fbpx

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

Lucrator construcții

În perioada 20-22 iulie 2020  ITM Cluj a desfăşurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor.

Motivarea campaniei

În conformitate cu Programul cadru al Inspecției Muncii, în anul 2020 se desfășoară “Campania națională privind obligațiile angajatorilor de a implementa, pe baza principiilor generale de prevenire, măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile.” 

Numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate, precum și gravitatea acestora, au fost determinante pentru ca Inspecția Muncii să considere că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează, în șantierele temporare și mobile, măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă.

Având în vedere că, odată cu instituirea stării de alertă s-au reluat activitățile în aceste șantiere temporare și mobile de construcții, se consideră oportună continuarea campaniei de verificare a condițiilor de securitate și sănătate în muncă.

Principalele obiective

Obiective generale:

  • Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, de către angajatorii din domeniul construcţiilor.

Obiective specifice:

  • luarea măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii COVID-19.

Mijloace  de atingere a obiectivelor:  

  • vizite de control în șantiere temporare și mobile;
  • promovarea acțiunilor în mass-media locală;

Rezultatele campaniei

Cu ocazia acestei campanii ITM Cluj a efectuat controale  la un număr de 81 angajatori din judeţul Cluj. Au fost aplicate amenzi în cuantum total de 621500 lei la un număr de  31 angajatori.

Neconformități pentru care angajatorii au fost  amendați  în  domeniul  relațiilor de muncă :

  • munca nedeclarată – la un număr de 16 angajatori au fost depistate 28 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare, prin urmare s-au aplicat amenzi în valoare totală de 560.000 lei;

Neconformități pentru care angajatorii au fost  amendați în domeniul securității și sănătății în muncă în domeniul construcțiilor:

  • lipsa măsurilor de protecție colectivă pentru prevenirea căderilor de la înălțime sau prin goluri tehnologice( lipsă balustrade de protecție sau balustrade incomplete, lipsa plaselor de protecție)
  • neutilizarea de echipamente individuale de protecție;
  • neverificarea inițială a schelelor, înainte de darea în folosință;
  • neîntocmirea documentelor de coordonarespecifice șantierului;
  • instruire incompletă în ceea ce privește securitatea și sănătatea în munca.

Au fost controlaţi 37 de angajatori, aplicate un număr de 15 amenzi în cuantum de 61500 lei şi 32 de avertismente.

Prin intermediul verificărilor efectuate  de către ITM Cluj  în această perioadă, inspectorii de muncă au avut în vedere și informarea angajatorilor și angajaților la riscurile la care sunt expuși lucrătorii atunci când nu se acordă atenția cuvenită respectării normelor de securitate și sănătate în muncă și nu sunt luate  măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus (SARS- CoV 2).

S-a aplicat o sancţiune contravenţională de 1000 lei pentru nerespectarea distanţei între lucrătorii care se aflau în pauză de masă.

Din punct de vedere al respectării cerințelor de protecție sanitară, menționăm faptul că angajatorii respectă de regulă prevederile din legislația în vigoare. Astfel, sunt respectate condițiile de distanțare, sunt asigurate echipamente de protecție corespunzătoare și sunt marcate căile de acces , astfel încât să se elimine pericolul contaminării.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate