Scrie un comentariu

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Cluj (CJRAE) este partener într-un proiect Erasmus + pe tema Bullying-ului. Titlul  proiectului este STAND UP AGAINST BULLYING (SUAB), iar partenere în acest proiect sunt următoarele instituţii:

 

  • DEVELI IMKB FEN LISESI-KAYSERI-Turcia, (coordonator),
  • Szkola Podstawowa nr 40 im. Bohaterow Rewolucji 1905r-Łódź (Polonia)
  • EPRALIMA_Escola Profissional do Alto Lima, C.I.P.R.L.-Arcos de Valdevez (Portugalia)
  • Masarykova univerzita-Brno Stred BRNO (Cehia)
  • Centro Sperimentale di Fotografia Adams-Roma (Italia)
  • Association center for intercultural dialogue-Kumanovo (Macedonia)

Proiectul îşi propune reducerea incidentelor diverselor tipuri de bullying, promovarea incluziunii, reducerea părăsirii timpurii a școlii, a eșecului școlar  şi promovarea cooperării și a relațiilor internationale.

Tipurile de activităţi propuse în cadrul proiectului sunt: marșuri anti-bullying cu personal din unități de învățământ, membri ai comunității, părinți etc.; experimente sociale pe tema bullyingului ; Flash Mob ”Tăcerea asurzitoare” cu  elevi, studenți, persoane cu dizabilități, membri ai comunității; crearea unei echipe anti-bullying, realizarea de interviuri cu educatorii de la diverse niveluri și departamente pentru a afla informații despre ceea ce au observat în instituţii; realizarea unei expoziții de fotografii și de picturi/ desene pe tema bullyingului; activități  şi acţiuni de promovare a proiectului.

În perioada 16 - 20 octombrie 2017 s-a desfăşurat  cea de-a doua activitate de învățare/ predare/ formare (C2) din cadrul  proiectului de parteneriat strategic ERASMUS+  – Acţiunea KA2 – parteneriate strategice în domeniul școlar (Cooperare și inovare pentru Bune practici), cu titlul STAND UP AGAINST BULLYING (SUAB). 

Şcoala Primară nr.40 din Lodz, Polonia a fost gazda manifestărilor acestei mobilităţi  Reprezentanul Centrului  Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Cluj (CJRAE) a fost prof. consilier şcolar Hărşan Carmen Liana. Ea a fost însoţită de două eleve din clasa a VII-a B de la Şcoala Gimnazială Ioan Opriş Turda: Apahidean Loriana şi Maier Andreea.

Pe parcursul a cinci zile, participanţii la mobilitate s-au implicat în activităţi de combatere a fenomenului de bullying: întâlniri cu reprezentanţi ai poliţiei şi jandarmeriei pentru a afla diverse metode de stopare a violenţei, cu un psiholog pentru a găsi modalităţi de a face faţă hărţuirii şi cu specialişti în arte marţiale pentru alegerea celor mai bune tehnici de apărare la atacurile violente.  Elevii ţării gazdă au pus în scenă două situaţii inedite de bullying care le-au adus multe aprecieri din partea spectatorilor.

Realizarea posterelor pentru marşul anti-bullying a fost un bun prilej pentru participanţi  de a-şi dezvolta abilităţile sociale prin comunicare în limba engleză, de colaborare în echipă pentru finalizarea unor produse şi de exersare a unor deprinderi de muncă.

Prânzul intercultural a oferit posibilitatea participanţilor să afle multe lucruri despre tradiţiile ţărilor implicate, despre mâncarea şi băutura tradiţională. Degustarea produselor a fost un moment de explozie a papilelor gustative prin combinaţia de texturi şi arome.  

Participanţii din cele 7 ţări au vizitat cele mai reprezentative obiective turistice din Lodz şi Varşovia. În  Complexul Manufaktura,din Lodz există  muzee, mall-uri, baruri, restaurante, spatii de joacă, de concerte şi multe alte atracţii, dar castelul  vizitat ne-a dus cu gândul la muzica lui Rubistein. Muzeul canalizării  ne-a  oferit  un tur subteran prin canalul colector de ploaie al orasului Lodz, asa cum acesta a fost proiectat în 1926 şi ne-a făcut să trecem peste teama de întuneric prin expunerea într-un mediu subteran plin de necunoscut. Piaţa  PIOTROWSKA ne-a expus o mulţime de lucrări originale : statui din bronz cu celebrităţile oraşului, fântâni arteziene cu feţe umane, picturi murale pe clădiri, dar şi parcuri care te îmbie să te opreşti şi să savurezi un ceai sau o cafea.

Varşovia a fost o locaţie care impresionează prin înălţimea clădirilor expuse. Fie biserici, bănci, multinaţionale sau muzee eşti nevoit să–ţi ridici mereu privirea pentru a putea cuprinde vastitatea peisajului.

Teatrul Wielki din Lodz a fost neîncăpător pentru mulţimea de părinţi şi copii care au dorit să urmărească spectacolul de balet CENUŞĂREASA. Ne-am lăsat şi noi purtaţi de muzica lui Rossiniego şi  prinşi de coregrafia lui Madia am savurat un spectacol magnific cu balerinii de la teatrul din Lodz.

Elevele participante din România s-au întors acasă cu experiențe deosebite.

Apahidean Loriana “ Mobilitatea din Polonia a fost o oportunitate de a cunoaşte oameni noi şi de a lega prietenii. Am aflat lucruri noi despre o ţară frumoasă care ne-a primit cu braţele deschise şi din care am plecat cu un morman de amintiri.

În cadrul acestui proiect, am avut ocazia să luptăm împotriva bullyingului prin marşul antibullying, dar şi prin activităţile desfăşurate. 

Sper ca proiectul să se extindă la nivel global şi cât mai mulţi copii să îşi dea seama de importanţa acestuia”

Maier Andreea “ Deplasarea în Polonia mi-a oferit posibilitatea de a exersa limba engleză, de a colabora cu elevi din alte ţări şi de a învăţa modalităţi noi de a face faţă bullyingului. Mi-au plăcut mult demonstraţiile experţilor în arte marţiale care ne-au arătat cum să stopăm comportamentele agresive. Plimbările prin Lodz mi-au creat amintiri frumoase şi am învăţat jocuri noi alături de ceilalţi participanţi la proiect.”

Hărşan Carmen “ Workshop-urile realizate cu specialiştii din diverse domenii care se confruntă cu violenţa (poliţia, jandarmii, psihologul) le-au adus participanţilor din proiect strategii eficiente pentru prevenirea hărţuirii, dar şi modalităţi de gestionare a comportamentelor de acest tip în şcoală. Marşul antibullying a fost o modalitate de a atrage atenţia trecătorilor, mass-mediei asupra acestui fenomen şi a consecinţelor care pot să apară. Vizitele realizate prin Lodz mi-au îmbogăţit sufletul şi mintea. Diversitatea activităţilor, implicarea accerbă a participanţilor şi voia bună care ne-a însoţit mereu în acest proiect a făcut ca să ne dorim să repetăm experienţa, să ne dorim alte proiecte europene.” 

prof. consilier  şcolar

Hărşan Carmen Liana

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Tu ești un vizitator anonim ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator
Statistici T5