o victimă și un martor, care aveau sarcina de a aduce argumente raționale și persuasive în favoarea fiecăruia, luptându-se ca în final să obțină titlul de ,,cea mai bună echipă’’ sau chiar  ,,cel mai bun participant MCC”, ca urmare a două procese în care câte două echipe concurează una împotriva celeilalte. La final, aflarea deciziei i-a făcut să aștepte cu sufletul la gură, astfel aflând că echipa câștigătoare este cea formată din Alexia Știrb (avocat), Rareș Grigorescu (inculpat) și Beatrice Mărginean (martor), echipă care a avut de adus argumente în favoarea unui caz despre furtul unui stilou de aur. Nu în ultimul rând, cel mai important titlu, cel de ”cel mai bun participant MCC’’ a fost obținut de Rareș Crișan care a demonstrat fluența unui discurs și rigurozitatea în calitate de avocat.

Bineînțeles, în spatele proiectului a stat o echipă de organizare bine pregătită care a acordat timp și dedicare realizării proiectului pe parcursul unei luni întregi cu provocări zilnice, pornind de la imagine și marketing, până la resursele financiare ale proiectului. Această echipă de organizare a fost coordonată de Ștefania Zăhan, elevă în clasa a IX-a a Colegiului Național ”Mihai Viteazul’’ Turda.

La final, scopul a fost îndeplinit, tinerii fiind mult mai informați și dornici de cunoaștere în legătură cu acest domeniu, poate reușind să le fie deschisă chiar o poartă înspre o posibilă carieră juridică.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator