fbpx
Icon Scrie un comentariu

da vinci

Dintr-un grup de persoane care voiau să dezbată și să aibă autonomie pentru a demostra de ce sunt în stare, s-a născut ceea ce astăzi a întrecut orice așteptare: The Da Vinci System, o organizație care creează contextul pentru zeci de tineri de a-și dezlănțui potențialul uman, prin educație. 

 

Din toamna anului trecut și până acum, am început încetul cu încetul să facilităm fiecare idee, acțiune, proiect care a fost construit până în acel punct. Ne-am asumat să sprijinim tinerii să schimbe lumea, iar într-o lume plină de haos, să-i lăsăm să descopere și să-și croiască drumul către ceea ce ei consideră că este cu adevărat important atât pentru ei, cât și pentru comunitatea din care fac parte. 

După luni încărcate de efort care au la bază principiul stoicismului și peste 4000 de ore de activitate, iată câteva dintre punctele în care ne-a dus aventurarea noastră în schimbare și haos în perioada Septembrie 2017-Octombrie 2018:

1. Turda - pusă pe harta dezbaterilor academice: De la prima competiție de dezbateri academice regională, Transilvania Debate Showdowns și până acum e cale lungă. În prezent, competiția regională de la Turda este recunoscută în comunitatea națională a dezbaterilor academice, apreciată pentru calitatea sa și atmosfera pe care este regăsită la Turda. Mai mult de atât, este apreciată mai ales pentru determinarea organizatorilor de până acum, George Mesaroș și Oana Melnicu,  de a dezvolta resursa umană din Transilvania în această direcție. Efortul depus pentru această competiție s-a văzut și în Decembrie 2017, când proiectul a câștigat Locul 2 la Gala Tineretului Clujean la secțiunea Educație Non-Formală. După 4 ediții desfășurate la activ și peste 200 de tineri din toată Transilvania care au avut parte de această experiență, putem spune ca am reușit să ne atingem scopul de a pune Turda pe harta dezbaterilor academice. 

2. Peste 300 de ateliere de lucru și traininguri de dezvoltare ale tinerilor: Putem spune că a fost chiar un an al competitivității pentru cele 4 cluburi ale asociației. În clubul de dezbateri, George Mesaroș, Andra Vancea, Oana Melnicu și Răzvan Mornea și-au petrecut ore în șir pentru a realiza de-a lungul mandatului o gamă largă de ateliere de lucru și informare prin care, atât tinerii de liceu, cât și cei de gimnaziu din Turda și Câmpia Turzii să-și dezvolte capacitatea de a vorbi în public și să ducă mai departe informația pe care o aveau deja. În Clubul de Business, Pataki Noemi, Saroși Raoul, Maria Iozon și Ruxandra Popescu și-au îndreptat toată determinarea spre a fi persuasivi în tot ceea ce fac pentru a obține ceea ce își doresc. Printre altele, datorită determinării acestora, tinerii au avut ocazia de a relaționa cu diferiți oameni din lumea afacerilor, recunoscuți la nivel local și chiar la nivel național. În Clubul de Numere, Sergiu Tritean și Roman-Crișan Horia au pierdut numărătoarea weekend-urilor pe care le-au petrecut învățând împreună cu tinerii cum să transpună ceea ce gândesc în linii de cod. În Clubul de Caracter, Adriana Savu, Timea Piper și Alex Lup au făcut din fiecare moment “liber” al tinerilor, o oportunitate de a se cunoaște mai bine pe ei și pe cei din jurul lor. Toate acestea, nu ar fi avut același impact fără creativitatea lui Rafael Grigoriu și Oana Balica, care au promovat de fiecare dată ceea ce ne-am dorit să transmitem prin fiecare activitate.

3. Membri ai echipelor naționale de coordonare a arbitrajului în rețeaua Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică: Nici anul acesta nu ne lăsăm mai prejos când vorbim de a reprezentativitate la nivel național in lumea dezbaterilor. Dacă acum mai mult de un an Leonardo-Mihai Mărincean și George Mesaroș au fost numiți pe poziții de Șef-Arbitrii Juniori prin selectare în urma unor aplicații, nu cu mult timp în urmă, aceștia au fost invitați pe poziția de Șef-Arbitru la competiția de dezbateri academice, Hunedoara Open. După aceasta, a urmat ca George Mesaroș să fie invitat pe poziția de Șef-Arbitru la una dintre cele mai dificile competiții de dezbateri din România, Pache Open, organizată în București. Nu ne oprim aici, deoarece în luna august, Damian Ovidiu a fost selectat pe poziția de Șef-Arbitru Junior la Forumul Național de Dezbateri Academice, având șansa să contribuie la calitatea celei mai importante competiții din România.

4. Din Turda și Câmpia Turzii, transmitem la nivel international entuziasmul nostru pentru stoicism: “Fiecare oportunitate de a te dezvolta e o oportunitate care nu trebuie să scape”, acest lucru ni-i l-au demonstrat DaVincerii și în perioada care a trecut. Mornea Răzvan a fost declarat cel mai bun vorbitor în cadrul atelierului UN Youth Association ( Asociația Tineretul ONU din România) ,în ciuda faptului că a concurat nu doar cu elevi, ci și cu studenți. Tot făcând parte din aceeași serie de realizări, în luna martie, Damian Ovidiu, Denisa Moisă și Raoul Saroși au fost selectați pentru a participa la proiectul “Promotori pentru democrație”, un proiect al Biroului Parlamentului European din România, în cadrul căruia au petrecut 3 zile la București, după care s-au întors și au promovat principiile și scopurile Uniunii Europene la ei acasa.

5. Campioni în dezbateri: Unul dintre cele mai importante momente a fost în Noiembrie 2017, în cadrul Turneului Campionilor în dezbateri. În urma unor zile întregi de muncă pentru a realiza niște argumentări cât mai clare și persuasive, Leonardo-Mihai Mărincean alături de colega sa, Xenia Burghelea au învins în lupta cu “giganții” dezbaterilor academice din România și astfel au devenit campioni naționali. Mai mult de atât, Leonardo a fost declarat cel de-al III-lea cel mai bun vorbitor din cadrul celei mai importante competiții de dezbateri academice pentru studenți.

6. În plin proces de dezvoltare a comunității locale: Spusesem la un moment dat că încercăm să ne gândim constant “Ce îi lipsește comunității noastre?”, iar unul dintre răspunsurile care a venit în perioada ce a trecut s-a materializat prin “Consiliul Local al Tinerilor”. Pentru a crește implicarea civică în rândul tinerilor, am considerat că un mod foarte bun de a face asta este prin a le da șansa ca pentru o zi să fie consilieri locali. Într-adevăr, proiectul realizat sub coordonarea lui Răzvan Mornea și George Mesaroș a entuziasmat atât în rândul tinerilor cât și în rândul adulților care au arătat susținere față de inițiativa și curajul de care tinerii au dat dovadă.

7. Peste 13 proiecte naționale, regionale sau cu impact puternic în comunitatea locală: Tinerii Titani ai asociației s-au asigurat că tinerii au o varietate de oportunități prin care să-și arate inițiativa pentru a schimba lumea. Pe lângă edițiile Transilvania Debate Showdowns, au existat încă 12 proiecte cu un impact puternic în rândul tinerilor. La nivel național, ne-am bucurat de un succes și niște tineri plini de entuziasm la Management Academy, o tabără de 5 zile în care tineri din toată țara au învățat cum să-și pună pe picioare o afacere și au fost încurajați să meargă înapoi în spre case cu gândul de a implementa ceea ce au învățat. Succesul acestui proiect se datorează Adrianei Savu, care a reușit la doar 17 ani să facă performanța de a menține un proiect de mare amploare pe poziții. Tot la nivel național, peste 40 de participanți din diferite colțuri ale țării au venit la Turda pentru a își arăta creativitatea în cadrul primei competiții de vorbit în public exclusiv pentru elevi: Public Speaking Tournament Turda (PSTT), coordonată de către Pataki Noemi. În urma lor, vin alte evenimente locale de o mare importanță, printre care se numără Turda Future Fair (TFF), primul târg de facultăți organizat în Turda de către Pataki Noemi în colaborare cu Primăria Turda; Code and Design Challange, o competiție de construcție de site-uri, coordonată de către Sergiu Tritean

8. În runde eliminatorii la competiții de dezbateri naționale: Acum mai bine de un an, DaVincerii au “spart gheata” în ceea ce privește trecerea de rundele de calificare. În noiembrie 2017, echipa formată din Andreea Ilyes, Teodora Cazacu și Denisa Birișan a reușit să facă performanța de a trece în rundele eliminatorii la competiția națională de dezbateri “PTA 2017” din Ploiești. A urmat ca în martie 2018, la una dintre cele mai mari competiții naționale din România, “Saint George City of Debate”, echipa formată din Savu Adriana, Moisă Denisa și Tritean Sergiu să facă aceeași performanță. Nu în ultimul rând, ultima oară când s-a realizat o astfel de performanță a fost chiar la “Forumul Național de Dezbateri Academice 2018” în august, performanță realizată de echipa formată din Rafael Grigoriu, Alina Cojocaru și Răzvan Mornea.

9. Gală de premiere cu speakeri și susținători cu renume național: Cel mai important eveniment pentru noi este “Civic Youth Gala”, care anunță încheierea unui an DaVinceresc și predarea ștafetei unei noi echipe de tineri care vor să aducă schimbarea în societate. Deși până acum s-a desfășurat în zonă de munte la o cabană, anul acesta ne-am gândit să-l aducem mai aproape de casă. Astfel, la Turda în seara de 9 iunie 2018, am avut parte de niște speakeri specializați pe domeniile cluburilor, care ne-au vorbit despre cum putem schimba lumea din perspectiva fiecărui club, dar și invitați recunoscuți la nivel național  care au venit pentru a ne aduce susținerea lor. Toate acestea au avut loc în urma a mai bine de 6 luni de efort pentru coordonarea evenimentului de către Denisa Moisă.

10. Cel mai bun ONG din Turda: În urma nominalizării de către Primăria Municipiului Turda în cadrul Zilelor Municipiului Turda și în urma voturilor susținatărilor ONG-ului, The Da Vinci System a fost declarat pentru a 2-a oară Cel mai bun ONG din Turda! Pentru titlul atins în anul acesta, se fac direct răspunzători Denisa Moisă, care a coordonat activitatea până în iunie 2018, și Sergiu Tritean, care coordonează în prezent activitatea asociației alături de echipa sa formată din: Andra Vancea, Rafael Grigoriu, Patricia Ciocan și Pataki Noemi

Considerându-ne ajunși într-un punct în care “Am atins imposibilul”, suntem mai pregătiți ca niciodată să construim și să schimbăm peste ceea ce a fost deja construit. Suntem curioși chiar și noi unde ne poate duce ambiția pe care ne-am creat-o de-a lungul anilor, așa că regăsiți într-un nou an școlar cu noi tineri dornici sa intre în lumea educației prin schimbare, așteptăm cu sufletul la gură o nouă serie de aventuri DaVincerești!

Cu siguranță sunt extrem de multe persoane și entități cărora le mulțumim enorm pentru susținerea și implicarea acordată până în prezent. Începem prin a mulțumi fiecarui DaVincer care s-a implicat activ pentru a se dezvolta pe el și comunitatea din care face parte. Continuăm prin a mulțumi părinților, profesorilor, consultanților educaționali care ne-au ajutat ,sfătuit și susținut. Încheiem prin a le mulțumi instituțiilor de învățământ, instituțiilor publice, sponsorilor și partenerilor privați, pentru deschiderea lor către inițiativa noastră, și susținerea constantă la fiecare pas la care avem nevoie.Vă mulțumim, succesul vă este datorat și vouă!

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator