fbpx

Scrie un comentariu

bani finantari

O serie de modificări legislative, au fost propuse de Guvernul Orban pe zona salarizării bugetare din 2020 și care vizează, printre altele, acordarea de sporuri pentru condiții deosebite de muncă, interdicția detașării salariaților din mediul privat la instituțiile statului.


De asemenea, unele instituții ale statului nu vor mai avea obligația de a afișa listele cu salarii și prime acordate angajaților.


Guvernul și-a angajat răspunderea pe acest act normativ, care urmează să ajungă la promulgare.


– Plafonarea indemnizațiilor pentru demnitarii publici la nivelul din decembrie 2019 pentru tot anul 2020. Ele se stabilesc pe baza coeficienților din lege și a salariului de bază minim brut. În condițiile în care, de la 1 ianuarie, salariul minim se va majora de la 2.080 la 2.230 de lei, ar fi trebuit ca și indemnizațiile demnitarilor să se majoreze de anul viitor, dar Executivul propune înghețarea lor.


– Menținerea indemnizației de hrană la nivelul din 2019 – mai exact la 346 de lei, sumă ce reprezintă valoarea brută a indemnizației lunare.


Excepții la cumul de venituri


– Indemnizația de merit rămâne, la rândul ei, neschimbaată – 6.240 de lei.


– În ceea ce privește interdicția cumului salariului de la stat cu pensia, măsura a fost asumată, dar cu unele amendamente. Prin urmare, vor fi exceptați de la această prevedere salariații din învățământul preuniversitar, în special în rural, unde nu există cadre didactice și predau mulți pensionari; însoțitorii persoanelor cu handicap.


– Sporuri. Dacă inițial s-a mers pe ideea transformării majorității sporurilor stabilite ca procent de până la 15% sunt transformate în sporuri fixe, de 25% din salariul de bază minim brut, Guvernul s-a răzgândit. ”Am acceptat amendamentul de a continua acordarea sporului în forma din 2019, adică 15% din salariul brut al fiecărui salariat”, anuțat Orban.


– Se propune exceptarea instituțiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională de la obligația transparentizării veniturilor salariale.

– Interdicția detașărilor din privat la stat. Detașarea va mai putea fi folosită doar pentru a muta angajați ai statului dintr-o parte în alta, nu și pe cei din privat la stat.


sursa: dcbusiness.ro

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator