fbpx

BANNER vezeteu

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

fotografie TurdaNews

Prețul carburanților la pompă au început să urce, după ce la începutul anului s-a înregistrat o scădere cu 32 de bani/litru, după eliminarea accizei.

Consiliul Concurenței a precizat că a analizat situația după eliminarea accizei, constatând că prețul a scăzut cu cel puțin 32 de bani la toate stațiile de carburanți, indiferent de rețeaua din care făceau parte.

”Reducerea accizelor cu 32 bani/litru (inclusiv TVA), aplicată de la 1 ianuarie 2020, atât pentru benzină, cât și pentru motorină, s-a transmis integral în prețul carburanților la pompă- este concluzia Consiliului Concurenței, în urma monitorizării realizate prin intermediul platformei „Monitorul Prețurilor”.

Totodată, în urma monitorizării, autoritatea de concurență a constatat că  prețurile carburanților s-au menținut relativ constante la sfârșitul anului trecut, în perioada de la anunțul privind reducerea accizelor și până la implementarea măsurii, neînregistrându-se o tendință de majorare a acestora.”, precizează Consiliul Concurenței.

Din datele analizate de Consiliul Concurenței reiese că:

  • OMV, Petrom, Rompetrol și Lukoil au scăzut prețurile la pompă cu întreaga valoare a reducerii de accize, din prima zi a anului, atât pentru benzină, cât și pentru motorină.
  • MOL a aplicat, la 1 ianuarie, reduceri mai mari decât cele rezultate din reducerea accizelor: pentru benzină, doar 36% din stații au scăzut prețurile cu 32 bani/litru, restul aplicând reduceri între 34-42 bani/litru, în timp ce pentru motorină numai43% din stații au scăzut prețurile cu 32 bani, restul aplicând reduceri între 34-40 bani/litru.
  • În rețeaua Gazprom, prețurile carburanților au fost diminuate în două etape: -22 bani/litru pe 31 decembrie și -10 bani/litru pe 1 ianuarie 2020.
  • SOCAR a transferat integral scăderea accizei în prețuri, dar cu o ușoară întârziere, modificările fiind aplicate în data de 3 ianuarie.

Însă, din 7 ianuaroie 2020, prețurile au început din nou să crească.

”În data de 7 ianuarie, majoritatea companiilor au crescut prețurile la pompă ale tuturor produselor cu 4 bani/litru, ceea ce ar putea fi rezultatul creșterii cotațiilor internaționale ale produselor petroliere din perioada anterioară.”, precizează Consiliul Concurenței.

evolutie benzina

Creșterea se vede și la pompele de alimentare din zona Turzii, unde prețurile au urcat la o săptămână după ce au scăzut, la începutul anului, odată cu eliminarea accizei.

Tarife benzină de 95, zona Turzii, valabile azi, comparativ cu 1 ianuarie 2020 (pentru 1 litru):

- Petrom Câmpia Turzii: 5.26 lei (+3 bani)

- Lukoil (Turda și Câmpia Turzii): 5.26 lei (+3 bani)

- OMV Turda: 5.42 lei (+6 bani)

- Rompetrol Turda: 5.43 lei (+1 ban)

- MOL Turda: 5.45 lei (+8 bani)

Tarife motorină standard, zona Turzii, valabile azi (pentru 1 litru):

- Petrom Câmpia Turzii: 5.44 lei

- Lukoil (Turda și Câmpia Turzii): 5.44 lei

- OMV Turda: 5.55 lei

- Rompetrol Turda: 5.55 lei

- MOL Turda: 5.55 lei

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu Florea
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Eugen Pop
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate