Live Video
 

maxiprest mai2018

banner newdesign 28.04

Literele ”S” și ”C” s-au evidențiat în cadrul activității”Sănătate prin verticalitate”, desfășurată în cadrul programului ”Săptămână Altfel” 2017, la Liceul Teoretic ”Pavel Dan”

kaufland 650x100 22.12

Literele ”S” și ”C” s-au evidențiat în cadrul activității de prevenție a scoliozei și a cifozei în rândul elevilor, ”Sănătate prin verticalitate”, desfășurată în cadrul programului ”Săptămână Altfel” 2017, la Liceul Teoretic ”Pavel Dan” Câmpia Turzii.

 

Informațiile, expuse de fizioterapeut- Sebastian ANCA, prin ineditul teoretic și practic, au adus clarificări privind aceste maladii. Scolioza înseamnă deformarea în plan frontal a coloanei vertebrale (privind copilul din spate, se observă coloana acestuia în forma literei "S") și cifoza deformează coloana, la nivelul toracelui, în forma literei ”C”.

Activitatea în sine a urmărit educarea copiilor, a părinților, și a cadrelor didactice, în egală măsură.

Elevii au învățat că postura greşită a corpului, purtatul greutăților în spate, ghiozdanul plin sau pe un singur umăr și statul greșit într-o bancă pot accentua deformările coloanei vertebrale. Ținuta corectă depinde astfel, de buna dezvoltare a musculaturii scheletice, ca și de obişnuința de a sta drept. De aceea, îndemnurile părinților și ale dascălilor: ”Stai (cu spatele) drept!” nu sunt niciodată de prisos…

 ”În cadrul activității, am aflat informații valoroase cu privire la prevenția bolilor coloanei vertebrale, având în vedere faptul că noi, elevii,  nu avem noțiuni vaste în clasa a VI-a despre fizionomia corpului uman.” (Anda MOLDOVAN, clasa a VI-a B)

”Activitatea de azi a fost o experiență nouă pentru clasa a VI-a, am aflat lucruri noi și utile pentru sănătate. ” (Aron Elisa, clasa a VI-a A)

Pentru părinți, activitatea ”Sănătate prin verticalitate”, a evidențiat, prin pliantele primite de către elevi, 3 pași de de prevenție a scoliozei și a cifozei: atenția la greutatea ghiozdanului școlar (cu cât acesta este mai greu cu atât solicitarea la nivelul spatelui este mai mare, fapt ce va favoriza apariția cifozei la copil), corectarea permanentă a poziției umerilor și spatelui copilului în perioada de pubertate, și urmărirea ca spatele copilului să fie drept în timpul efectuării lecțiilor școlare, dar mai ales în fața calculatorului și a televizorului.

Mulțumim echipei de coordonare a acestei activități: Irina MUNTEANU, Sebastian ANCA și Edgard OTVOS.

Coordonator proiecte și programe educative- Liceul Teoretic ”Pavel Dan”, prof. Ioana-Raluca PETRAN


 

LIVE VIDEO pe TurdaNews:

Joi, 24 mai, ora 18.00:

Handbal, Liga Națională. Potaissa Turda - CSM București.

Sâmbătă, 26 mai, ora 18.00:

Fotbal. Olimpia Gherla - Sticla Arieșul Turda.

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

loading...