m install
petlinii
nello construct

Consiliul Local al Tinerilor a fost constituit la Câmpia Turzii (VIDEO/FOTO)

zamblau eugen
floris

Consiliul Local al Tinerilor din Câmpia Turzii a avut o primă ședință publică, în cadrul unui proiect inițiat de Asociația The Da Vinci System, condusă de Leonardo Mărincean. 11 tineri au simulat o ședință de Consiliu Local, analizând 5 proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi.

 

La ședința simulată a tinerilor a participat primarul Dorin Lojigan, un consilier local (Georgiana Sima – PNL, cel mai tânăr consilier local din actualul mandat, fiind aleasă chiar la împlinirea vârstei minime legale, respectiv 23 de ani), reprezentanți ai partidelor PNL, Pro România și Plus, dar și alte persoane care au dorit să fie prezente la această acțiune a tinerilor.

Din cele 5 proiecte supuse dezbaterii, două au vizat amenajarea teritoriului (amenajare parcuri; Berc și parcuri/locuri de joacă de pe raza municipiului), alte două au vizat procesul de îmvățământ și stimularea elevilor (dotări/amenajări unități școlare și majorarea burselor elevilor), iar unul a avut ca țintă petrecerea timpului liber al tinerilor într-un mod util (înființarea unui Centru de Tineret). Chiar dacă discuțiile nu au fost atât de contradictorii ca în cazul unei ședințe reale, unde intervin interese de partid, interese personale sau alte atitudini mai mult sau mai puțin subiective, tinerii au demonstrat că pot înțelege mecanismul democrativ de adoptare a unor decizii administrative și că știu să identifice problemele reale cu care se confruntă generația tânără.

”În toate activitățile pe care le desfășurăm, cuvântul cheie pe care vrem să-l promovăm în societate și evident generațiilor următoare, este responsabilitate. Una dintre noțiunile pe care noi ne bazăm este un termen pe care noi îl numim contractul dintre generații. Credem că pentru dezvoltarea normală a unei societăți e nevoie ca, de multe ori, să nu mai punem tot timpul întrebarea ”Ce îmi iese mie?”, că să realizăm că prin simplul fapt că suntem membrii unei societăți, beneficiem de pe munca anterioară a tuturor celor dinaintea noastră, generații care au stat să construiască instituții, care ne ajută pe noi să devenim mai buni. În consecință, în urma acestor lucruri de care beneficiem, avem o datoria să construim o lume mai bună pentru generațiile care urmează să vină.

Când am înființat această organizație, eram extraordinar de sătul de clișeul care spune că tinerii sunt viitorul. Evident, această propoziție este complet adevărată. Ei sunt cei care peste 20-30 de ani vor lua deciziile importante în societate. Ei sunt cei care vor munci, astfel încât să genereze veniturile care susțin instituțiile sociale și pensiile noastre pe viitor. Ei sunt cei care construiesc lumea de mâine. Însă, mi s-a părut de foarte multe ori că această propoziție este o formă de deresponsabilizare, în care ei contează doar pe viitor. Pentru că încă nu au drept de vot, pentru că încă nu au drept de a candida, sunt lucruri care totuși sunt corelate cu vârsta pe care o au. Motiv pentru care am considerat că este necesar să începem mai repede. Să ne responsabilizăm și să fim noi, tinerii, proactivi. Pentru că ne dorim anumite lucruri în societate, noi să fim cei care spunem ”Ne dorim asta!”, avem nevoie de ajutorul vostru ca să înfăptuim aceste lucruri și trebuie să punem umărul la treabă, să muncim împreună.

Motiv pentru care, o persoană căruia îi sunt extraordinar de recunoscător, este coordonatoarea acestui proiect, care la o vârstă destul de mică a reușit să pună pe picioare un astfel de eveniment. Felicitări Alexandra Popescu!”, a spus Leonardo Mărincean, președintele Asociației The Da Vinci System.

”În urmă cu vreo 3 luni de zile, am fost rugat de cineva să primesc două fete, pe Alexandra Popescu și pe Oana Melnicu. L-am chemat la mine pe angajatul din Primărie care se ocupă de proiecte de acest gen, în ideea în care să le preia, să le asculte și să vadă dacă putem colabora. Când au început amândouă să povestească, ne uitam unul la celălalt și nu ne venea să credem. Am zis că nu-i adevărat! Și atunci le-am spus că orașul ăsta are viitor, cu astfel de copii! Bravo!”, a spus primarul Dorin Lojigan, care s-a declarat surprins în mod plăcut de modul în care acești tineri au decis să se facă vizibili în comunitate.

Proiectele de acest gen pot asigura o înțelegere mai bună a tinerilor în ceea ce privește mecanismului administrativ de luare a deciziilor, ca parte a unui sistem democratic în care ideile, propunerile și soluțiile se validează prin votul majorității.

Despre The Da Vinci System

Asociația The Da Vinci System a câștigat în ultimii doi ani consecutivi premiul pentru cel mai bun ONG din Turda (Gala Premiilor ZMT) și tot în doi ani consecutivi au fost premiați în cadrul Galei Tineretului Clujean, în ultimul an obținând chiar locul 1 cu un proiect din domeniul Antreprenoriat.

”Nimic nu mai este sigur. Întreaga piață se poate reorienta într-o singură zi iar ceva ce a fost util ieri poate deveni absolut inutil mâine fără ca nimeni să fie cu adevărat de vină. Noi credem că se poate, că există un mod de a forma oameni care îi pregătește pentru aceste schimbări și că secretul acestei metode stă în formarea gândirii (nu doar transmiterea izolată a cunoștiințelor) alături de dezvoltarea meta-competențelor: acele competențe care pot să adauge valoare oricărei aptitutini individuale pe parcursul vieții unui individ”, este mesajul transmis de ”davinceri”.

Recent, ei au lansat inițiativa CIVIC, prin intermediul căreia speră să obțină redirecționarea a 2% din impozitul pe venit (nu sunt costuri suplimentare pentru doritori, doar se redirecționează 2% din banii dați Statului, către acest ONG) din partea a 1.000 de persoane, iar cu ajutorul acestor bani să poată realiza un Centru pentru Inițiative de tineret, Voluntariat și Implicare în Comunitate.

Pentru cei interesați să sprijine acest proiect, aveți date suplimentare AICI: 

http://civic.thedavincisystem.eu

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: