fbpx
Scrie un comentariu

bauturi cu zahar

Cuantumul accizei va fi 0,8 lei pe litru pentru băuturile cu 5-8 g zaharuri adăugate la 100 ml produs, şi de 1 leu pe litru pentru pentru băuturile răcoritoare al căror conținut de zaharuri adăugate depăşeşte 8 g zaharuri la 100 ml produs, se arată într-un proiect de act normativ publicat de Ministerul de Finanţe.

Astfel, o sticlă de doi litri de Coca-Cola, Pepsi sau alte băuturi carbogazoase de acest fel se va scumpi cu doi lei. 


De la aceeaşi dată, Guvernul creşte acciza pentru ţigarete, se mai arată în proiectul de act normativ consultat de Economica. De asemenea, Guvernul introduce contribuţii sociale pentru anumite tichete cadou şi taie jumătate din numărul posturilor de secretar şi subsecretar de stat.


Acciza la țigarete este majorată pentru a fi evitată declanșarea acțiunii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor (infringement) împotriva țării noastre. În acest sens, se impune adoptarea unor măsuri pentru a corecta neconcordanța cu Directiva 2011/64/UE, respectiv acciza globală pe țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum. Având în vedere că nivelul actual al accizei totale pentru țigarete nu reprezintă cel puțin 60 % din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, se impune creșterea nivelul accizei totale pentru țigarete, începând cu 1 septembrie 2019, de la 483,74 lei/1.000 țigarete la 503,97 lei/1.000 de țigarete", se arată în textul de lege.


Taxa pe zahărul din răcoritoare este introdusă pentru că în Uniunea Europeană, 52% din populația adultă este în prezent supraponderală, iar din acest procent 17% suferă de obezitate.

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator