marian morar
m install
nello construct

Promovarea programelor de finanţare de la bugetul de stat, pentru IMM-uri

zamblau eugen
floris

Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM) a aprezentat astăzi, la Turda şi Câmpia Turzii, programele de finanţare care urmează să se deruleze în acest an. Dacă la Turda nu au fost decât 4-5 oameni de afaceri interesaţi de acest seminar de prezentare, la Câmpia Turzii numărul lor a ajuns la circa 30.

După efectuarea prezentării programelor destinate finanţării IMM, de la bugetul de stat, reprezentanţii societăţilor comerciale şi-au exprimat şi nemulţumirile legate de problemele cu care se confruntă IMM-urile în această perioadă.

 

Printre aceste probleme au fost enumerate: fiscalitatea excesivă, plata TVA la emiterea facturii, neaplicarea compensării în cazul anumitor sume la şi de la bugetul de stat, nedecontarea unor cheltuieli (ex: cheltuielile cu carburantul), impozitul forfetar, probleme privind legea achiziţiilor publice, lipsa unor măsuri concrete şi viabile păentru sprijinirea sectorului antreprenorial, precum şi o problemă de logică în momentul accesării unor fonduri europene.

 

La sesizarea din urmă, un om de afaceri a ridicat o problemă foarte logică, care ar putea genera numeroase semne de întrebare. A dat chiar şi un caz concret. În momentul în care a elaborat documentaţia pentru o finanţare europeană, cursul leu/euro era de 3,4-3,5 lei/1 euro. În momentul în care Comunitatea Europeană a virat banii (aproximativ peste un an), cursul a ajuns la 4,2 lei/euro. Statul Român i-a virat suma corespunzătoare la un curs de 3,4 lei, curs la care avea el făcută documentaţia. Iar omul de afaceri, pe bună dreptate, nu înţelegea unde merge diferenţa de bani rezultată din cursul de schimb, pentru că Statul Român primea euro pentru finanţarea respectivă, iar spre societatea care solicitase finanţarea se virau lei, la cursul existent la momentul încheierii documentaţiei. Cu alte cuvinte, din transformarea finanţării în euro primită de la Comunitatea Europeană, în lei, la cursul de schimb prezent, rezulta o sumă de bani care… dispare! Ba mai mult, finanţarea suportată de către solicitant creştea, ca o consecinţă directă a devalorizării monedei naţionale.

 

Exemplu concret: la o solicitare de finanţare de 1.000.000 de euro, la cursul 3,4 lei/euro, după un an, când cursul de schimb a ajuns la 4,2 lei/euro, Statul Român primeşte 1.000.000 de euro de la Comunitatea Europeană, dar aplicând noul curs de schimb, ar vira doar circa 810.000 euro în contul societăţii care a solicitat finanţarea. Întrebarea e: unde "dispare" diferenţa de 190.000 de euro rezultată din cursul de schimb? Suma nu este deloc neglijabilă, dacă o raportăm la sumele mari care intră în România, sub forma unor finanţări europene. Deocamdată, nimeni nu a dat un răspuns concret!

 

Programele care se vor derula anul acesta sunt:

Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, care dispune de un buget de 5.000 mii lei. Obiectivele vizează sprijinirea operatorilor economici, persoane juridice, prin facilitarea accesului la achiziţionarea de maşini, utilaje, instalaţii de lucru, mijloace moderne de evidenţă a gestiunii şi promovării activităţii, mijloace de transport marfă, implementarea sistemelor de management al calităţii, etc. cu scopul îmbunătăţirii performanţelor economice şi tehnice, urmărind totodată adaptarea la cerinţele determinate de aderarea la UE prin creşterea nivelului de competitivitate, sporirea protecţiei consumatorilor şi securităţii alimentare. Incidenţa alocaţiei financiare nerambursabile este de maxim 60% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 80.000 lei.

 

Programul pentru dezvoltarea abilitaţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START 2010, cu un buget stabilit la 6.000 mii lei. Cu ajutorul acestui program se are în vedere dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoaşterea şi gestionarea optimă a resurselor, în vederea adaptării rapide la rigorile determinate de globalizarea pieţelor şi integrarea României în UE, precum şi sprijinirea demarării şi dezvoltării firmelor nou – înfiinţate (start-up-uri) prin facilitarea accesului acestora la finanţare. Valoarea alocaţiei financiare nerambursabile este de maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 100.000 lei.

 

Programul naţional multianual pe perioada 2002-2012 pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului, cu un buget de 1.000 mii lei. Astfel, prin acest program se are în vederea stimulării practicării meşteşugurilor şi a meseriilor specifice care presupun un grad important de prelucrare manuală ca mijloc important de realizare a unor servicii şi produse obţinute apelând la tehnologii simple şi având o componenţă de prelucrare manuală semnificativă utilizând tehnologii tradiţionale. Valoarea alocaţiei financiare nerambursabile este de maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 50.000 lei.

 

Programul naţional multianual pe perioada 2005-2008 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM, care are alocat un buget de 600 mii lei. Printre obiectivele acestui program se urmăreşte stimularea auto-angajării şi creşterea numărului de femei antreprenor în cadrul comunităţii de afaceri. De asemenea, prin acest program se are în vedere îmbunătăţirea performanţelor economice ale întreprinderilor existente conduse de femei, prin creşterea gradului de pregătire a personalului acestora, schimbul de experienţă între femeile de afaceri cât şi stabilirea unor parteneriate.

 

Programul naţional multianual pe perioada 2002-2012 de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri, cu un buget de 2.400 mii lei. Astfel, se urmăreşte dezvoltarea sectorului IMM din România prin crearea unor noi locuri de muncă in zonele vizate.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: