fbpx

 
 
Scrie un comentariu

cautator aur

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Alba, SC Kubera Gold Serv, o societate din Cluj-Napoca cu sediul pe str Regele Ferdinand, a înaintat documentația pentru obținerea avizelor necesare exploatării aurifere pe râul Arieș, informează Gazeta de Cluj.

”Societatea are un bilanț fiscal care arată că are probleme financiare. Înființată în 2017, firma nu a declarat nicio cifră de afaceri pe ultimii doi ani și pierderi cuprinse între 10.000 și 15.000 lei. Administratorul societății este Nicoleta Mocean, care controlează pachetul majoritar de acțiuni, alături de Maria Bonțidean”, mai precizează sursa citată.

Proiectul „Exploatarea aurului aluvionar din albia minoră a râului Arieș – Perimetrul Lupșa 1” este amplasat în comuna Lupșa, sat Mănpstire, în extravilan.

Aurul se va extrage prin separația gravitațională a aurului și a metalelor grele din aluvionile nisipoase ale Arieșului. Suprafața totală de exploatare va fi de circa 55.400 mp, cu o adâncime de colectare cuprinsă între 0,15-0,5 metri. Lungimea perimetrului este de 1830 metri, cu o lăâime medie de 30 de metri. cantitatea totală de aluviuni ar fi de 16.620 mc.

Metodologia de extracție a aurului din nisipurile aluvionare prevede următoarele faze și va începe dinspre aval spre amonte și dinspe firul văii spre maluri:

– extragerea nisipului aluvionar prin intermediul unei drage mobile cu acționare electrică (opțional diesel);

– în cazul în care aluviunile sunt cimentate natural se va folosi cupa buldoexcavatorului pentru dezagregarea acestora;

– sortarea gravitaționara a acestuia pe plan înclinat sau cu ajutorul unui trommel, cu selectarea fragmentelor de aur liber și a metalelor grele (magnetit, pirită, calcopirită, pirotină, etc.);

– recuperarea mineralelor grele și a aurului liber

– depunerea nisipului sortat gravitațional aproximativ în aceleași zone de unde a fost prelevat.

”România este una dintre puținele țări din Europa care dețin această resursă prețioasă, datorită rețelei bogate de râuri şi a zăcămintelor aurifere din Munții Carpați. Însă de mai bine de 24 de ani România nu a mai exploatat aurul aluvionar.Resursa asta este ignorată pur şi simplu de autorități, de foarte mulți ani. Cu toate că s-a semnalat prezența ei şi zone cu concentrații extractibile, nimeni nu a încercat să dezvolte lucrul ăsta.

Înainte de anul 1989, metalul nobil a fost exploatat la nivel industrial prin intermediul a zeci de balastiere, alături de nisip şi pietriş. Producţiile obţinute în perioada regimului comunist depăşeau sute de kilograme pe an. După 1989, în urma privatizării balastierelor, dar şi în lipsa unor reglementări din partea statului, aurul nu a mai fost sortat de nisip şi de pietriş şi a ajuns, în cele din urmă, în materiale de construcţii.”, menționează Capital.

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate