fbpx

 
 
Scrie un comentariu

NmJmM2ZkYzZkYTQ0OWYwZTI0NjUzMTBiNzk.thumb

De la 1 ianuarie 2021 au intrat în vigoare mai multe măsuri economice, care vizează unele scumpiri, dar și beneficii acordate unor categorii de persoane.

Noile măsuri economice care ne afectează portofelele începând de astăzi, conform ziare.com:

1. Scumpiri carburanti - majorarea accizelor pentru benzina si motorina va duce la o crestere de 6 bani pe litrul de benzina si litrul de motorina.

2. Salariul minim pe economie a crescut, pe brut, pana la 2300 de lei, de la 2.230 de lei cat a fost in 2020. Asta inseamna, ca de astazi, cei care sunt platiti cu salariul minim vor mai incasa inca 40 de lei in plus.

3. Punctul de amenda a ramas blocat la 145 de lei, adica 10% din cat reprezenta salariul minim pe economie in urma cu 4 ani. Ultima crestere a amenzilor de circulatie a avut loc in 2017, cand punctul de amenda a crescut de la 125 la 145 de lei. In 2017, salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei. Punctul de amenda a fost plafonat apoi, anual, prin OUG.

4. Voucherele de vacanta - valoarea voucherelor de vacanta pentru bugetari ramane tot 1.450 de lei, numai ca de anul acestea, tichetele de vacanta se vor da in format electronic. Mai mult, voucherele de vacanta emise in 2019 au o valabilitate prelungita pana in 31 mai 2021, iar cele emise in 2020 isi prelungesc valabilitatea pana la 31 decembrie 2021.

5. Inghetarea salariilor - salariile si sporurile de care beneficiaza personalul din administratia publica centrala si locala, inclusiv cel care ocupa functii de demnitate publica, se vor mentine anul viitor la nivelul celor din decembrie 2020.

6. Alocatiile copiilor cresc cu 20% din 1 ianuarie, astfel ca alocatia pentru copiii cu varste intre 2 si 18 ani va creste la suma de 214 lei pe luna. Alocatia pentru copiii cu handicap cu varsta de maxim 18 ani, va creste la suma de 427 de lei pe luna.

7. Amanarea ratelor la credite - actul normativ aprobat in ultima sedinta de guvern continua masura pusa la dispozitia contribuabililor in primavara prin crearea posibilitatii suspendarii platii ratelor de capital, dobanzilor si comisioanelor pentru o perioada de maximum 9 luni.

8. Liberalizarea pietei de electricitate - de azi, piata de electricitate a devenit complet liberalizata. Acest lucru inseamna ca romanii pot cauta furnizori de electricitate care au tarife mai mici la current, astfel incat sa-si diminueaza considerabil facturile la utilitati.

Cei sase milioane de consumatori care au ramas in piata reglementata au doua posibilitati: fie nu fac nimic, raman cu vechile contracte si platesc automat preturi numite de serviciu universal, care vor fi mai mari cu pana la 26%, fie incheie alte contracte in piata concurentiala.

Cum vor creste preturile pentru serviciul universal:

  • Enel Distributie Banat - 26%
  • Enel Distributie Muntenia - 23%,
  • Enel Distributie Dobrogea - 18%,
  • Electrica Transilvania Sud - 17%,
  • CEZ Distributie - 17%,
  • Electrica Muntenia Nord - 15%,
  • Electrica Transilvania Nord - 14%,
  • E.ON Distributie - 13%.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate