fbpx

Icon Scrie un comentariu

Thedavinci

Încă de la început viziunea pe care am adoptat-o cu privire la implicarea civică este aceea de a construi, de a fi schimbarea pe care o dorim în lume începând cu propriul nostru cămin: municipiul Turda.

 

De fiecare dată când am considerat că Turda are nevoie de ceva am încercat să materializăm o soluție care să rezolve acea nevoie. Considerăm că într-o lume dominată de haos singurul mod de a face față e să ne adaptăm, să generăm oameni capabili să exceleze în orice condiții indiferent de context. Și cu această viziune ne-am asumat dogma #CroitPentruHaos: Nu există probleme, doar oportunități de a căuta soluții.

Iar următoarele sunt rezultatele​ ​acestei​ ​mentalități:

Anul școlar 2016 - 2017 a fost o perioadă de muncă titanică care a transformat The Da Vinci System într-un agent important în lumea educației. Mii de ore de implicare depuse de către acest grup de elevi și studenți au generat numeroase rezultate incredibile. Vrem ca această poveste​ ​să​ ​fie​ ​o​ ​dovadă​ ​vie​ ​a​ ​efectul​ ​implicării​ ​constructive​ ​în​ ​comunitate.

  1. De la Turda către Bruxelles și înapoi: Anul școlar a început tumultuos pentru TDS. Președintele organizației, Leonardo Mărincean, a decis să renunțe la locul său bugetat de la Facultatea de Drept pentru a își urma pasiunea alimentată de organizație, începând studiile la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Tot în această perioadă, acesta a reprezentat această mișcare la Bruxelles ca urmare a unei colaborări cu Biroul Parlamentului European în România, fiind prima și singura organizație din județul Cluj selectată în această colaborare de la lansarea proiectului. Această vizită a  inițiat la rândul ei numeroase colaborări ale The Da Vinci System pentru a crește calitatea​ ​serviciilor​ ​educaționale​ ​oferite​ ​de​ ​aceștia. 
  1. Peste 300 de activități de dezvoltare a tinerilor: ​De la întâlniri pentru formarea unor elevi de către Sergiu Tritean pe diverse limbaje de programare (HTML, MySQL, PHP și JavaScript), dezbateri academice și discursuri publice, conferințe cu peste 100 de participanți până la jocuri, ieșiri și ateliere lucru derulate în Turda, Câmpia Turzii și Cluj Napoca. Extinderea în Câmpia Turzii nu ar fi fost posibilă fără efortul depus de Ioana Oprea și Oana Melnicu. Într-un meci de dezbateri academice au participat chiar o parte  din părinții DaVincerilor, oferindu-le acestora un exemplu de curaj și implicare. Tot în sfera dezbaterilor, rămânem singurul club de dezbateri din România cu activități constante pe segmentul gimnazial, activități coordonate până acum de Rafael Grigoriu. Rezultatele acestor activități au fost făcute întotdeauna cunoscute publicului prin profesionalismul​ ​Oanei​ ​Balica.
  1. Membri ai echipelor naționale de coordonare a arbitrajului în rețeaua Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică: Pornind la începutul anului de la poziții de Șef-Arbitrii Juniori (JCA), George Mesaroș și Leonardo Mărincean au participat la coordonarea a PTA Târgoviște 2016 - competiția națională de dezbateri academice dedicată începătorilor și respectiv Pache Open București 2017 - competiția națională de dezbateri academice cu subiecte anunțate pe loc. Aceștia au avansat pe parcursul anului, George fiind JCA la Forumul Național de Dezbateri Academice Ploiești, CA la Forumul Regional de Dezbateri Academice Banat, iar Leonardo CA și Ofițer al echității la Competiția Internațională Chișinău Open.
  1. Gală Națională cu Instructori Naționali și Internaționali: Civic Youth Gala este cel mai important proiect demarat de The Da Vinci System, aflându-se la cea de-a 3 a ediție în 2017. Aceasta a întrecut orice preconizări de la începutul anului școlar, adunând participanți din județele Cluj, Mureș, Bihor și București și atrângând ca și parteneri 7 instructori, fiecare cu un istoric impresionant în domeniul în care au ținut cursuri, unii dintre aceștia fiind formați atât educațional cât și pe piața muncii din România și din străinătate. Un proiect cu 6 luni de muncă intensă, aflat sub coordonarea lui Rareș Crișan.
  1. DaVinceri peste tot prin țară: Membrii organizației au participat la mai mult de 10 competiții de dezbateri academice, regionale, naționale și internaționale, trecând în acest an școlar prin toate județele mari ale țării și construind relații profesionale cu alți numeroși tineri care excelează în dezbateri academice. Mai mult, Răzvan Mornea a participat chiar la o simulare a funcționării Organizației Națiunilor Unite coordonată de UNYouth Romania - Cluj Branch. Cei mai activi participanți în acest an au fost Rafael Grigoriu, Ovidiu Damian, Denisa Moisă, Noemi Pataki, Adriana Savu, Andra Vancea și Patricia Ciocan.
  1. Semifinaliști și Finaliști la o Competiție Națională: Anul acesta Forumul Național de Dezbateri Academice a decis să lanseze o secțiune de evaluare a discursurilor publice pentru a încuraja participanții să își dezvolte un stil de oratorie mai persuasiv față de un public general. Denisa Moisă s-a calificat până în Semifinalele acestei competiții iar Ovidiu Damian s-a întors acasă finalist, acesta fiind un rezultat incredibil pentru prima lor participare la o astfel de competiție.
  1. În Eliminatorii la o Internațională: Unul dintre cele mai importante momente pentru un club de dezbateri este acela când o echipă reușește să treacă de rundele de calificare în rundele eliminatorii, acțiune la care ne referim colocvial prin ”a face break-ul”. Adriana Savu, Iulia Oltean și Rareș Crișan au fost primi care au atins acest moment ​făcând break-ul la Cupa Liceelor 2016 - competiția regională dedicată începătorilor în dezbateri din județul Cluj. Reușita lor a fost surclasată câteva luni mai târziu în forță de Rafael Grigoriu și Ovidiu Damian care au făcut break-ul la Competiția Internațională Chișinău Open 2017. Astfel de rezultate arată maturizarea clubului de dezbateri academice precum și o cultură propice dezvoltată de membrii acestei mișcări.
  1. Turda - un Nod al Mișcării Dezbaterilor: Această vara a marcat începutul unui proiect care aduce dezbaterile mai aproape de comunitate, realizându-se prima ediție de la Transylvania Debate Showdown sub coordonarea lui George Mesaroș. Această competiție regională a adunat participanți din Cluj Napoca, Sfântul Gheorghe, Deva, Turda și Câmpia Turzii și a avut-o ca CA pe Andreea Bărnuț, coordonator al Bălcescu Debate Club și Instructor în rețeaua ARDOR cu poziții similare la alte competiții naționale.
  1. Cel Mai Bun ONG din Turda: În urma nominalizării aduse acesteia de către Primăria Muncipiului Turda în cadrul Galei Zilelor Municipiului și a voturilor acordate de către susținătorii ONG-ului, acesta a fost desemnat „Cel mai bun ONG din Turda!”. Titlu atins după doar 3 ani de existență dar după numeroase eforturi și realizări, titlu de care se fac direct răspunzătoare Patricia Ciocan, care a coordonat activitatea asociației până în iunie 2017 și Denisa Moisă precum și echipa coordonată de aceasta, formată din: Noemi Pataki, Adriana Savu, George Mesaroș și Sergiu Tritean.
  1. De laTurda către Strasbourg și înapoi: Se pare că acest an școlar este un cerc virtuos și începe în aceeași ipostază ca și cel precedent. În iunie 2018 urmează să aibă loc European Youth Event, un eveniment internațional dedicat abordării problemelor tineretului european pentru construirea agendei de discuții a Parlamentului European. Anul acesta, Biroul Parlamentului European în România a decis să subvenționeze complet participarea la acest eveniment unui grup de 18 persoane care vor reprezenta interesele tineretului român la acest eveniment. Leonardo Mărincean va fi unul dintre cei care va contribui prin participare la abordarea problemelor cu care se confruntă tineretul.

Astfel, se termină un an școlar foarte plin, dar care pentru The Da Vinci System a însemnat îndeplinirea unor obiective care nici nu se credeau posibile la înființarea acesteia. Reprezentare internațională realizată de către un grup turdean, participare la proiecte pe întreg teritoriul țării, rezultate incredibile în educație și angrenarea unor personalități extraordinare pentru a dezvolta comunitatea locală prin inițiativă și activități.

Sunt atât de multe persoane cărora trebuie să le mulțumim pentru acest succes, de la profesori și instituții de învățământ, instituții publice, sponsori și parteneri privați până la fiecare nivel ierarhic de DaVinceri, instructori și consultanți în educație precum și părinților care ne-au acordat încrederea și suportul lor. Vă mulțumim pentru că împreună am făcut lumea un loc un pic mai bun și vă așteptăm și în acest an alături de noi pentru a continua această frumoasă mișcare pentru orașul nostru și nu numai.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator