fbpx

Icon Scrie un comentariu

primacasa

Proiectul de lege care modifică programul guvernamental „Prima Casă” a fost adoptat de Senat, cu 72 de voturi pentru și 10 abțineri. Proiectul, inițiat de ministrul Eugen Teodorovici, aduce schimbări majore în aplicarea programului, printre care introducerea unui prag de venituri ori acordarea unor subvenții de dobândă.


Principalele modificări prevăzute de proiectul de lege:


• Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul “O familie, o casă”.


• Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:


– la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei;


– pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 lei.
• Mandatarea pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unei locuinţe în cadrul Programului.


• Menţinerea avansului minim de 5 % din preţul de achiziţie al locuinţei. Preţul de achiziţie a locuinţei este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.


• Acordarea următoarelor subvenţii de dobândă:


– reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
– reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.
• Refinanţarea creditelor obţinute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanţare, cu excepţia altor credite acordate in cadrul Programului.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator